Voor 80 euro onbeperkt films en series kijken op tv met deze speler

Voor 80 euro onbeperkt films en series kijken op tv met deze speler

26-07-2015 11:33 Laatste update: 27-04-2018 22:34

Via vele webshops is een voorgeïnstalleerde Raspberry Pi te koop. Het is niet verboden, voorlopig.

Het klinkt als een clickbait-kop, maar de titel bedriegt niet. Met dezelfde verbazing stond ik een paar maanden geleden naar de tv van een vriend te kijken. Met een simpel toetsenbordje zapte hij door alle nieuwe films, series en tv-afleveringen. Haarscherp, snel en met een groot gemak.

"Wil je ondertiteling erbij? Geen probleem hoor!", zei hij en voordat ik er erg in had, las ik mee hoe Frank Underwood zijn Claire aan het uitfoeteren was.

Raspberry Pi

De tv was via een HDMI-kabel verbonden aan een Raspberry Pi, waar de XBMC Media Speler op voorgeïnstalleerd was. Die Media Speler gaf dan weer toegang tot apps als Genius, Uitzending Gemist en verschillende voetbalzenders.

"Gewoon gekocht bij Groupon voor een paar tientjes. En dan krijg je er ook nog een toetsenbordje bij." Ik kon alleen maar denken: dit mag toch helemaal niet?

Rechtszaak

Auteursrechtwaakhond Brein heeft de speler in de smiezen en heeft een van de aanbieders, de webshop Filmspeler.nl, voor de Lelystadse rechter gedaagd.

Het gaat om twee belangrijke vragen of het hier gaat om illegale spelers, schrijft Computerworld. 1. Is het linken naar illegale content verboden? 2. Is het streamen (en dus niet downloaden) van illegale software verboden?

Deze vragen gingen de rechter boven de pet (rechtbankverslag) en hij/zij kon vorige maand niet meer doen dan de zaak door te sturen naar de hoogste Europese rechter. Voordat deze rechter uitspraak heeft gedaan, ben je als snel maanden of zelfs jaren verder.

Nu nog gewoon te koop

Tot die tijd zijn deze spelers niet door de rechter verboden en dus op vele plekken te koop (toverwoord = XBMC Media Speler). De spelers zijn dummy proof en vereisen minimale techkennis, al is het programma niet super gebruiksvriendelijk en soms wat traag.

Daarbij moet je leven met het feit dat de makers van de film of serie geen cent verdient aan jouw kijkgenot, maar als je daar overheen kan stappen heb je een prima kijkervaring.

Eerst de aanbieders aanpakken

Mocht het tot een verbod komen, dan richt Brein peilen op de aanbieders van de spelers, niet op de gebruikers. Dat heeft het laten weten aan Bright. Als gebruiker hoef je je dus voorlopig geen zorgen te maken. Behalve dan voor het laatste oordeel aan de hemelpoort. Maar goed, dat zie je dan wel weer.

Een van de banners waar Filmspeler.nl reclame maakt voor 'gratis en onbeperkt' films kijken.