Tips

12 gadgets waar we in 2017 naar uitkijken

2 januari 2017 23:00

Welke smartphones, consoles, wearables en VR-brillen zijn er op komst? Deze gadgets staan op onze verlanglijst voor dit nieuwe jaar.

Smartphones

iPhone 8: Of heet-ie toch iPhone 7S? In september kondigt Apple zijn nieuwe telefoon waarschijnlijk aan. Dit jaar bestaat de iPhone tien jaar en we verwachten alleen daarom al iets speciaals. Er gaan geruchten dat er dit jaar drie modellen op de markt komt, waarvan één het premium-model wordt met volledig nieuwe behuizing van glas, een OLED-scherm dat doorloopt in de randen en die je draadloos kunt opladen. Daarnaast zouden de iPhone 7 en 7 Plus van 2016 worden geüpdatet met onder meer een dubbele camera voor de 4,7-inch iPhone.

Samsung Galaxy S8: Samsung kondigt waarschijnlijk deze week al de Galaxy S8 aan. Het is de opvolger van de populaire S7 en S7 Edge. Volgens geruchten krijgt de smartphone een Qualcomm Snapdragon 830 chip, een 4K-scherm en een betere camera. Mogelijk krijgt de standaard S8 een display dat doorloopt in de randen van het toestel, iets wat eerder alleen de Edge-variant had. Verder gaan er geruchten dat de koptelefoonaansluiting ontbreekt op de S8 en dat het toestel een sterk verbeterde spraakassistent krijgt met techniek van de aangekochte startup Viv Labs. Op 4 januari houdt Samsung zijn persconferentie, dan weten we het mogelijk allemaal.

Miniatuurvoorbeeld

Nokia-smartphones: In 2017 keert Nokia terug als telefoonmerk. Nokia en fabrikant Foxconn werken samen aan nieuwe smartphones. De telefoons zouden op Android draaien en in het tweede kwartaal op de markt komen. Details over de toestellen zijn verder nog onduidelijk, mogelijk worden ze tijdens telecombeurs Mobile World Congress eind februari aangekondigd.

Microsoft Surface Phone: Er wordt al flink lang over gesproken, maar dit jaar moet de Surface-telefoon van Microsoft eindelijk komen. Daarmee probeert het bedrijf het weer op de smartphonemarkt. Ceo Satya Nadella sprak over het apparaat als 'het ultieme mobiele device'. De smartphone hoeft geen Android- of iOS-killer te worden, maar Microsoft focust op de zakelijke markt. Het toestel zou op Windows 10 Mobile draaien en is aan een monitor te verbinden om daarop verder te werken.

Gaming

Nintendo Switch: De eerste glimp van de Switch hebben we al opgevangen in een introfilmpje van Nintendo. Het wordt een console die je zowel thuis als onderweg kunt gebruiken dankzij een kliksysteem waarmee je razendsnel van de console een handheld maakt. Veel details ontbreken nog, zoals de prijs, maar het belangrijkste nieuws voor fans is dat er zowel een nieuwe Zelda als Super Mario op de planning staan. De Switch komt in maart uit.

Xbox Scorpio: Microsoft geeft zijn Xbox One-console eind dit jaar een grote update. De Xbox Scorpio is krachtiger en biedt ondersteuning voor 4K-resolutie en virtualrealitygames. Volgens Microsoft krijgt de console zes teraflops aan grafische rekenkracht. Games en accessoires die je al hebt, blijven werken.

VR/AR-brillen

In 2016 ging virtualreality uit de startblokken. Komend jaar moet de technologie volwassener worden en een groter draagvlak krijgen onder consumenten. Er zijn nieuwe headsets in de maak, wat ook geldt voor augmented reality, waarbij de virtuele en echte wereld samenvloeien. Zo komt er een geüpdatete versie van Microsofts HoloLens. Ook zien we mogelijk een nieuwe slimme bril van Google. Beide brillen zijn gericht op zakelijk gebruik en nog niet voor de gewone consument.

Windows 10 VR-bril: Microsoft ontwikkelt VR-brillen die zo’n 300 dollar gaan kosten. Daarmee ligt de prijs van de headset een stuk lager dan van Oculus Rift en HTC Vive én hij moet werken met goedkopere pc’s. Microsoft werk samen met HP, Lenovo, Dell, Acer en Asus om de brillen te produceren. Windows 10 zal onder de naam Windows Holographic een VR-platform aanbieden. Wanneer de brillen te koop zijn, is niet bekend.

HTC Vive draadloos: HTC heeft gezegd geen nieuwe Vive aan te kondigen op de CES-beurs dit jaar, maar daarmee is het niet gezegd dat er geen opvolger van de VR-bril verschijnt. Wel zeker is de komst van een accessoire om de bestaande HTC Vive draadloos te maken. De apparaat bestaat uit een zender voor in de pc en een ontvanger voor op de hoofdband van de Vive. Je kunt dan anderhalf uur lang draadloos van VR gebruikmaken voordat de accu leeg is. Aanvankelijk staat de release alleen voor de Chinese markt op de planning, waar hij omgerekend zo’n 210 euro gaat kosten.

Televisies

Nieuwe OLED-tv Panasonic: Op tv-gebied zijn 4K, HDR en OLED de trends: 4K voor de resolutie, HDR voor het contrast en OLED voor de superieure kleuren. Heb je eenmaal een OLED-tv gezien, dan oogt je oude lcd-tv maar flets. LG is koploper op OLED-gebied, maar krijgt er in 2017 concurrentie bij van onder meer Sony en Panasonic. Het prototype van de OLED-tv van dat laatste merk zag er al prachtig uit.

Smarthome

Microsoft Cortana-speaker: De spraakassistent van Microsoft, Cortana, wordt opengesteld om door derde partijen te gebruiken. Zo kunnen hardwarefabrikanten de assistent integreren in onder meer speakers, auto’s of andere apparaten. In 2017 komt de eerste speaker met Cortana uit. Hij is gemaakt door Harman Kardon.

Computers

Nieuwe iMac: Apple gaf zijn desktopcomputer in 2015 voor het laatst een upgrade. CEO Tim Cook heeft onlangs gezegd dat Apple iMacs zal blijven maken. Apple zou volgens Bloomberg werken aan een nieuwe versie van de iMac, met verbeterde grafische chips van Intel en USB-C-poorten. Verdere details zijn nog niet uitgelekt.

Wearables

Google-smartwatches: Google komt in het eerste kwartaal van 2017 uit met twee smartwatches. Ze werken met Android Wear 2.0 en komen in twee formaten beschikbaar. Het kleine model zou zich richten op fitness en notificaties, het groteren model zou ook zelfstandig apps kunnen draaien zonder hulp van een smartphone. Het horloge krijgt verder 4G- en gps-ondersteuning en werkt met een hartslagmeter. Allebei de wearables moeten van Android Pay en Google Assistant voorzien worden.

Deze week: techbeurs CES in Las Vegas

We doen vanaf woensdag verslag vanaf de grote techbeurs CES in Las Vegas, waar veel fabrikanten nieuwe producten presenteren. Volg ons op Facebook, Twitter en YouTube om de updates niet te missen.