Top 5: Beveiligde USB-sticks

Top 5: Beveiligde USB-sticks

30-01-2017 15:23 Laatste update: 26-04-2018 23:53

We zetten vijf USB-sticks op een rij die nét wat beter beveiligd zijn dan de rest.

Vandaag werd bekend dat verkiezingsuitslagen in Nederland op slecht beveiligde usb-sticks met lekke software worden opgeslagen. Maar geheugensticks met extra veiligheidsmaatregelen bestaan wel. We selecteerden er vijf.

Apricorn Aegis

De Apricorn Aegis Secure Key straalt veiligheid uit. Schuif hem uit zijn jasje en je ziet knopjes met cijfers en letters. Voordat je de USB-stick aansluit, dien je een pincode van zeven tot zestien cijfers in te voeren, daarna kun je hem pas gebruiken. Het stickje is voorzien van FIPS 140-2 niveau 3. Dit houdt in dat hij volgens de overheidsnorm van de VS is beveiligd. Wordt de pincode twintig keer op rij verkeerd ingevuld, dan wordt de inhoud op de stick gewist. Goedkoop is deze USB-stick niet. De goedkoopste van 4GB kost al 87 euro. De duurste heeft 480GB opslagruimte en kost 494 euro.

Kingston DataTraveler 2000

Ook de DataTraveler 2000 van Kingston heeft een alfanumeriek toetsenbord om hem met een pincode te vergrendelen. Als de USB-stick uit een apparaat wordt verwijderd, gaat hij automatisch op slot en na tien pogingen wordt de data gewist. Omdat de pincode ook op deze USB-stick plaatsvindt - en niet op de computer - blijft er geen spoor van de code achter op het apparaat. Net als de Aegis Secure Key is hij spatwaterdicht en stofbestendig. De goedkoopste DataTraveler 2000 heeft 16GB en kost rond de 100 euro.

Kingston IronKey S1000

Op de IronKey S1000 zijn geen knopjes te vinden. De beveiliging zit ín de USB-stick. Als je hem inplugt, voer je daarna een wachtwoord in op het apparaat. Daarna kun je hem gebruiken. Met de beveiliging zelf zit het dankzij het certificaat voor FIPS 140-2 niveau 3 wel goed. Daarnaast is er een extra veiligheidslaag op met XTS-AES 256-bit hardwareversleuteling. Als iemand hem hardwarematig probeert te openen, zorgt zelfvernietiging ervoor dat de inhoud wordt gewist. De IronKey S1000 is van 4GB tot en met 128GB verkrijgbaar. De prijzen lopen uiteen van 160 euro tot bijna 1000 euro.

LaCie XtremKey

De LaCie XtremKey is vooral goed bestand tegen hitte, kou en fysieke schade. Zo kan hij 200 meter diep in het water en dankzij de speciale metalen behuizing overleeft hij temperaturen van tussen de -30 graden en 200 graden. De USB-stick is verder voorzien van 256-bits AES-encryptie om de data te beveiligen. De XtremKey is er met 8, 32, 64 en 128GB aan opslag.

Cryptex USB

De Cryptex is een USB-stick die je eerst uit de behuizing moet zien te krijgen. Dat doe je door de vijf schijfjes op de juiste nummers te draaien. Alsof het apparaatje rechtstreeks uit de Da Vinci Code komt, want daar komt de inspiratie vandaan. De USB-stick is via onder meer Amazon te koop in 16, 32 en 64GB-versies.

Installeer Tails

Geen zin om een nieuwe USB-stick te kopen? Dan kun je ook het besturingssysteem Tails op je bestaande USB-apparaatje installeren. Dit systeem is specifiek gebouwd om anonimiteit te bieden en biedt een speciaal beveiligde Linux-omgeving die geen sporen achterlaat.

Tails wordt onder meer gebruikt door NSA-klokkenluider Edward Snowden. Standaard beschikt het besturingssysteem over de Tor-browser, een e-mailprogramma met PGP-ondersteuning en een veilige chat-app.