Tips

Zelf Doen: interactieve kerstverlichting

13 december 2016 09:57

David pakt de kerstverlichting groot aan met led-matrixborden met geanimeerde teksten en plaatjes.

Bekijk ook de instructie voor de LED-matrix.  

Een goede vriendin belde. Ze was nog niet zolang geleden verhuisd naar een nieuwe buurt en vroeg of ik haar kon helpen met iets 'leuks, gezellig, met lampjes', en vooral ook interactief, zodat ze gesprekstof zou hebben bij de nieuwe buren. Zo gezegd, zo gedaan maar zo makkelijk was het in de praktijk niet. Na een hoop gestruin op internet voelde ik me geïnspireerd door een led-matrixbord dat je met een Arduino aanstuurt. Daarmee kun je geanimeerde teksten programmeren en projecteren. Die zouden dan in haar huiskamerraam kunnen staan en de aandacht van langslopende buren kunnen trekken. Dat het interactief moest wezen, vond ik zelf net een stap te moeilijk.

Ik heb namelijk maar weinig ervaring met het programmeren van een Arduino. Op zich niet erg, want het stikt van de tutorials en die beginnen meestal met het aansturen van een paar ledjes. Sowieso, hoef je voor veel projecten niet eens te kunnen programmeren. Veel scripts, in de Arduino-wereld Sketches genoemd, kan je kant en klaar downloaden en uploaden naar een Arduino. Maar het maakt het leven wel een stuk leuker als je wel zelf kan scripten of programmeren. Ik kwam daar al snel achter. Een matrix met 16 strips van 16 ledjes, geknipt uit een continu rol met ledjes op een plank plakken en aan elkaar solderen ging nog wel. De aansturing via de Arduino was ook nog te doen, maar het was te mager voor wat ik voor ogen had. Het moesten meer ledjes worden en dat kreeg ik in mijn eentje niet voor elkaar.

Animaties tonen

Ik heb de hulp in geroepen van Janwillem te Voortwis, één van de drie studenten van de Universiteit Twente die Creative Technology studeren en in de Conrad Mancave allerlei leuke projecten verzinnen en verwezenlijken. Janwillem is voor mij aan de slag gegaan en heeft een library geschreven waarmee je meer dan 1 led-matrixbord aan elkaar kan knutselen en aansturen. Mijn Arduino Uno had kennelijk ook niet genoeg rekenkracht dus daar moest een versie van komen met een krachtigere 32bit ARM-processor, het Arduino Due-developmentbord.

Met de scripts en de library van Janwillem kon ik naast lopende teksten ook bewegende logo's en plaatjes via het nu vier keer zo grote ledbord projecteren. Op het programmeren na was het hele project vooral lekker klassiek plak en soldeerwerk. Het leuke aan zo'n led-matrix is dat de toepassingen legio zijn. Zo vond ik bijvoorbeeld tijdens mijn speurtocht de Glediator Led Matrix Control Software, waarmee je helemaal los kan gaan met het animeren van led-matrixborden. Lijkt me echt iets voor de DIY-dj's.

Ondanks al mijn geknutsel trok het matrixbord in het raam van mijn vriendin toch niet zoveel aandacht van de buren als ik had gehoopt. Dus heb ik nog wat extra ledjes uit de kast getrokken en haar huis er mee uitgedost. Zo kon het de buren niet ontgaan dat er een nieuw persoon met een nogal unieke smaak in de buurt was komen wonen...

In de serie Zelf Doen gaat David aan de slag met elektronica, in samenwerking met Conrad. Bekijk welke producten bij dit project zijn gebruikt.

Video haardvuur: Virtual Fireplace