Tips

Top 5: Telefoons met de dunste schermranden

11 september 2017 22:18

Bijna geen schermranden meer op je telefoon. Het is dé trend van 2017 in de smartphone-industrie. Welke telefoons hebben de beste 'screen-to-body ratio'?

Maandag onthulde de Chinese fabrikant Xiaomi zijn Mi Mix 2. Deze smartphone komt niet naar Nederland, maar het apparaat wekt wel interesse. Dat komt met name door het grote scherm, dat bijna de hele voorkant van de smartphone vormt. Ook zijn voorganger, de Mi Mix 1 had al zo'n opvallend display.

Xiaomi is lang niet de enige fabrikant die telefoons maakt met een zo groot mogelijk scherm in een zo klein mogelijke behuizing. Ook Samsung is op dit gebied een opvallende speler en naar verwachting kondigt Apple dinsdag ook een iPhone aan met een flink scherm en dunne randen.

Hoe het scherm zich ten opzichte van de behuizing verhoudt, wordt aangeduid met de term 'screen-to-body ratio'. Fabrikanten geven dit niet altijd aan, dus we zijn aangewezen op schattingen. Hieronder bekijk je welke telefoons het meeste scherm op de voorkant bieden, van hoog naar laag.

1. Essential Phone

Android-oprichter Andy Rubin presenteerde dit jaar zijn Essential Phone. Met name het grote scherm viel op. Onderin het toestel is nog een randje te zien, maar verder zijn er nauwelijks schermranden te vinden. Oh ja, boven in het midden is een heel kleine uitsnede gemaakt voor de frontcamera. Efficiënt, omdat Android die ruimte op het scherm vaak toch niet gebruikt. De screen-to-body radio wordt geschat op 84,9 procent.

Miniatuurvoorbeeld

2. Galaxy S8(+)

Van de Galaxy S8 en S8 Plus wint de eerste op het gebied van screen-to-body ratio. De S8 noteert een score van 84,3 procent tegen 83,3 procent van de grotere S8+. Toch hebben beide toestellen indrukwekkende displays om te zien. Boven en onder het scherm zijn dunne stroken te zien, maar aan de zijkanten loopt het scherm in de ronding van de behuizing mee.

Miniatuurvoorbeeld

3. Xiaomi Mi Mix

De tweede Mi Mix van Xiaomi werd maandag aangekondigd met een indrukwekkend scherm, maar hij heeft qua screen-to-body ratio wel ingeleverd ten opzichte van het eerste model. Die scoorde namelijk zo'n 84,2 procent, terwijl de Mi Mix 2 het met 'nog maar' 80,1 procent moet doen. De rand aan de onderkant is weliswaar dunner geworden, maar de boven- en zijkanten zijn iets breder. Het toestel heeft echter geen uitsnedes of randen bovenin voor de frontcamera. Die zit namelijk op een opvallende positie: rechtsonder in de hoek.

Miniatuurvoorbeeld

4. Galaxy Note 8

De Galaxy Note 8 is het nieuwe toptoestel van Samsung met een langgerekt 6,3-inch scherm dat iets mee buigt aan de randen in de behuizing. Boven en onder zitten nog dunne randen, maar uiteindelijk is de voorzijde voor 83 procent bedekt met een oled-display.

Miniatuurvoorbeeld

5. LG V30

De nieuwe LG V30 sluit deze top 5 af. Ook in deze smartphone is het scherm opvallend. Hij loopt niet door in de zijkanten, maar de randen zijn minimaal. In totaal beslaat het scherm 81,2 procent van de voorkant van het toestel. Het display is overigens niet de ster van deze telefoon, dat is de 16 megapixel-camera aan de achterkant met groothoeklens.

Miniatuurvoorbeeld

Bright is bij het Apple-event in Californië

De vraag is nu of de nieuwe iPhones zich in dit rijtje zullen scharen. Bright-hoofdredacteur Erwin is dinsdagavond (12 september) bij de Apple-presentatie in Cupertino waar de nieuwe iPhones worden verwacht. Volg ons op Twitter voor live updates vanuit de zaal. Like ons op Facebook voor Erwins livestream met de nieuwe producten. Houd ook het Bright YouTube-kanaal in de gaten.