Tips

Zelf Doen: nieuwe DIY-rubriek met David

6 december 2016 19:01

In de nieuwe rubriek Zelf Doen gaat David aan de slag met elektronica van Conrad. In de eerste aflevering pakt hij de tools uit die hij nodig heeft.

Na tien jaar producten uitgepakt te hebben, wil David ook zelf wel eens wat maken. In de nieuwe Bright TV-rubriek Zelf Doen gaat hij de komende weken zoveel mogelijk... zelf doen. Met elektronica van onze partner Conrad. Zo verdiept David zich in wat er mogelijk is met een Arduino of een Raspberry Pi. Ideeën genoeg. Volgende week zie je in Bright TV zijn tamelijk uit de hand gelopen kerstproject. 

Multimeter en soldeerbout

Als je met elektronica aan de slag wilt, dan zal je in ieder geval over wat basisgereedschap moeten beschikken, zoals een multimeter waarmee je onder andere stroom, spanning en weerstand kan meten, een soldeerbout en het liefst ook een draadstriptang, waarmee je makkelijk een stukje isolatiemateriaal kan verwijderen van een elektriciteitsdraad. Vergeet dan ook niet soldeertin aan te schaffen.

Overigens zijn het op een enkel stuk gereedschap na stuk voor stuk tools die ik in mijn eigen mancave met enige regelmaat gebruik. Zelfs huidcrème gebruik ik vrijwel iedere keer voor en na het klussen. Klussen kan immers een aanslag zijn op de handen. Het enige cadeau dat ik nog niet heb geprobeerd is de magneet-armband waar je losse stalen schroefjes en dergelijke aanplakt tijdens het werken. Dat lijkt me handig en wil ik wel eens proberen.

Denk aan je handen

Voor het aan elkaar solderen van elektronica heb je uiteraard geen gehoorbeschermers, handschoenen of boormachines nodig, maar toch staan deze op de lijst. Uit ervaring weet ik dat projecten zelden alleen het solderen is. Vaak moeten er ook gaten in plastic behuizing, in hout of de muur geboord worden om iets op te hangen. Dan is het wel fijn tijdens het boren als je oren en ogen beschermd. Sinds een jaar zweer ik zelfs bij die moderne, dunne handschoentjes. Voorheen had ik altijd van die 'klushanden' maar die handschoentjes beschermen je handen heel goed, ademen prima en hebben voor het meeste kluswerk genoeg 'gevoel'. Ik draag ze uiteraard niet tijdens het solderen of ander priegelwerk. Dat is onbegonnen werk.

3D-printer

Op mijn verlanglijst staat ook een 3D-printer. Dat is natuurlijk wel een kostbaar maar prachtig stuk luxe gereedschap, waar je zo'n beetje alles kan maken wat je op een computer kan tekenen. Als je heel veel zelf dingen maakt, dan kan het lonen om een 3D-printer te overwegen, maar er bestaan ook mogelijkheden om je 3D-ontwerpen online te uploaden en tegen betaling te laten 3D-printen. Maar thuis Zelf Doen is natuurlijk veel leuker. 

Video haardvuur: Virtual Fireplace