6 dingen die je moet weten over de Playstation VR

6 dingen die je moet weten over de Playstation VR

13-10-2016 17:49 Laatste update: 27-04-2018 02:28

De PlayStation VR ligt nu in de winkels. Wat moet je weten over Sony's VR-bril?

Naast de Oculus Rift en de HTC Vive komt er vandaag een derde speler op de virtualrealitymarkt die hoge ogen probeert te gooien: de PlayStation VR. Deze headset van Sony werkt met de PlayStation 4 en is interessant voor gamers die niet zoveel geld willen neertellen voor een Rift of Vive, maar die wel hoogstaand VR willen beleven. (Lees ook de review door Jan Meijroos in Bright Ideas.) Maar de PSVR is alsnog een flinke investering voor veel gamers. We zetten op een rij waar je op moet letten.

1. Welke apparaten heb je nodig?

PlayStation VR werkt alleen met een PlayStation 4-console. Alle PS4-versies worden ondersteund, zowel de klassieke PlayStation 4  als de vernieuwde (kleinere) PS4 en de PS4 Pro. Meegeleverd in de doos van PSVR zijn de headset zelf, een setje oordopjes, alle benodigde kabels, een schijfje met demo’s en een extra kastje: de 'Processor Unit'. Dit apparaat zorgt niet voor meer processorkracht zoals je misschien verwacht, maar ondersteunt de PS4 onder meer met het verwerken van 3D Audio en 'Cinematic Mode', waarmee je video’s kunt kijken op een virtueel scherm van 226-inch.

Wat niet standaard in de doos zit, maar wat je wel nodig hebt, is een PlayStation Camera. Waarschijnlijk komt er wel een bundel van PlayStation inclusief camera, maar de prijs en release daarvan is niet bekend. Sony denkt dat al veel mensen een PlayStation Camera thuis hebben en levert hem daarom niet standaard mee. Niet verplicht maar wel handig om te hebben, zijn de PlayStation Move-controllers. Die zijn bedoeld om je handen na te bootsen in de virtuele wereld, wat natuurlijker overkomt dan games spelen met een gewone PS4-controller.

2. Wat kost het?

De PlayStation VR is stukken goedkoper dan zijn concurrenten. De Oculus Rift kost 699 euro en voor de HTC Vive betaal je 899 euro. De PS VR kost 'kaal' 399 euro. Heb je geen camera, dan komt er nog eens 59 euro bovenop.

Optioneel is dus om PlayStation Move-controllers aan te schaffen. Ze zijn los te vinden, maar het beste is om er dan twee te kopen: één voor elke hand. Zulke 'twin packs' zijn te koop voor 79,99 euro.

Heb je nog geen PlayStation 4, dan zul je die uiteraard eerst aan moeten schaffen. De PS4 is vanaf 299 euro te koop. Zo ben je in totaal toch nog bijna 840 euro kwijt. Heb je al wel een PS4 maar verder nog niets, dan ligt dat bedrag op 538 euro.

3. Hoe werkt het?

Het aansluiten van PSVR is simpel, je bent er nog geen tien minuten aan kwijt. De hdmi-kabel van de PS4 die normaal in de tv gaat, stop je in de Processor Unit. Uit dat kastje komt een tweede hdmi-kabel en steek je in de televisie. Vanuit de Processor Unit gaat nog een usb-kabel naar de PS4 en nog een stroomkabel naar het stopcontact.

De headset zelf zit erg comfortabel. Het scherm hangt als het ware voor je ogen, in plaats van dat de bril op je ogen drukt. Het gewicht is prettig over je hoofd verdeeld en de afstand van het scherm is te verschuiven. Zelfs voor brildragers moet deze headset prettig blijven zitten.

Op de headset zitten lampjes, die worden door de aangesloten camera geregistreerd. Zo bepaalt PSVR waar je bent en wat de positie van je hoofd is. Hetzelfde geldt voor de Move-controllers die twee lampen bovenop hebben. Ook de lichtbalk in de standaard DualShock 4-controller wordt daarmee geregistreerd.

4. Hoe is de beeldkwaliteit?

De PSVR is het minst geavanceerd in vergelijking met de Vive en de Rift. De resolutie van die laatste twee zijn 2160 bij 1200 pixels (1080 bij 1200 per oog). De PlayStation VR maakt gebruik van een 1920 bij 1080 resolutie, wat neerkomt op 960 bij 1080 pixels per oog. Het blikveld is iets minder op de PSVR, 100 graden in plaats van 110 graden van de rivalen.

De headset gebruikt één oled-display van 5,7-inch. Er is een vertraging van 18ms waarop beelden binnenkomen op de PSVR. Volgens Sony is 20ms de hoogste vertraging die acceptabel is voor VR, mindere vertraging merk je als mens niet. Het beeld ververst 90 keer per seconde (90Hz) of 120 keer per seconde (120Hz), afhankelijk van de game of app.

5. Welke games zijn er al?

Er zijn bij lancering van de PSVR al tientallen games beschikbaar. Op de website van PlayStation staan er 22 games die alleen speelbaar zijn in virtualreality. Daarnaast zijn er nog wat games die je zowel in VR als zonder VR kunt spelen. Daaronder zijn spellen als Batman: Arkham VR, EVE: Valkyrie, RIGS en Job Simulator.

6. Geen HDR op de Pro

Heb je een PlayStation 4 Pro, die 4K en HDR ondersteunt, hou er dan rekening mee dat de console HDR niet op je televisie doorvoert als de PSVR is gekoppeld. Om dat te verhelpen zul je elke keer als je op de tv gamet, de kabel vanuit je PS4 rechtstreeks in de televisie moeten stoppen. Dat komt omdat de Processor Unit geen HDR ondersteunt. 4K kan hij wel aan. Dit is een rare fout van Sony, omdat HDR één van de selling points is van de PlayStation 4 Pro. Dankzij HDR toont de televisie die dat ondersteunt natuurlijkere kleuren en meer contrasten.

Gamejournalist Jan Meijroos heeft de Playstation VR al een tijdje getest. Lees zijn bevindingen in Bright Ideas. Kijk hieronder de Uitpakparty met David:

Abonneer je op ons YouTube-kanaal