Tips

5 beste virusscanners voor Android

25 november 2017 22:09

Vorige week probeerde een Android-virus usernames en wachtwoorden voor internetbankieren te stelen. Dit zijn de beste virusscan-apps voor Android.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom er meer virussen zijn voor Android dan voor iOS. Allereerst is Android veel groter dan iOS, en daardoor interessanter voor criminelen. Ten tweede is Android minder gesloten dan iOS. Android-gebruikers kunnen bijvoorbeeld meer aanpassen aan hun apparaat, maar hierdoor kunnen virussen zich ook makkelijker verspreiden. 

Daarom is het belangrijk om een virusscanner te nemen, meent Thomas Haenen, hoofdredacteur van Android Planet. Hij vergelijkt virusscanners met rookmelders: ze waarschuwen als er iets loos is, waarna je zelf het virus van je smartphone of tablet verwijdert.

1. ESET 

Het Slowaakse ESET heeft een gratis viruscanner voor Android die jouw apparaat in de gaten houdt. Mocht je per ongeluk malware installeren of op een verkeerd linkje drukken, wordt de hackpoging geblokkeerd. De premium-versie kost 9,99 euro per jaar en blokkeert ook phishing, bijvoorbeeld een namaakwebsite van jouw bank die vraagt om je inloggegevens. Ook kun je met de premium-versie op afstand het apparaat wissen en inkomende oproepen van specifieke nummers blokkeren. 

2. Bitdefender

Net als ESET heeft ook Bitdefender een gratis variant waarmee malware-infecties worden opgemerkt en geblokkeerd. Voor 9,99 euro krijg je één jaar alle betaalde functies van de app, waaronder een optie waarmee je kunt zien of je privégegevens als je e-mailadres en wachtwoord in verkeerde handen zijn gevallen. Ook is het mogelijk om Android-apps van een pincode te voorzien, zodat niet iemand plotseling je foto's-app kan openen. 

​3. Lookout

Ook Lookout heeft een gratis versie waarmee je toestel wordt beschermd tegen malware-infecties. Je hebt twee betaalde abonnementen: premium en premium plus. Bij eerstgenoemde krijg je onder andere een melding als je e-mailadres en wachtwoorden zijn gestolen en worden schadelijke websites geblokkeerd. Een interessante functie is dat Lookout je waarschuwt voor gevaarlijke wifi-netwerken en in kaart brengt welke permissies al je apps hebben. Een premium-abonnement kost 29,99 dollar per jaar. 

4. Avast 

Avast komt in veel testen naar voren als één van de beste virusscanners voor Android. Het is opvallend genoeg ook één van de apps met de meeste gratis functies: onder andere de virus- en wifiscanner en het blokkeren van oproepen en gevaarlijke websites is zonder abonnement te gebruiken. De betaalde variant, die 14,99 euro per jaar kost, laat je apps met een pincode vergrendelen, reclame uit apps halen en, indien je telefoon is gestolen, foto's en geluidsopnamen van de dief maken.

5. Kaspersky

Ook Kaspersky komt regelmatig naar voren als één van de beste virusscanners. Hoewel het bedrijf de laatste tijd veelal negatief in het nieuws komt wegens vermeende banden met de Russische overheid, is er voor één eigenschap wél bewijs: Kaspersky weet heel goed virussen te detecteren en verwijderen. Naast malware blokkeert de Android-app ook gevaarlijke websites en linkjes, maar alleen als je betaalt: 13,99 euro per jaar. Daarvoor krijg je ook de optie om ongewenste oproepen te blokkeren en apps op slot te zetten.

Lees meer over Android-malware

Android-virus dat bankgegevens steelt op Nederlandse toestellen

Nieuw Android-virus delete zichzelf na lezen WhatsApp-berichten

Nieuwe Android-ransomware verandert je pincode