Tips

3 tips voor als je een slimme thermostaat gaat kopen

17 januari 2018 10:01

Waar moet je op letten bij het kiezen van een slimme thermostaat? Rutger geeft tips.

Slimme thermostaten zijn de standaard geworden. Koop een instap-cv-ketel en de meegeleverde thermostaat kan vaak al online. Maar wil je die? Of moet je uit één van de vele andere opties kiezen? Een slimme thermostaat is op zijn minst op afstand met een app te bedienen. Zo kun je de verwarming naar beneden draaien op je werk, als je dat 's ochtends vergeten was. Of onderweg naar huis de verwarming vast wat hoger zetten om in een warm huis aan te komen. Is dat het enige dat je nodig hebt, kies dan een thermostaat die past bij je budget en je verwarmingsinstallatie, en klaar ben je. Wil je meer features? Lees dan verder.

1. Meerdere ruimtes afzonderlijk regelen?

Veruit de meeste slimme thermostaten, zijn indrukwekkende stukjes techniek die uiteindelijk niet meer doen dan twee draadjes met elkaar verbinden of loskoppelen. Wat vroeger gebeurde met een onder spanning gezette veer, wordt nu vanaf internet op afstand gedaan achterin een ingewikkeld kastje, ergens op een printplaat. Maar het effect is hetzelfde: je bedient op één plek de ketel, die maakt warm water en dat loopt door de kranen die open staan. Wil je nu op maandag de studeerkamer warm hebben, dan moet je zondagavond de kraan opengedraaid hebben. Anders verwarmt de kamer niet mee.

Er zijn op dit moment minstens drie systemen die een stukje slimmer zijn: Honeywell Evohome, Tado en RWE Smarthome. Die kastjes verbinden niet alleen de twee draadjes die de ketel aan en uit zetten, maar kunnen ook de slimme thermostaatkranen die erbij horen open en dicht draaien. Zo kun je individuele ruimtes warmstoken, zelfs als de kamer waar de thermostaat hangt al op temperatuur is. Wil je dat kunnen, dan hebben we dus meteen een shortlist met drie namen. RWE Smarthome raden we af op basis van de matige gebruiksvriendelijkheid, Honeywell Evohome raden we je na een uitgebreide test in 2015 van harte aan, en Tado wordt binnenkort getest in het huis van Erwin, dus daar houden we je van op de hoogte. 

2. Werkt het met mijn apparaten?

De meeste slimme thermostaten werken samen met de meeste ketels, maar niet allemaal kunnen ze moduleren. Simpel gesteld zorgt dat ervoor dat je verwarming langzaam opbouwt, zodat je niet teveel getik in de buizen hebt. Kan je ketel moduleren, check dan of de slimme thermostaat die je graag wilt dat ook kan. Daarnaast zijn er verschillende typen radiatorkranen, dus vervang je ook die met slimme units, dan moet je even kijken of het juiste verloopje te verkrijgen is. Een foto van de bestaande kraan naar een installateur geeft vaak uitsluitsel.

Slimme thermostaten als de Nest en Tado kunnen echter naast de verwarming regelen ook overleggen met apparaten in je huis, of instructies van andere diensten doorkrijgen. Gebruik je dus Siri veel, dan is het te overwegen om ook een thermostaat te kiezen die naar Siri luistert. Heb je Philips Hue-lampen, dan is het aardig dat de Toon-thermostaat die ook kan bedienen. Ben je veel aan het automatiseren met de dienst IFTTT, dan is Evohome een leuk systeem. Maak dus een lijstje met je smarthome-apparaten en check of ze samenwerken met de slimme thermostaat die jij op het oog hebt.

Belangrijke kanttekening: als je, zoals ik, volgens een redelijk vast schema bewoners in je huis hebt, dan zijn er weinig triggers te bedenken die zinvol zijn om in te zetten. Zelfs geofencing (bij afwezigheid van je smartphone gaat de verwarming uit) heb ik uitgezet, omdat ik de verwarming niet 2 graden wil laten zakken als ik alleen even boodschappen ga doen. Alleen als je heel onregelmatig gebruik maakt van je huis, alle bewoners een smartphone hebben en die altijd meenemen én je zelf er niet aan denkt om de thermostaat te bedienen, kan geofencing handig zijn.

Stembediening is een leuke gimmick, en als je vaak de verwarming verhoogt of verlaagt als je op de bank zit, voegt dat zeker iets toe. 

3. Komt er een abonnement bij kijken?

Deze vraag geldt voor zover ik weet alleen voor de Toon-thermostaat. Dat tabletachtige apparaat kan wellicht maar één kamer regelen, maar je hebt wel een Hue-bedieningspaneel en een Buienradar-schermpje in je huis. Dus voor veel mensen is dit een leuke kandidaat. Bedenk je wel dat je 42 euro per jaar aftikt om de slimme features te gebruiken. Zonder abonnement is de Toon niet meer op afstand te bedienen, heb je geen weer en verkeer meer op het apparaat en heb je geen historie van je gebruik. Reken dit dus mee in de kosten van aanschaf. 

Bekijk ook onze video over slimme thermostaten:

Lees ook:

Eerste indruk: Honeywell Lyric T6R Homekit thermostaat

Slimme thermostaat Tado krijgt voice-control

Nest lanceert goedkope versie van slimme thermostaat

Kijk meer video's over smarthome op ons YouTube-kanaal