Tijdschriften zien er niet uit op nieuwe iPad
Nieuws

Tijdschriften zien er niet uit op nieuwe iPad

maandag 26 maart 2012 15:58

Met de komst van de nieuwe iPad hebben we er weer een nieuw eerstewereldprobleem bij: magazines zien er opeens niet meer uit.

Fijn hoor, dat retina-scherm op de nieuwe iPad, die we van Apple geen iPad 3 mogen noemen. Maar er kleven wel een paar nadelen aan: het apparaat is zwaarder en wordt sneller warm. En de meeste apps zijn natuurlijk ook nog niet geoptimaliseerd voor het nieuwe display met hoge resolutie.

Dat laatste leidt er onder meer toe dat sommige tijdschriften op de nieuwe iPad er nogal pixelated uitzien. En dat terwijl je op het nieuwe scherm de pixels nu juist nauwelijks meer kunt onderscheiden. De makers van de iPad-versies van de tijdschriften exporteren de opmaak van hun bladen in een lage resolutie die er op de iPad 1 en 2 nog prima uitziet, maar op de nieuwe iPad voor problemen zorgt.

Mashable bericht dat de nodige tijdschriften met dit probleem te kampen hebben. The New Yorker, Time Magazine, Sports Illustrated, Esquire en O: The Oprah Magazine om er maar een paar te noemen. De enige uitzondering volgens Mashable is Vogue, dat zijn iPad-editie tegelijkertijd met de nieuwe iPad lanceerde.

De andere tijdschriften zullen de Vogue snel volgen. Daar kleeft overigens ook weer een nadeel aan: tijdschriften zullen een grote omvang krijgen voor de iPad 3. Een tijdschrift dat 280 megabytes groot is op de iPad 1 en 2, zal nu ongeveer 400 megabytes nodig hebben, voorspelt Zeke Koch van Adobe tegenover Mashable.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

De titel is waar maar ook een tikje misleidend. Het eigenlijke probleem is dat de makers van tijdschriften het blijkbaar oké vinden om hele pagina's inclusief tekst om te zetten naar bitmaps. Dat is natuurlijk een beetje dom, om meerdere redenen. Vanaf nu moeten ze dus weer gewone pdf's gaan gebruiken, met de afbeeldingen als bitmaps en de tekst als vectoren. Zoals het hoort. En het zou mij niet verbazen als dat qua mb's ook nog wat gaat schelen.

 

Wat Oli4k zei.

 

De genoemde magazines zijn amateurs op het gebied van digitale distributie. Neem Zinio, zelfs de magazines van 8 jaar terug zien er geweldig uit en zijn geen kB groter.

 

Wat Oli4k zegt is nogal een ouderwetse typische dtp gedachte. iOS moet prima in staat zijn tekst smooth te laten rendederen, dit was ook zo met iPhone apps toen de 4 uit kwam. En, als de beperking bij Adobe PDF ligt, dan is Acrobat het volgende Adobe misbaksel dat van de moderne samenleving gewerd moet worden. (voor drukwerk ideaal, maar voor web achterhaalt). Zelfs met HTML5/CSS3 kun je tegenwoordig hoogstaande (custom font) kunstjes doen.

 

De tekst kan dan misschien wel scherp worden getoond maar als je complete pagina's omzet naar bitmap worden de bestanden zeker groter qua MB's. Dit is niet enkel zo voor PDF's maar natuurlijk ook voor HTML5/CSS3. Oli4k heeft hier een goed punt.

 

Zijn conclusie voor het probleem is dan wel waar, maar de oplossing die hij bied is bijna net zo ouderwets als die bedrijfjes die hele pdf's opzetten naar bitmaps. Het probleem ontstaat al bij het gebruik van inDesign of Quark bij het maken van een magazine voor de iPad (en alle andere tablets). In deze moderne samenleving waar stap stap kwetsbare vereiste plugins uit browsers worden gesloopt is Adobe Acrobat het volgende gedrocht dat van het web moet worden geweerd.

 

Ouderwets en tamelijk gemakzuchtig. Laat ze iets gaafs doen met html5 bijvoorbeeld. Waarom zou je geld betalen voor een slap gepixelt aftreksel van het gedrukte origineel?

 

Als de tijdschriften aangepast worden voor de ipad 3 betekend het dan dat ze op de ipad 1 en 2 weer een slechtere kwaliteit hebben ? Kortom is een echt tijdschrift langer houdbaar dan een ipad ?

 

Nieuwsbrief