Thriller-auteur Den Tex omzeilt Apple en Bol.com
Nieuws

Thriller-auteur Den Tex omzeilt Apple en Bol.com

maandag 15 oktober 2012 16:01

Thrillerschrijver Charles den Tex verkoopt uit protest tegen Apple en Bol.com zijn ebooks voortaan alleen via zijn eigen site.

Den Tex vindt dat ebookverkopers als Bol.com, Apple of Amazon te hoge percentages van de omzet van digitale uitgaves eisen, zeker 30 procent. De auteur van thrillers als De macht van meneer Miller en CEL verkoopt daarom vanaf nu zijn ebooks alleen via zijn eigen site www.charlesdentex.com. Dat doet hij in samenwerking met zijn uitgeverij Brood & Tekst. De ebooks zijn gewatermerkte ePub-bestanden en zijn niet elders op het web beschikbaar.

Den Tex wilde al langer de gevestigde verkooppartijen omzeilen, maar dat lukte niet doordat uitgevers contracten hebben met ebookwinkels. De nieuwe uitgeverij Brood & Tekst is echter in ebooks gespecialiseerd, zodat de opbrengsten vanaf nu alleen nog worden verdeeld tussen auteur en uitgever. Charles den Tex is de eerste auteur van wie Brood & Tekst de e-boeken uitgeeft en verkoopt, meldt De Spanningsblog.

Het initiatief staat niet op zichzelf. Ook Harry Potter-auteur JK Rowling verkoopt haar ebooks alleen via de eigen Pottermore-site, maar door deals met ebookwinkels als Amazon linken zij wel door zodat bezoekers hun weg naar Pottermore weten te vinden. Enkele oude werken van Den Tex zijn momenteel nog wel via Bol.com, Amazon en Apple te vinden.

Als een verrassing kwam de stap van Den Tex niet. De schrijver stelde vorig jaar al dat 'het ebook een bom legt onder het uitgeversvak'. "Wat overblijft is schrijver-internet-lezer. Elk individu kan zijn werk uploaden en via internet verkopen aan iemand die het downloadt. Er wordt nog wel gesproken van distributie maar dat is voornamelijk beeldspraak. Eén website is in theorie voldoende om alle lezers via internet te kunnen bereiken."

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Heel goed dat zouden meer schrijvers moeten durven doen. ( makkelijk gezegd)
Ben overigens de hele e-book beveiliging beu, vele boeken gekocht hoor in het begin...oa bij dat bol.com . Maar net iets te vaak op één van de vele laptops e-readers of ipads binnen ons gezin hier of elders op de wereld een conflict gekregen met dat verdomde DRM.

 

DRM is alleen om kopers te pesten. Ik heb een keer de fout gemaakt een e-boek te kopen, het was slecht leesbaar in Epub (door een fout van de maker) dus wilde ik het omzetten naar Mobi.

Gelukkig kun je met met Calibre vrij eenvoudig de DRM verwijderen, maar toch is het downloaden makkelijker en heb je nooit gezeik.

Een marge 30% vragen voor een product dat je niet op voorraad hoeft te hebben is wel een beetje veel trouwens.

 

Zo kun jij dat ervaren maar het doel is natuurlijk om de auteursrechten te beschermen. Prettig is het niet maar vooralsnog vinden de producenten het noodzakelijk.

 

Nieuwsbrief