Tienduizend modems van Ziggo in Groningen krijgen hotspotfunctie
Nieuws

Tienduizend modems van Ziggo in Groningen krijgen hotspotfunctie

maandag 22 oktober 2012 14:01

Ziggo breidt de proef waarbij klanten gebruikmaken van elkaars wifi-hotspots nu uit naar 10 duizend modems in Groningen.

Bij tienduizend modems zet Ziggo per 1 november de hotspot-functie aan, zodat ze hun verbinding draadloos delen met andere Ziggo-klanten. Dat aantal wordt half november verhoogd naar 18 duizend hotspots, meldt het kabelbedrijf maandag. Het is een proef voor een eigen mogelijk draadloos netwerk dat Ziggo wil opzetten door gebruik te maken van de wifi-modems bij mensen thuis.

De hotspot-functie zou volgens Ziggo niet ten koste gaan van bandbreedte van de thuisgebruikers gaan, omdat er sprake is van een gescheiden netwerk. De functie zit al in alle Ziggo-modems. Klanten kunnen eenmalig inloggen waarna ze automatisch toegang krijgen tot alle Ziggo-hotspots op hun eigen laptops of mobiele apparaten.

Er zijn wel beperkingen. Zo kunnen er maar maximaal twintig gebruikers tegelijk op een hotspot. Ga je van de ene naar de andere Ziggo-hotspot, dan valt de verbinding even weg. En online blijven bij grote snelheid zoals met normale mobiel netwerken kan ook niet.

Ziggo kan het alternatieve draadloze netwerk aanbieden als alternatief voor de mobiele netwerken. Of de kabelaar bij de frequentieveiling voor onder meer 4G eind deze maand flink gaat bieden om eigen mobiele frequenties te bemachtigen is onduidelijk. Ziggo zette deze zomer als de eerste stappen naar een eigen draadloosnetwerk. Bij die test maakte volgens Ziggo een kwart van de 1200 klanten actief gebruik van de hotspots. 

Het idee dat klanten hun internetverbinding draadloos delen met andere gebruikers is niet nieuw. Dat doet Fon al jaren. Het is in Nederland wel nieuw dat zo'n grote provider dit doet.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Zie je wel, de iPod Touch is de iPhone 6. KPN, Vodafone, Tobile, met dit soort oplossingen is 3G en domme telefoonnummers hopelijk snel opgesodemiederd.

 
afbeelding van xahmol

Bert, sorry, maar een nogal kort door de bocht reactie.

Artikel zegt het al, verbinding werkt niet op hogere snelheid en valt weg bij overschakelen van ene naar andere modem.
Verbinding werkt niet in trein en auto.
Verbinding werkt sowieso alleen in de buurt van huizen met een Ziggo verbinding.

Kortom: de enige plek waar de verbinding enigzins bruikbaar is, is als je op één locatie blijft in of in de buurt van een woonwijk. In of rond veel kantoren of al reizend heb je er helemaal niets aan.
Kortom: dit wordt echt geen telefoonnummer killer.

4G/LTE wellicht wel. Hoop dus echt dat UPC/Ziggo daar vol in gaan stappen, geeft wat broodnodige extra concurrentie in de mobiele internet markt.

 

En als iemand nu op 'jouw' router wat dingen doet die 'het licht niet kunnen verdragen'?

 

Nieuwsbrief