Tips

Kijktip: VR-documentaire van maker Helvetica-film

24 februari 2017 12:01

Loop door de toekomst die nooit kwam in deze VR-documentaire over architect Buckminster Fuller.

De titel spreekt meteen tot de verbeelding. This Is What the Future Looked Like is de titel van de nieuwste film van Gary Hustwit. Hij doelt daarmee op twee dingen. Allereerst het onderwerp van de film, de futuristische bouwwerken van uitvinder, architect en visionair Richard Buckminster Fuller. ‘Buckie’, zoals hij door zijn fans liefkozend wordt genoemd, staat vooral bekend om zijn geodetische domes en de dymaxian car. Op veel festivals staan tenten die naar zijn ontwerp zijn gebouwd.

Ten tweede verwijst ‘Zo zag de toekomst eruit’ naar het camerawerk in de documentaire: virtual reality. Een manier om rond te lopen in een toekomst die niet gekomen is. De VR-documentaire wordt gemaakt door regisseur Gary Hustwit. Die kun je kennen van zijn designtrilogie die we hier op Bright eerder aanboden. Dat drieluik bestond uit de gadgetfilm Objectified, Urbanized over de gebouwde omgeving en de film over alles met het lettertype Helvetica.

De wereldpremière vindt plaats op 2 maart tijdens het True/False documentairefestival in de VS. Met Objectified, Urbanized en Helvetica duurde het niet lang voordat de film in Nederland te zien was.