Tips

Zo krijg je de data van je oude telefoon op je nieuwe toestel

8 augustus 2017 21:15

Nieuwe smartphone gekocht? Merijn vertelt hoe je de gegevens van je oude telefoon op je nieuwe toestel krijgt.

Elke dinsdag zetten we een nieuwe uitlegvideo op ons YouTube-kanaal. Dit keer: tips voor hoe je met zo min mogelijk handelingen de gegevens van je oude telefoon op je nieuwe smartphone kan krijgen. Bekijk de video:

 

Android: Google-cloud of NFC

Data synchroniseren via de cloud is de makkelijkste manier om gegevens weer beschikbaar te hebben voor je nieuwe toestel. Android-gebruikers gaan in de instellingen onder Accounts naar Google, waar ze zien welke gegevens ze naar de Google-cloud hebben gesynchroniseerd en wanneer dat voor het laatst is gedaan. Op je nieuwe toestel log je in op je Google-account, waarna je kunt aangeven welke data en apps je wilt installeren. Voelt het niet fijn om al je gegevens bij Google te hebben staan, dan kan je ze meteen nadat je dit hebt gedaan weer verwijderen door de schuifjes bij je Google-instellingen uit te zetten.

Als je een telefoon hebt met een NFC-chip en Android 5.0 en hoger, dan kan je je oude en nieuwe toestel tegen elkaar aanhouden om alles te synchroniseren. Deze optie kom je automatisch tegen als je je nieuwe telefoon opstart.

Van Android naar iPhone

Als je switcht tussen een Android-toestel en een iPhone (of andersom), dan is het iets lastiger. Maar ook dat wordt steeds eenvoudiger. Want Apple en bijvoorbeeld Samsung willen graag dat je switcht. Ze proberen je het zo makkelijk mogelijk te maken. Apple heeft bijvoorbeeld een speciale Android-app gemaakt: Move to iOS. Zet de app op je Android-toestel, verbindt hem met je iPhone en al je contactpersonen, foto's en video's, agenda's, berichten, mailaccounts en bladwijzers worden overgezet. Je blijft dus alleen zitten met de apps. Die moet je opnieuw handmatig downloaden.

Van iOS naar Android

De makkelijkste manier om van iOS naar Android over te stappen is door de Google Drive-app te installeren op je iPhone. In Drive ga je naar instellingen en dan naar back-up. Daar kan je je agenda-afspraken, contacten, foto’s en video’s opslaan in de cloud. Vervolgens log je op je nieuwe toestel in met hetzelfde Google-account en je kan alles terugzetten.

Er is één belangrijk ding dat je nooit moet vergeten als je je iPhone inwisselt voor een Android-toestel en dat is iMessage uitzetten. Anders komen sms-berichten van andere iPhone-gebruikers niet aan op je nieuwe smartphone. Ga naar instellingen op je iPhone, vervolgens naar berichten. En bovenaan kan je iMessage uitzetten. Doe dit dus voordat je je iPhone reset.

Buiten deze methode hebben merken als Sony, Samsung en LG zelf ook nog apps om het overstappen gemakkelijk te maken. Zo heeft Samsung bijvoorbeeld de app Smart Switch. En meestal hebben die apps ook iets meer opties. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op basis van de apps die je had op je iPhone aangeven welke apps je waarschijnlijk ook op je nieuwe toestel wil hebben.

Van een oude naar een nieuwe iPhone

Heb je nu een iPhone en stap je over op een nieuwe iPhone? Dan is het vrij eenvoudig. Je maakt een back-up van je iPhone in iCloud. Ga in het Instellingen-menu naar iCloud en dan naar Reservekopie en maak een back-up van je telefoon. Op je nieuwe iPhone kies je voor de optie om je reservekopie terug te zetten vanuit iCloud. En klaar.

Mocht je te weinig ruimte hebben in iCloud om dit te doen, dan kan je ook je telefoon via iTunes eerst back-uppen op je computer via een kabel. Vervolgens kun je die back-up weer op je nieuwe toestel zetten.

In de praktijk loop je misschien tegen onverwachte dingen aan bij de overgang naar een nieuwe telefoon. Maar zolang je de back-up hebt van je oude telefoon en je je oude telefoon niet wist voordat je helemaal klaar bent met het installeren van je nieuwe, kan je geen gegevens verliezen.

Meer uitlegvideo's? Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.