Tips

Top 5: Knoppen die maar één ding kunnen

31 oktober 2016 12:40

Eenvoud is het nieuwe geavanceerd. Deze vijf fysieke knoppen hebben heel weinig functies, maar dat is juist fijn.

De tijd van geavanceerde gadgets lijkt voorbij. Waar gadgets een paar jaar geleden pas meetelden als er genoeg knopjes en dingetjes op zaten, zoeken nieuwe producten tegenwoordig naar de eenvoud. Zo zijn er veel fysieke knoppen voor je digitale leven die maar voor één ding geschikt zijn. Deze vijf hebben wij gevonden.

1. Logitech, de meest recente IoT-knop

Miniatuurvoorbeeld

De Pop Home Switch van Logitech is sinds kort ook in Nederland te koop. Het is bedoeld voor mensen die niet altijd hun telefoon tevoorschijn willen halen. Maar wat doet-ie? Hij bestuurt je IoT-apparaten. Eén keer drukken is bijvoorbeeld sfeerverlichting aan, twee keer drukken is de Sonos activeren.

2 Saent, de snoozeknop voor je digitale leven

Miniatuurvoorbeeld

Deze Nederlandse knop leg je naast je laptop en druk je in als je je even wil concentreren.

Maar wat doet-ie? Druk je op Saent, dan controleert de knop (en het programma dat je op computer hebt geïnstalleerd) of je niet stiekem naar Facebook of YouTube gaat. Zo wel, dan gooit hij je scherm op rood en dirigeert hij je terug naar je werk.

3. Amazon Dash: bestel één ding

Miniatuurvoorbeeld

De knop ziet er een beetje uit als een deurbel, maar is toch echt met het internet verbonden.

Maar wat doet-ie? De Dash plak je in je voorraadkast. Pak je de laatste wc-rol van de plank, dan druk je op de knop en plaats je automatisch een bestelling. Je hebt dus een knop nodig voor elk los product.

4. Flic

Miniatuurvoorbeeld

Al iets ouder, maar daarmee niet minder eenvoudig. De Flic is een rubberen knop die je op je muur of bureau plakt.

Maar wat doet-ie? Het is vergelijkbaar met die van Logitech, dus het is bedoeld om simpele handelingen in je IoT-huis uit te voeren. Lampje aan, gordijnen dicht, dat soort dingen.

5. De Rode Knop van Roos en haar mannen

Miniatuurvoorbeeld

Oke, deze knop is niet echt voor je digitale leven, maar de knop der knoppen mag niet missen in dit rijtje. Roos, Van Oorschot en Van Rossum van het VPRO-jeugdprogramma Roos en haar mannen vochten wekelijks om wie op de knop mocht rammen.

Maar wat deed-ie? De Rode Knop zorgde ervoor dat het beeld op zwart ging en dat de uitzending was afgelopen.

Bonusknop: een ding met heel veel knoppen dat niks kan

Miniatuurvoorbeeld

Tot slot nog een ding dat niet eens één ding kan. Toch was het een dikke vette hit op Kickstarter. Het friemelkubusje Fidget heeft zeven knoppen, een joystick en drie rolschijfjes die allemaal niks doen. Lekker om mee te friemelen, dus. Hij kost 19 dollar en is al door ruim 150.000 mensen besteld.