Tien procent Nederlandse computers in botnet
Nieuws

Tien procent Nederlandse computers in botnet

vrijdag 14 januari 2011 14:28

Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat 5 tot 10 procent van de Nederlandse computers deel uitmaakt van botnets.

Deze botnets worden bijvoorbeeld gebruikt om op grote schaal spam te versturen, zonder dat de computereigenaar dit merkt. TU Delft voerde het onderzoek uit op verzoek van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De Delftenaren vonden 1,1 miljoen IP-adressen, wat neerkomt op tussen de 450.000 en 900.000 computers. Zestig procent hiervan is klant bij een van de drie grootste internetproviders. Het volledige rapport is te downloaden.

Het daadwerkelijke aantal zou volgens de onderzoekers ook nog wel eens hoger kunnen zijn, gezien de beperkte onderzoeksmethoden. Nederland zit nog binnen het gemiddelde van vergelijkbare landen, maar internetproviders nemen erg weinig contact op met geïnfecteerde klanten. De onderzoekers verwachten dat het percentage computers dat wordt misbruikt in botnets dit jaar zal stijgen.

Reacties

Hoe meten ze dit getal? En dus ook: hoe kan je er zelf achter komen of je in een botnet zit?

 

@iphone Een goede virus scanner installeren, ook op je mac.

 

net alsof virusscanners alles tegenhouden. goed verstand is nuttiger. een pc die niets doet maar wel hoog CPU en netwerkverkeer heeft klopt niet.

 

Dan is heel onze school een botnet xD
Maar ik neem aan dat dit alleen op Windows is?
Mac met een virusscanner is geen Mac.

More info?

 

Dan is heel onze school een botnet xD
Maar ik neem aan dat dit alleen op Windhoos is?
Een Mac met virusscanner is geen Mac.

Iemand die er wat meer over kan vertellen?

 

Er is een verschil tussen een trage pc en een met een hoog CPU gebruik he. Mac weet ik niet, maar is iig stukken veiliger dan dan windhoos. Windows is nogal een onveilig OS. Linux en mac zijn veel beter beveiligd.

 

@stijntjhu (of zoiets) tegewoordig nu apple steeds populairder wordt zien hackers er ook brood in om virusen te ontwikkelen voor mac. dus een virus scanner is tegewoordig echt een must ook op een mac

 

@.,

Ik moet het eerste bewezen verhaal van een virus voor Mac nog tegenkomen. Daarnaast schijnt het technisch onmogelijk te zijn om een installatie op een Mac uit te voeren zonder dat de gebruiker hiervan weet. Als je dus als Mac-gebruiker al een virus kunt hebben, dan heb je zelf niet zitten opletten.

En verder staat Mac OS maar op 5% van alle PC's. Niet echt aantrekkelijk voor een virusontwikkelaar.

 

Een virus op een Mac kan ook prima, het is gewoon een unix systeem. Er worden echter amper virussen voor geschreven. Goed je computer updaten en geen gratis spelletjes downloaden. Dan kom je al een heel eind.

 

.:
"tegewoordig nu apple steeds populairder wordt zien hackers er ook brood in om virusen te ontwikkelen voor mac"
Jay:
"In verder staat Mac OS maar op 5% van alle PC's. Niet echt aantrekkelijk voor een virusontwikkelaar."

Zoals Jay ook al zegt: "Ik moet het eerste bewezen verhaal van een virus voor Mac nog tegenkomen."

Zou het om die reden dan niet juist aantrekkelijk zijn om een Mac-virus te schrijven?? Stel je voor dat je als enige het eerste echte succesvolle virus voor de Mac kan schrijven! Dan ben je echt de man in hackersland!!! Word een beetje moedeloos van die mensen die beweren dat het aan het lage aandeel ligt.

 

Nieuwsbrief