45 duizend kinderen leren programmeren met Micro:bit

45 duizend kinderen leren programmeren met Micro:bit

29-09-2017 14:35 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Vanaf vandaag krijgen 45 duizend Nederlandse kinderen les in programmeren met de mini-pc Micro:bit.

Vrijdag zijn 474 Nederlandse scholen begonnen met de Expeditie Micro:bit. Met dit lespakket leren kinderen spelenderwijs programmeren. Elke school krijgt twintig zogeheten Digi-klooikoffers, met daarin onder andere een Micro:bit.

De Micro:bit is een computertje dat werkt op batterijen, met programmeerbare knopjes, lampjes, een kompas en Bluetooth. Ook kun je er allerlei andere apparaten aan koppelen, zoals lichtsensoren of motortjes. Kinderen sturen zelfgeschreven code draadloos naar het computertje en kunnen meteen testen of wat ze hebben bedacht ook echt werkt.

1 miljoen Britse scholieren

Het project Expeditie Micro:bit, opgezet door Stichting FutureNL, kwam tot stand na een grote crowdfundcampagne, waarbij grote bedrijven scholen konden adopteren. Het project volgt het voorbeeld van de Micro:bit van de BBC, die vorig jaar aan 1 miljoen Britse leerlingen van rond de 12 jaar werd geleverd. Kinderen kunnen ook tijdens Bright Day in november in Utrecht aan de slag met de Micro-bit op de stand van Conrad.

Ook als kinderen later geen programmeur willen worden, kunnen ze er toch baat bij hebben als ze op school hebben leren programmeren, stelde FutureNL tijdens de campagne. "Bij leren programmeren gaat het erom dat kinderen de digitale wereld waarin ze leven echt begrijpen. Ze leren vaardigheden als creatief en logisch denken, krijgen ruimtelijk inzicht en een breder probleemoplossend vermogen."


Volg ook onze rubriek Bright Kids.