Tips

5 manieren waarop The Circle al op ons leven lijkt

11 mei 2017 21:26

The Circle draait nu in de Nederlandse bioscopen. In de verfilming van het boek van Dave Eggers streeft het machtige internetbedrijf The Circle naar het einde van privacy.

The Circle is een wat depressieve voorstelling van de toekomst. Maar ook in onze echte wereld zijn al veel elementen uit The Circle terug te vinden. We zetten er vijf op een rij.

1. Camera’s

The Circle heeft zogenaamde SeeChange-camera's ontwikkeld. Ze zijn heel klein, verbruiken nauwelijks stroom, zijn gemakkelijk op te hangen en livestreamen een prachtig beeld. Er is ook een versie die je op je kleding draagt. De Netgear Arlo Pro is een camera die je nu al overal draadloos kan ophangen met een batterij die een half jaar meegaat. Hij is wel wat groot nog en werkt helaas alleen op wifi. Voor onderweg is je smartphone de beste livestream-camera. Steek ‘m in je borstzak en iedereen kan meekijken wat je allemaal mee maakt op zo’n dag. En deze bewakingscamera hieronder willen we je ook niet onthouden. Alleen al vanwege de naam: Logitech Circle.

Miniatuurvoorbeeld

2. Gezondheidstrackers

Als je gebruik wilt maken van de ziektekostenverzekering van The Circle dan moet je ook al je gezondheidsdata met ze delen. Daarvoor hebben ze een armband die allerlei informatie over je verzameld. Hoeveel je beweegt, wat je hartslag is, je lichaamstemperatuur, bloeddruk en meer. 

De Jawbone Up3 komt het dichtst in de buurt van deze slimme armband. Maar de Jawbone kan ook een hoop dingen nog niet. Zou jij zo’n armband dragen en de gegevens delen met je zorgverzekeraar als je daarmee een tientje korting per maand kreeg?

Miniatuurvoorbeeld

3. Sociale netwerk

The Circle begon ooit als een onschuldig sociaal netwerk, maar groeit uit tot iets onvermijdelijks. Mensen die niet op The Circle zitten worden gezien als paria, alsof ze niet meedoen aan de maatschappij.

Zover is het nu nóg niet met Facebook, maar met bijna 2 miljard gebruikers wereldwijd komt het netwerk wel langzaam in die positie. Het is bijna een nutsvoorziening geworden die je nodig hebt om mee te kunnen doen in de maatschappij. 

Miniatuurvoorbeeld

4. Gedachtenscannen

Het boek The Circle eindigt met een idee van de hoofdpersoon Mae: ook gedachten mag je niet voor jezelf houden, want dan houd je die kennis in je hoofd weg bij anderen. Facebook-baas Mark Zuckerberg lijkt met zijn laatste plannen ook die kant op te willen. Hij wil er eerst voor zorgen dat wij kunnen schrijven met onze gedachten. Later is het zijn bedoeling dat we rechtstreeks gedachten naar elkaar kunnen sturen met technologie van Facebook.

Miniatuurvoorbeeld

5. Hoofdkantoor

En dan is er nog het hoofdkantoor van The Circle. Dat is cirkelvormig en het bedrijf zorgt ervoor dat je eigenlijk nooit het terrein af hoeft. Alles wat je nodig hebt is namelijk op de campus te vinden. 

Wat dat betreft lijkt het nieuwe hoofdkantoor van Apple precies op dat van The Circle. Op de nieuwe campus gaan straks 13.000 Apple-medewerkers werken. Er komt, net als in The Circle, een heel groot auditorium voor onder andere productpresentaties. 80 procent van de campus zal bestaan uit park-achtig terrein. Er zullen hardloop- en fietspaden zijn, een enorme fitnessruimte en genoeg ruimte om 2100 mensen tegelijkertijd te laten eten.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk hieronder de trailer van de film The Circle:

Lees ook: Kunst van privacykwesties