Tips

Dit kun je doen om jezelf tegen de Wanacry-ransomware te beschermen

15 mei 2017 14:01

Ten eerste: open nooit attachments van afzenders die je niet kent. Maar je kunt nog meer doen om besmetting met Wanacry te voorkomen.

Wanacry, de ransomware waarmee vrijdag wereldwijd computers werden gegijzeld, maakt misbruik van een lek in het SMB-protocol waarmee Windows-computers bestanden met elkaar uitwisselen. Door dat lek te misbruiken kan het zich automatisch verspreiden naar andere computers in hetzelfde netwerk.

Installeer Windows-updates

In maart heeft Microsoft een update (MS17-010) uitgebracht waarmee het lek in het SMB-protocol wordt gedicht. Als je die hebt geïnstalleerd kan nieuwe ransomware niet meer via deze kwetsbaarheid automatisch naar andere computers in het netwerk verspreiden. Alle Windows-versies moeten worden geüpdatet, behalve Windows 10 en Windows Server 2016. Die twee versies zijn standaard al beveiligd. Je kunt ook het SMB-protocol 1.0 handmatig uitschakelen.

Het updaten zorgt er niet voor dat je bent beschermd tegen ransomware. Als je een malafide bijlage opent op je up-to-date computer kan deze nog steeds worden overgenomen. Het is daarom aan te raden om een virusscanner te installeren.

Backuppen op externe schijf

Het is belangrijk om regelmatig backups van je belangrijke bestanden te maken en op een veilige plek op te slaan, bijvoorbeeld in de cloud of op een externe harde schijf. Let op: ransomware versleutelt vaak ook externe harde schijven die aan de computer zijn gekoppeld. Daarom moet je na het backuppen de harde schijf weer loskoppelen van de computer.

Als je een clouddienst als Dropbox gebruikt en de bestanden met je computer synchroniseert, dan worden ook die bestanden gegijzeld. In de meeste gevallen biedt zo'n clouddienst de mogelijkheid om een backup te herstellen waarmee je weer toegang krijgt tot je bestanden.

Macs zijn niet kwetsbaar

Mac-computers zijn niet kwetsbaar voor Wanacry omdat de ransomware alleen op Windows werkt. Criminelen ontwikkelen virussen bijna altijd voor Windows omdat er veel meer Windows-computers in de wereld zijn dan Macs.

Lees ook: Moet je je zorgen maken over de Wanacry-ransomware?