Tips

Star Wars: dit kun je de komende jaren verwachten

11 februari 2018 21:04

Disney zet groots in op Star Wars, met steeds meer films en nu ook meerdere series. Dit kun je verwachten.

De hoeveelheid Star Wars-producties waar Lucasfilm de laatste tijd aan werkt, begint onoverzichtelijk te worden. We zetten even op een rijtje wat er al geweest is, wat er nog komen gaat, en hoe alles chronologisch ook alweer in elkaar steekt.

In 2015 gingen we met The Force Awakens verder waar het zesde deel uit de serie 30 jaar eerder gebleven was. Star Wars was al nooit heel chronologisch; we begonnen met de delen 4, 5 en 6, zestien jaar later kwamen pas de delen 1, 2 en 3.

Die chronologie van steeds even teruggaan om onbekende delen van het verhaal te verkennen, hoort bij de strategie die Lucasfilm onder Disney loslaat op Star Wars. Want in 2016 zagen we in Rogue One wat er vlak voor deel IV gebeurde.

Han Solo en Obi-Wan Kenobi

In 2017 ging The Last Jedi weer verder na The Force Awakens en in mei gaan we met de Han Solo-film weer terug in de tijd: opnieuw ergens voor deel IV. In 2019 verschijnt het nog naamloze Star Wars IX, die volgens regisseur J.J. Abrams het laatste deel van het Skywalker-verhaal vertelt. "Maar de toekomst is nog onzeker", zei Abrams tegen Rolling Stone.

Daarna volgt opnieuw een film in de geest van Rogue One en Solo. Het gerucht wil dat die film om Obi-Wan Kenobi draait, en mogelijk de onbekende jaren tussen delen III en IV opvult. Ewan McGregor zou interesse hebben de hoofdrol op zich te nemen. Dat zou goed nieuws zijn: McGregors vertolking van Kenobi was één van de hoogtepunten van delen I, II en III.

Maar er is meer

Maar daar stopt de Star Wars-serie zeker niet. Eind vorig jaar kondigde Disney al aan dat The Last Jedi-regisseur Rian Johnson een volledig nieuwe Star Wars-trilogie gaat ontwikkelen. Veel is er niet bekend, behalve dat Johnson 'personages zal introduceren uit een hoek van het universum dat Star Wars nog niet heeft verkend'.

Maar er is meer: begin februari werd bekend dat de makers van de Game of Thrones-serie ook een reeks Star Wars-films gaan maken. De films van David Benioff and D.B. Weiss staan los van de Skywalker-saga en de nieuwe trilogie van Johnson. Verder is er nog niets bekend over waar de films over gaan, wanneer ze verschijnen en hoeveel het er zijn.

Verschillende series

En er is nog meer: Disney werkt aan 'niet één, maar een paar Star Wars-series' voor de aanstaande streamingdienst van Disney. Dat zei Disney-CEO Bob Iger begin februari. Disney werkt aan een eigen streamingdienst waarop uiteindelijk alles van Disney, Marvel, Pixar, Star Wars en meer aangeboden moet worden.

Ook hier is nog weinig bekend over wat voor series dat worden. Lucasfilm maakte met the Clone Wars en het nog lopende Rebels al twee vrij sterke series, maar beiden zijn geanimeerd en gericht op tieners. Ondertussen gaan er al jaren geruchten over een live-action-serie in het Star Wars-universum, mogelijk komt die er nu eindelijk.

Samenvattend

Dus, resumerend, dit verschijnt er de komende jaren vanuit A galaxy far, far away…

  • Solo (2018)
  • Star Wars IX (2019)
  • Derde anthology-film, mogelijk Kenobi (2020)
  • Nieuwe trilogie onder Rian Johnson
  • Nieuwe films van Game of Thrones-makers
  • Meerdere nieuwe tv-series

Meer over Star Wars:

4D-film getest: zo voelt én ruikt Star Wars

Uitpakparty: Star Wars Jedi Challenges van Lenovo

Star Wars Identities in Utrecht: groots aangepakt

Test je kennis over Star Wars in onze quiz