Tips

Top 5: installaties op STRP-festival 2017

23 maart 2017 08:44

Het beste van het grootste Nederlandse evenement voor creatieve technologie op een rij.

Dit weekend gaat STRP biennale van start. Het Klokgebouw in Eindhoven staat bol van de masterclasses, conferenties, muziek, performance en installaties over creatieve technologie. Deze editie heeft als thema de zintuigen van mens en machine.

De enorme hallen van de voormalige Philips-fabriek in de wijk Strijp zijn een logische locatie voor dit grootste creatieve technologie-evenement van Nederland. De keynote is van Wired-oprichter Kevin Kelly, al meer dan dertig jaar volgt hij de techrevolutie. Zijn lezing laat langetermijntrends, cultureel gedrag en sociale gevolgen van technologie zien. Boek een kaartje voor de Conference for the Curious op 29 maart als je wilt zien wat de toekomst brengt.

STRP biedt ook veel muzikale optredens, zoals de Nederlandse Chagall, die muziek letterlijk in haar vingers heeft. Wij richten ons in dit overzicht op de exposities. Welke installaties moet je in je shortlist opnemen?

1 Neurotransmitter 3000 - Daniel de Bruin

Alleen de naam al! Neurotransmitter 3000 is een machine van 7 meter hoog waarin kunstenaar/ontwerper Daniel de Bruin zich laat rondslingeren. De attractie wordt aangestuurd door biometrische data samengesteld door sensoren op zijn lichaam. De machine meet en vertaalt hartritme, ademhaling, bloeddruk, lichaamstemperatuur, oriëntatie/valversnelling en spierspanning naar variaties in beweging. Het lichaam reageert op de bewegingen van de Neurotransmitter terwijl de Neurotransmitter op zijn lichaam reageert. Wie weet opent hij hiermee een nieuwe laag van ervaring voor extreme attracties. Als de regels het toelaten mag je ook zelf de zwaartekracht tarten. Lees ook ons interview met Daniel de Bruin in Bright Ideas.

2 Famous deaths - Polymorf

Stap in een roestvrijstalen mortuarium kist en dompel jezelf vier minuten onder in een soundscape met geurstoffen. Voor Famous deaths analyseerden Frederik Duerinck en Marcel Brakel van Polymorf de processen-verbaal en politiefoto’s rondom bijvoorbeeld Whitney Houstons dood. Welke sigaretten rookte ze, welk merk parfum droeg ze en olijfolie gebruikte zij als badolie. Zo ervaar je met alle zintuigen de laatste momenten.  

3 Sensory gym - Oneseconds

Een workout met vier ‘sporten’ waarin je op speelse wijze je zintuigen traint. In Stepping is Believing betreedt je op een stepmachine uit de sportschool verschillende levels van gewichtloze fantasiewerelden. In Thermocorpus draag je een pak waarop beelden geprojecteerd worden met behulp van warmte en koude pixels. Hybrid Heart is een machine die aangedreven wordt door je (verhoogde) hartslag waarin je wordt uitgedaagd om de hartslag te beïnvloeden door de machine te besturen. En als cooling down The Lickenator waarin twee spelers de behendigheid en smaaksensatie van hun tong kunnen beproeven.

4 The Physical Mind - Teun Vonk

Teun Vonk zat ooit klem tussen metrodeuren, wat hem vreemd genoeg heel rustig maakte. Terwijl er in dit digitale tijdperk dagen voorbij kunnen gaan zonder dat we aan ons lichaam herinnerd worden, ontdekt hij dat het uitoefenen van druk op zijn gespannen lijf zijn lichaam en geest tot rust bracht. Anders dan verwacht, blijk je zintuiglijke input beter te registreren in een verhoogde staat van gevoeligheid, zoals stress. Plaats jezelf tussen de twee opblaasbare kussens en leer je lichaam weer gebruiken.

5 Digital whispers - Sami Sabik

Fransman Sami Sabik gaat Google Translate helemaal gek maken. Zoals je in een kring een zin door fluistert met een totaal vaag eindresultaat, geven nu zeven computers met verschillende spraaksoftware een zin aan elkaar door. Dit leidt net zo goed tot fouten, maar heel andere dan bij een menselijke kring. Met absurde zinnen die alleen een machine kan maken, zie je de (im)perfectie van kunstmatige intelligentie.