Dit weten Google en Facebook over je

Dit weten Google en Facebook over je

03-04-2018 20:52 Laatste update: 20:52

Deze gegevens verzamelen Google en Facebook allemaal over jou. En zo stel je in om zo min mogelijk data te delen.

Veel Facebook-gebruikers realiseerden zich tot een paar weken geleden niet hoeveel gegevens zij deelden met Facebook. Toen drie weken geleden naar buiten kwam dat het bedrijf die gegevens niet voldoende beschermde, gingen gebruikers op zoek naar wat de grote techbedrijven allemaal verzamelen.

Eén daarvan was Twitter-gebruiker Dylan Curran. Hij zocht uit wat Google over hem wist, en tweette erover. Dat zorgde voor verontwaardiging onder gebruikers: ze konden niet geloven hoeveel informatie Google verzamelt. Wij volgden zijn voorbeeld en zetten hieronder op een rij wat Facebook en Google allemaal over je opslaan.

Waar je bent geweest

Google weet waar je bent geweest, maar alleen als je daar toestemming voor hebt gegeven. Mocht je dat hebben gedaan, dan houdt Google je locatie bij als jij je telefoon aanzet. Dat kun je zelf terugzien op een (handige) tijdlijn en kaart. Je kunt door op een bepaalde dag te klikken zien tussen welke plekken je hebt gereisd.  Klik hier voor je eigen tijdlijn: je kunt daar ook het delen van je gegevens uitschakelen.

Waar je naar zoekt

Google is natuurlijk bekend geworden dankzij de zoekmachine. Maar wist je ook dat alles wat je opzoekt met diezelfde zoekmachine wordt opgeslagen? Dat doet het bedrijf op alle apparaten die je gebruikt. Die zijn ook per apparaat terug te vinden, of gekoppeld aan je Google-account.

In het overzicht van je activiteiten kun je alles wat je hebt gedaan terugvinden en verder specificeren. Je kunt zien wat je hebt gedaan in de verschillende apps en sites van Google. Zoals op welke advertenties je hebt geklikt, naar welke aandelenkoersen je hebt gezocht, welke apps je hebt opgezocht in de Google Play Store en wat je hebt bekeken in Google Maps.

Klik hier voor je zoek- en browsegeschiedenis: je kunt daar ook je gegevens verwijderen.

Welke apps je gebruikt

Google houdt ook bij welke apps en extensies je gebruikt, wanneer je daar toestemming voor hebt gegeven. Het bedrijf weet hoe vaak je die gebruikt, waar je ze gebruikt en met wie je contact hebt via die apps en extensies. Dat betekent dat ze weten met wie je praat op Facebook, met mensen in welke landen je contact houdt, maar ook hoe laat je gaat slapen.

Klik hier om te kijken welke apps jij toegang tot jouw gegevens hebt gegeven. De toegang kun je desgewenst ook intrekken op deze pagina. 

Google-advertentieprofiel

Net als Facebook maakt Google een profiel van iedere gebruiker om de advertenties die je ziet op het platform zo relevant mogelijk te maken.

Dat is interessant voor de gebruiker, maar nog interessanter voor de adverteerder. Google doet dat op basis van waar je op dat moment bent en andere dingen die specifiek over jou gaan zoals je geslacht, leeftijd, relatiestatus, hobby's en mogelijkerwijs ook je gewicht, bijvoorbeeld als je dat hebt ingevuld in een app die gekoppeld is aan je Google-account.

Klik hier om je profiel te bekijken. Daar kun je ook het personaliseren van advertenties uitschakelen.

Wat je bekijkt op YouTube

De zoekgigant bewaart ook wat je hebt bekeken op YouTube. Dat kan natuurlijk het een en ander vertellen over jou als gebruiker. Als je bijvoorbeeld veel autoreviews en vlogs over interieurdesign bekijkt, maar ook video's van Nijntje, is de kans groot dat je een ouder met kind bent.

Die gegevens zijn niet alleen voor adverteerders interessant, want YouTube kan je ook makkelijker video's laten zien die je - op basis van je verleden - interessant vindt.

Hier kun je terugzien wat jij de afgelopen jaren op YouTube hebt opgezocht: die kun je natuurlijk ook wissen. 

Al je data downloaden

Wil je weten wat Google aan informatie via al zijn apps en platforms over jou heeft verzameld, dan kun je een overzicht daarvan downloaden en doorspitten.

Dat kan al gauw een bestand zijn van een aantal gigabyte. Het duurt even om dat archiefbestand te maken (variërend van een aantal uur tot een aantal dagen) maar zodra dat klaar is, krijg je een downloadlinkje per mail. 

In het bestand kun je gegevens verwachten zoals je volledige zoekgeschiedenis, alle websites die je ooit hebt bezocht, je bladwijzers, e-mails, contactgegevens van anderen, bestanden van je Google Drive, YouTube-video's die je bekeken hebt, maar ook je volledige agenda (als je Google Calendar gebruikt) en bestanden die je ooit gewist hebt van je Google Drive. 

Klik hier om alle informatie te downloaden.

Gebruikers kunnen de mogelijkheid om gegevens met Google te delen ook uitschakelen. De vraag is alleen wel of dit handig is als je wél gebruik wilt maken van de diensten van Google. Want als je bijvoorbeeld je locatiegegevens niet meer wilt delen, kan Google ook niet meer aangeven of er files staan op jouw route of dat er vertraging is. 

Facebook verzamelt

Facebook verzamelt ook veel gegevens van zijn gebruikers. Dat gaat van het moment waarop je inlogt, de locatie waarop je dat doet en vanaf welk apparaat, welke apps er gekoppeld zijn aan je account tot aan de advertenties waar je op klikt. 

Daarnaast worden je likes opgeslagen. Dat gaat van likes die je een bericht van je vrienden hebt gegeven tot aan nieuwsberichten van media en pagina's van merken. 


Gerichte advertenties 

Al die gegevens zeggen veel over gebruikers. Facebook kan de data gebruiken om mensen bepaalde advertenties voor te schotelen. Iemand die van auto's houdt is immers eerder geneigd om op een auto-advertentie of -advertorial te klikken dan iemand die helemaal gek is op tuinieren.

Volgens onderzoekers van Stanford gaat het zelfs zo ver dat computers op basis van likes veel kunnen zeggen over iemands persoonlijkheid. Bij 10 likes kan een computer dat nauwkeuriger dan een collega. Met 70 likes is dat nauwkeuriger dan een vriend of huisgenoot, bij 150 likes kan het meer zeggen dan een familielid. Bij 300 likes was het zelfs nauwkeuriger dan een echtgenoot of echtgenote.

Je activiteitenlogboek vind je terug op Facebook in het menu rechtsbovenin het scherm als je bent ingelogd. In dat logboek kun je likes ook weer handmatig intrekken en reacties aanpassen of verwijderen.

Facebook-advertentieprofiel

Ook van Facebook-gebruikers worden advertentieprofielen gemaakt. Dat gaat deels op basis van je advertentievoorkeuren, maar ook op basis van je locatie, wat je vrienden leuk vinden, gegevens die je hebt gedeeld met bedrijven via apps of websites die je hebt bezocht. 

Via je eigen advertentievoorkeuren kun je aangeven wat voor soort advertenties je wel en niet wilt zien, welke onderwerpen je wel en niet interessant vindt en welke hobby's je hebt.

Klik hier om je advertentievoorkeuren te bekijken en eventueel aan te passen.

Facebook-archief downloaden

Net als bij Google kunnen gebruikers op Facebook ook een archief downloaden van alles wat ze op het platform hebben gedaan en welke gegevens zijn opgeslagen. De afgelopen weken, nadat Facebook onder vuur kwam te liggen door het Cambridge Analytica-schandaal, zijn steeds meer gebruikers dat gaan doen.

Klik hier om je archief te downloaden. Net zoals bij Google kan het even duren voor je archief klaar staat. Je krijgt daar een mail over met een downloadlink.

In je archief vind je alles wat je op Facebook hebt gedaan. Van de foto's en video's die je hebt geupload, vanaf welke locatie je was ingelogd tot de berichten die je hebt verstuurd en ontvangen via Facebook Messenger en de contactgegevens van alle personen in je telefoon.

Lees ook: Zo beperk je wat Google over jou bijhoudt

Zo blokkeer je cookies die je internetgedrag volgen:


Subscribe je op ons YouTube-kanaal