Zo overleef je het kerstdiner als 'nerd van de familie'

Zo overleef je het kerstdiner als 'nerd van de familie'

25-12-2017 12:16 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Als 'nerd' ben je met het kerstdiner al snel de helpdesk van de familie. Met deze antwoorden op de meest gestelde vragen kom je deze dagen wel door.

In een atechnische familie word je al snel een nerd genoemd. Iedereen die wel begrijpt hoe een telefoon werkt, als je een smartwatch hebt, als Netflix bij jou wél zonder haperingen streamt, of als je jonger dan dertig bent is er een.  Daarom tien kant-en-klare antwoorden op de meest gestelde vragen. Je kunt ze voorlezen, of je kunt je familieleden gewoon dit artikel sturen.

1. Weet jij waarom mijn telefoon zo snel leeg is?

Dat kan allerlei oorzaken hebben. Misschien is er een app die op de achtergrond draait en veel energie verbruikt. Misschien deel je wel continu je locatie zonder dat je het weet. Of misschien is je telefoon inmiddels vier jaar oud en is het tijd om een nieuwe te kopen.

Je kunt bij de instellingen van je telefoon zien welke apps of onderdelen veel energie verbruiken. Als daar geen duidelijke boosdoener te vinden is, dan is de telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen de beste methode. Je begint dan met een schone lei en dat zorgt er meestal voor dat je telefoon langer meegaat. Zorg er wel voor dat je eerst een backup van je bestanden maakt, want bij zo'n 'fabrieksherstel' raak je al je foto's en video's kwijt. Ook moet je bij al je apps weer opnieuw inloggen.

Lees ook: accu-tips voor iPhones en batterij-tips voor Android 

2. Help, mijn computer is traag!

Ook daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Vaak komt het doordat je computer vol staat met meuk, of omdat de hardware aan vervanging toe is. Het is daarom aan te raden je harde schijf een keer helemaal leeg te maken en vervolgens je besturingssysteem opnieuw te installeren.

Heeft dat niet het gewenste effect? Dan is het tijd om te kijken naar een nieuwe computer. Gadgets verouderen en je tien jaar oude laptop wordt nu eenmaal langzamer omdat de software die erop staat wordt geoptimaliseerd voor snellere hardware.

Als je toch bezig bent met je computer, verwijder dan Internet Explorer als je Windows gebruikt. Installeer de Chrome- of Firefox-browser en schakel in de instellingen de automatische updates in. Doe dit ook voor Windows of MacOS. Automatische updates zorgen ervoor dat je beschermd blijft en criminelen lastiger op je computer kunnen inbreken.

3. Heb ik een virusscanner nodig?

Dat ligt eraan: gebruik je Windows of MacOS? Bij MacOS is het niet noodzakelijk om een viruscanner te installeren. Er zijn weinig virussen voor Macbooks en iMacs. Als je er toch graag een wil, neem dan BitDefender, ESET of Avast, waarvan laatstgenoemde gedeeltelijk gratis is te gebruiken.

Voor Windows is het noodzakelijk dat je een virusscanner gebruikt. Gelukkig is Microsofts eigen virusscanner Windows Defender de afgelopen tijd flink verbeterd, en herkent het al veel virussen. Toch zijn er ook betere, betaalde varianten, zoals BitDefender, Kaspersky en ESET. Als je niet wil betalen, is Aviraeen goede optie.

Als je Windows gebruikt, installeer dan ook Malwarebytes. Dit programma vindt regelmatig dingen die niet door normale virusscanners worden herkend, bijvoorbeeld een virus dat extra advertenties in de browser toont. Malwarebytes is gratis en kun je eens in de maand je computer laten scannen.

4. Zijn de foto's die ik met WhatsApp verstuur nou veilig?

Je hoort vaak dat Facebook precies weet wat jij op WhatsApp doet, omdat Facebook de eigenaar is van WhatsApp. Dat klopt niet. Facebook weet wel met wie je whatsappt en wanneer, maar niet welke berichten of foto's je stuurt. Het is zelfs zo dat WhatsApp één van de veiligste chat-apps is, omdat er van krachtige versleuteling gebruik wordt gemaakt. Je foto's worden dus veilig over het internet verstuurd.

5. Mijn telefoon is bijna vol, hoe maak ik hem leeg?

De meeste ruimte op een telefoon wordt ingenomen door foto's en video's. Wat je kunt doen is deze bestanden naar de cloud uploaden en vervolgens van je telefoon verwijderen.

Bij de iPhone kun je ruimte bij iCloud kopen, maar voor het backuppen van foto's is die dienst niet echt heel handig. Als je een foto van je iPhone verwijdert blijft die maar 30 dagen bewaard in de map met verwijderde foto's. Daarna worden ze definitief verwijderd, ook in iCloud. 

Een goede tip is om in plaats van iCloud Google Foto's te gebruiken. De app van Google biedt gratis opslag voor al je foto's en video's. Zodra je bestanden zijn geüpload vind je in de app een knop om ruimte op je telefoon te maken. De app verwijdert dan alle bestanden die al in de cloud zijn opgeslagen.

Ook op Android-telefoons kun je naar Google Foto's backuppen, alleen heet de dienst op Drive. Je kan ook andere opties proberen, zoals Dropbox. Als alle bestanden naar de cloud zijn verplaatst, kun je ze van je telefoon verwijderen.

6. Waarom is Netflix zo traag?

Veel mensen hebben problemen met hun wifi-netwerk. In de meeste gevallen gebruiken zij de router van hun internetprovider, die meestal niet de beste ontvangst biedt. Je kunt een eigen router kopen met beter bereik en die aansluiten op de router van je provider. Je bent dan ook vrijer om het apparaat op een centrale locatie in je huis te plaatsen.

Als je geen nieuwe router wil kopen, dan kun je het beste je huidige router verplaatsen naar een betere locatie in het huis. Zet hem bijvoorbeeld in de woonkamer, op een bureau en zonder apparaten eromheen die het signaal blokkeren. De router uit de meterkast halen en midden in de woonkamer zetten kan al een heel groot verschil maken.

Ook is het mogelijk om een ander wifi-kanaal te gebruiken. Op sommige plekken zijn heel veel wifi-netwerken, zoals in flatgebouwen of in het centrum van een stad. Omdat veel wifi-netwerken vaak hetzelfde kanaal gebruiken, blokkeren ze elkaars signaal. Gebruik een app (Android, Windows, MacOS - iOS verbiedt apps om wifi-kanalen te scannen) om te kijken welke kanalen de wifi-netwerken om je heen gebruiken en kies dan uit kanaal 1, 6 of 11 degene die het minst wordt gebruikt.

7. Welke telefoon moet ik kopen?

Dat ligt aan je budget. Als je niet zoveel geld te besteden hebt, is een Moto G5 of WileyFox Spark+ een goede keuze. De beste keuze heb je voor een prijs van rond de 500 euro, met de OnePlus 5T of refurbished iPhone 7. Dat zijn op dit moment de toestellen met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Speelt geld geen rol? Kies dan de iPhone X, daar ga je veel plezier van hebben. Op Android-gebied zou ik nog even wachten: aan het begin van volgend jaar komt Samsung met de Galaxy S9. Of ga voor de Pixel 2 van Google, die niet officieel in Nederland wordt verkocht, maar je wel via enkele Nederlandse webshops kunt kopen.

8. Ik hoorde laatst over bitcoins, waar koop je die dingen?

De simpelste manier om bitcoins te kopen is door een account op Coinbase aan te maken. Dat kan gewoon met een app op je smartphone. Op Coinbase kun je naast bitcoins ook ethers en litecoins kopen.

Het nadeel van een online dienst als Coinbase is dat de mogelijkheid bestaat dat zoiets wordt gehackt, zoals gebeurde bij wisselkantoor Mt. Gox. Als je grote bedragen aan bitcoins wil bewaren, valt een zogeheten offline wallet aan te raden die je zelf beheert. Ook zijn er speciale apparaten waar je je bitcoins op kunt bewaren, zoals de Ledger Nano S of Trezor.


9. Mijn telefoon laadt vaak niet op, weet jij hoe dat kan?

Heb je al een nieuwe kabel en lader geprobeerd? Soms is één van de twee stuk, waardoor je telefoon niet meer goed wordt opgeladen. Koop het liefst spullen van een betrouwbaar merk.

Als het wisselen van een kabel en lader geen verschil maakt, kijk dan even naar de oplaadpoort van je telefoon. Misschien zit er stof in, waardoor er niet goed connectie wordt gemaakt. Gebruik dan perslucht of een houten tandenstoker om het stof te verwijderen. Als dat niet helpt, is je oplaadpoort waarschijnlijk kapot. Laat dat even checken bij een reparateur.

10. Wat is nou beter, Android of iOS?

Dit is een gevaarlijke vraag, want hier is niet echt een goed antwoord op. De één zweert bij de iPhone, de ander kan alleen lekker met Android werken. In het algemeen geldt dat je productiever op een Android-telefoon kunt werken, omdat je meer naar eigen wens kunt aanpassen. Aan de andere kant is iOS weer veiliger omdat er regelmatig updates voor worden verspreid en de appwinkel door Apple in de gaten gehouden wordt.

Voor velen zal echter de portemonnee een belangrijke rol spelen. Je kunt een goede Android-telefoon al voor een paar honderd euro in huis halen. Een nieuwe iPhone kost minstens 450 euro, en dan heb je het kleinste SE-model dat al bijna twee jaar oud is.