Tips

Top 5: speakers met Bluetooth

16 december 2016 12:01

De beste Bluetooth-speakers en accessoires om muziek naar oude speakers te streamen.

1. UE Boom 2 (199 euro)

De UE Boom 2 is een enorm veelzijdige draadloze speaker. Gooi hem in het water en hij blijft gewoon werken. Daarmee is het apparaat onder andere geschikt voor een bootcamp, voetbaltraining of tuinfeestje. Ook de accuduur is indrukwekkend: met vijftien uur speeltijd kun je een flink feestje bouwen. Het design is opvallend: een ronde staaf waarmee muziek in 360 graden de ruimte in wordt gespeeld. Het volume van de UE Boom 2 kan hard, en met de PartyUp-functie kun je extra UE Boom-speakers aan die van jou toevoegen. "Stel: jij en een paar van je vrienden hebben een UE-speaker", zei Tim Bosmans, marketing manager van UE, eerder dit jaar. "Als jij een barbeque geeft nemen ze hun speaker mee en kun je in één keer de hele tuin vullen met muziek." Een hele fijne aankoop.

Thumbnail

2. The Vamp (60 euro)

Een klein versterker met bluetooth: dat is The Vamp. Het apparaatje werd enkele jaren geleden op Kickstarter verkocht om oude boxen weer nieuw leven in te blazen. Ondergetekende heeft The Vamp gekoppeld aan een fraaie DM1-speaker van Bowers & Wilkins. Eén nadeel: omdat The Vamp aan één speaker wordt gekoppeld, is het geluid mono. Met één acculang kun je ongeveer twaalf uur lang muziek spelen. Dat is knap voor zo'n klein apparaatje. Bij The Vamp krijg je een paar magneetjes waarmee je de versterker op elke plek van de speaker kunt bevestigen.

Miniatuurvoorbeeld

3. Chromecast Audio (39 euro)

Net als The Vamp verbind je ook de Chromecast Audio met een speaker. Het puckvormige apparaatje wordt aan een speaker of versterker gekoppeld middels een rca-, 3,5mm- of optische kabel. Je kunt er via bluetooth naar streamen, maar in de meeste apps verschijnt het bekende Chromecast-icoontje. Hierdoor kun je vanuit een dienst, zoals Spotify of YouTube, direct muziek afspelen op je speaker. Een handigheidje van de Chromecast Audio is dat het apparaatje, net als de normale Chromecast, een gastmodus heeft. Hierdoor kunnen anderen ook een nummertje spelen, zelfs als ze niet zijn verbonden met het wifi-netwerk. Ideaal om tijdens een feestje de gasten de afspeellijst te laten crowdsourcen. Eén nadeel: de Chromecast Audio is niet draadloos.

Miniatuurvoorbeeld

4. Bang & Olufsen BeoSound 1 (1295 euro)

Met een prijskaartje van 1300 euro is de BeoSound 1 van Bang & Olufsen met afstand de duurste speaker uit deze lijst. Maar eerlijk is eerlijk: hij ziet er ook heel fraai uit. Het geluid is van hoge kwaliteit, maar zodra je het volume naar boven schroeft - dat gebeurt met de ronddraaiende ring bovenop - hoor je hem kraken. Zonde: van een apparaat met zo'n hoge prijs verwacht je meer. Naast bluetooth wordt de BeoSound 1 ook als wifi-speaker herkend, waarmee je direct vanuit apps als Spotify muziek naar de speaker kunt streamen. De accuduur komt in onze testen op ongeveer twaalf uur uit, maar je kunt hem het beste gewoon in het stopcontact steken. Dan hoef je hem niet overal heen te vervoeren met het gevaar dat hij uit je handen valt.

Miniatuurvoorbeeld

5. Sony SRS-XB3 (139 euro)

Hij heeft niet de meest aantrekkelijk naam, maar de SRS-XB3 is wel een speakertje met flink wat power. Hij heeft met 24 uur de langste accuduur van alle speakers uit deze lijst. Dat voel je ook: met een gewicht van bijna een kilo is hij niet bepaald licht. Net als de UE Boom 2 is de SRS-XB3 ook waterdicht en kun je verschillende apparaten via bluetooth aansluiten. Een unieke functie van de SRS-XB3 is de Extra Bass-knop. Je raadt het al: dan worden de bastonen flink omhoog gedraaid waarmee je echt een feestje kunt vieren. Maar het eendimensionale geluid dat de speaker produceert is toch wat vlakker dan de concurrentie, ondanks dat hiphop, dance en techno er prima op klinkt.

Miniatuurvoorbeeld