Vooruitblik

Star Wars: dit kun je de komende jaren verwachten

2 december 2018 20:44

Disney zet groots in op Star Wars met steeds meer films en meerdere series. Een update over wat je de komende jaren allemaal kunt verwachten vanuit 'A galaxy far, far away'.

De hoeveelheid Star Wars-producties waar Lucasfilm de laatste tijd aan werkt, begint onoverzichtelijk te worden. We zetten even op een rijtje wat er al geweest is, wat er nog komen gaat, en hoe alles chronologisch ook alweer in elkaar steekt.

In 2015 gingen we met The Force Awakens verder waar het zesde deel uit de serie 30 jaar eerder gebleven was. Star Wars was al nooit heel chronologisch; we begonnen met de delen 4, 5 en 6, zestien jaar later kwamen pas de delen 1, 2 en 3.

Die chronologie van steeds even teruggaan om onbekende delen van het verhaal te verkennen, hoort bij de strategie die Lucasfilm onder Disney loslaat op Star Wars. Want in 2016 zagen we in Rogue One wat er vlak voor deel IV gebeurde.

In 2017 ging The Last Jedi weer verder na The Force Awakens en de Han Solo-film ging weer terug in de tijd: opnieuw ergens voor deel IV.

Obi-Wan Kenobi en Boba Fett

In 2019 verschijnt het nog naamloze Star Wars IX, die volgens regisseur J.J. Abrams het laatste deel van het Skywalker-verhaal vertelt. "Maar de toekomst is nog onzeker", zei Abrams tegen Rolling Stone.

Daarna volgt opnieuw een anthology-film in de geest van Rogue One en Solo. Het gerucht wil dat die film om Obi-Wan Kenobi draait en mogelijk de onbekende jaren tussen delen III en IV opvult. Ewan McGregor zou interesse hebben de hoofdrol op zich te nemen. Dat zou goed nieuws zijn: McGregors vertolking van Kenobi was één van de hoogtepunten van delen I, II en III.

Maar er is meer

Maar daar stopt de Star Wars-serie zeker niet. Eind vorig jaar kondigde Disney al aan dat The Last Jedi-regisseur Rian Johnson een volledig nieuwe Star Wars-trilogie gaat ontwikkelen. Veel is er niet bekend, behalve dat Johnson 'personages zal introduceren uit een hoek van het universum dat Star Wars nog niet heeft verkend'.

En er is meer: begin februari werd bekend dat de makers van de Game of Thrones-serie ook een reeks Star Wars-films gaan maken. De films van David Benioff and D.B. Weiss staan los van de Skywalker-saga en de nieuwe trilogie van Johnson. Verder is er nog niets bekend over waar de films over gaan, wanneer ze verschijnen en hoeveel het er zijn.

Streamingdienst Disney

En er is nog meer: Disney werkt aan 'niet één, maar een paar Star Wars-series voor de aanstaande streamingdienst van Disney, Disney+. Dat zei Disney-CEO Bob Iger begin februari. Disney werkt aan een eigen streamingdienst waarop uiteindelijk alles van Disney, Marvel, Pixar, Star Wars en meer aangeboden moet worden.

Er is al duidelijk dat er zeker twee live-action-series in het Star Wars-universum op Disney+ komen. Geruchten over een film rond Boba Fett werden de kop ingedrukt toen duidelijk werd dat Lucasfilm werkt aan een serie rond een vergelijkbare premiejager. The Mandalorian komt in 2019 uit op de nieuwe streamingdienst Disney+. Die serie draait om een Boba Fett-achtig personage dat in de wetteloze randgebieden van het Star Wars-universum op avontuur is.

Daarnaast komt er een serie rond het personage Cassian Andor, gespeeld door Diego Luna. Andor is één van de hoofdpersonages uit de film Rogue One, die zich vlak voor Star Wars Episode IV afspeelt. De serie rond Andor is dan weer een prequel voor die serie, om het allemaal nog onoverzichtelijker te maken.

Animatieserie Star Wars Resistance

In oktober 2018 verscheen de nieuwste Star Wars-animatieserie van Dave Filoni, de man die ook achter de eerdere animatieseries The Clone Wars en Rebels zat. Het nieuwe Star Wars Resistance speelt zich voorafgaand aan Star Wars: The Force Awakens af en wordt grafisch geïnspireerd door Japanse anime-films.

Met Clone Wars en Rebels vulde Filoni al treffend de lege plekken tussen Star Wars-films op. Bovendien is de ruimte tussen Return of the Jedi en Force Awakens de meest mysterieuze.

Over The Clone Wars gesproken: die serie krijgt op Disney+ ook eindelijk zijn laatste seizoen. De serie speelt zich af tussen Episodes II en III en laat onder meer veel beter zien hoe Anakin in Darth Vader verandert dan de films doen. Het laatste seizoen van de serie krijgt 12 afleveringen, die draaien om de Slag om Mandalore en meer duidelijkheid geven over wat het personage Ashoka Tano deed nadat ze gedesillusioneerd de Jedi Order verliet.

Samenvattend

Dus, resumerend, dit verschijnt er de komende jaren vanuit A galaxy far, far away…

  • Star Wars IX 
  • Nieuwe anthology-film rond Kenobi 
  • Nieuwe trilogie onder Rian Johnson
  • Nieuwe films van Game of Thrones-makers
  • Live-action-serie The Mandalore op Disney+
  • Live-action-serie rond Cassian Andor op Disney+
  • Een laatste seizoen van The Clone Wars op Disney+

Kijk ook onze video over Star Wars in 4D:

Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Star Wars-werelden in Disney-pretparken in 2019 open