Voor 40 euro per jaar scant Google je data niet meer voor reclames

Voor 40 euro per jaar scant Google je data niet meer voor reclames

02-08-2016 17:18 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Je kunt Google-diensten gebruiken zonder dat het bedrijf in je data neust voor advertentiedoeleinden. Daniël legt uit hoe dat kan.

Google weet enorm veel van je. Waar je over praat en welke websites je bezoekt. Of waar je bent geweest en waar je van houdt. Althans, als je Google-diensten gebruikt. De data die met deze diensten worden verzameld, koppelt de techgigant aan jouw Google-account. Zo weten ze in grote lijnen wie je bent en waar je van houdt, waardoor je meer oplevert als bedrijven advertenties aan jou willen laten zien.

Hoewel je vrij nauwkeurig kunt bepalen welke informatie Google over jou mag verzamelen, blijft Google jouw data gebruiken om geld aan je te verdienen. Voor 40 euro per jaar zorg je ervoor dat jouw data van jou blijven, en dat je in de Google-diensten ook geen advertenties meer ziet.

Google Apps met eigen domein

De betaalde dienst van Google heet Google Apps en is ontwikkeld voor zakelijke gebruikers. De internetgigant richt zich op bedrijven en zzp'ers, maar het is ook mogelijk om als consument voor 40 euro per jaar een account bij Google Apps aan te maken. In plaats van Gmail maak je dan gebruik van een e-mailadres met je eigen webdomein, zoals naam @ jouwdomein.nl. Een webdomein is tijdens de registratie bij Google Apps aan te schaffen voor 8 euro per jaar. Google regelt dan de rest, zodat je direct met jouw e-mailadres aan de slag kunt. Je logt dan in bij Google met naam @ jouwdomein.nl, waarna je toegang hebt tot alle bekende Google-diensten. Het is ook mogelijk om een bestaand webdomein aan Google Apps te koppelen.

Jouw data blijven van jou

De data in Google Apps zijn van jou, en worden niet door Google verzameld om advertenties te tonen. "Er worden geen advertenties weergegeven in de Google Apps-services, en we zijn niet van plan dit in de toekomst wel te gaan doen", aldus Google. "We scannen niet in Gmail of andere Google Apps-services voor reclamedoeleinden." Google blijft wel je data analyseren, maar dan alleen om de diensten te verbeteren. Dit betekent bijvoorbeeld dat foto's in Google Foto's worden geanalyseerd, zodat foto's die bijvoorbeeld in Utrecht zijn gemaakt worden gecategoriseerd op locatie. Of dat een reservering bij een restaurant automatisch in Google Agenda wordt getoond. Omdat je een nieuw account bij Google Apps creëert, begin je met een 'schoon' profiel. Dat betekent: geen e-mailtjes, geen documenten en geen foto's. Deze data kun je relatief simpel overzetten, zoals we hieronder laten zien. 

Email

Google biedt een migratiedienst aan om e-mails van een Gmail-account over te zetten naar je nieuwe Google Apps-account. Dat geldt ook voor e-mail op Exchange- en imap-servers. De migratie wordt op de achtergrond uitgevoerd en er kunnen per dag zo'n 7500 e-mailtjes worden overgezet.

Kalender en contacten

De kalender en contactenlijst van Google Apps werken respectievelijk met iCal- en CSV-bestanden, en CSV- en vCard-bestanden. Door je agenda's en contacten bij je huidige aanbieder te exporteren naar één van de bestandsformaten, kun je ze vervolgens bij Google Apps importeren.

Bestanden

Mocht je een clouddienst gebruiken en je wilt overstappen naar Drive, dan kun je de bestanden downloaden en weer naar Drive uploaden. Elk Google Apps-account krijgt standaard 30GB opslagruimte, dat wordt gedeeld door onder andere Gmail en Drive. Een extra 20GB kost 3 euro per maand extra, voor 200GB extra opslagruimte betaal je 13,50 per maand. Je kunt natuurlijk ook van een andere (gratis) clouddienst gebruikmaken.

Foto's

Bij de meeste fotodiensten kun je in één keer al je foto's downloaden. De foto's upload je vervolgens naar Google Foto's, een zeer uitgebreide dienst die onder andere gezicht- en objectherkenning biedt. Google Foto's biedt daarbij onbeperkte opslag van foto's en video's in een maximale kwaliteit van respectievelijk 16 megapixel en 1080p.

Als je al Google Foto's met je Gmail-adres gebruikt, dan is het verstandig om per keer 1000 foto's te selecteren en deze te delen met het nieuwe Google Apps-account. De foto's kun je vervolgens importeren, wat uiteindelijk een snellere manier van overzetten is dan alle foto's downloaden en naar het nieuwe account uploaden.

Waar moet je nog meer op letten?

Tijdens de migratie van Google Apps kun je nog tegen een paar dingen aanlopen. Zo is het verstandig om in het adminpaneel te duiken, waar alle instellingen voor Google Apps te vinden zijn. Daar kun je instellen dat je dingen - zoals agenda's of documenten - met mensen deelt, alternatieve domeinen (zoals mail.jouwdomein.nl) gebruikt of voor 3,33 euro per maand een extra gebruiker toevoegt. 

Eén van de nadelen van Google Apps is dat Google zijn nieuwe diensten niet altijd direct beschikbaar maakt voor betaalde accounts. Dat gebeurde onder andere bij Inbox, de slimme e-mail-app die pas na een halfjaar voor Google Apps-gebruikers beschikbaar kwam. Googles laatste grote dienst, Google Foto's, liet daarentegen wel direct betalende gebruikers toe.

Een laatste tip: als je besluit om Google Apps te gaan gebruiken maar de door jou gekozen domeinnaam is al bezet, dan kun je kijken naar alternatieve domeinextenties. De laatste jaren zijn er veel opvallende domeinextenties opgericht, variërend van .xyz (Alphabet heeft bijvoorbeeld abc.xyz) en .lol tot .wtf en .ninja. Op die manier kun je toch de domeinnaam krijgen die je graag wilt.