Top 5: tofste vernieuwingen in Android Lollipop

Top 5: tofste vernieuwingen in Android Lollipop

23-10-2014 12:14 Laatste update: 28-04-2018 03:12

Android 5.0 Lollipop verschijnt op 3 november. We noemen alvast de 5 tofste vernieuwingen.

Lees ook: Welke Android-toestellen krijgen Lollipop?

1. Overzetten van data

Als je een nieuw Android-apparaat met Lollipop instelt, krijg je aan het begin een optie te zien waarmee je data van je ene apparaat naar het andere kunt overzetten. Tikken en Gaan, zo noemt Google het. De functie werkt via nfc en wordt geactiveerd als jij beide apparaten met de ruggen tegen elkaar houdt. Vervolgens worden alle apps, app-data (dus je savegames, inlogs en instellingen), instellingen en vertrouwde wifi-netwerken overgezet.

Mocht het andere apparaat geen nfc hebben, dan kun je een Android-toestel kiezen dat aan jouw Google-account is gekoppeld. Zo vroeg Google tijdens het instellen van Lollipop op mijn Nexus 5 of ik data van mijn OnePlus One, Nexus 7 of Google Glass wilde herstellen. Dat is enorm handig als je een nieuwe tablet aanschaft en alleen de data van jouw tablet wilt overzetten.

2. Unlocken met je gezicht

Sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich is het mogelijk om je toestel te ontgrendelen met je gezicht. Die functie werkte echter niet fijn: als het de enige ontgrendelingsmethode was werkte Face Unlock te instabiel - in het donker herkent 'ie je bijvoorbeeld niet. Daar heeft Google wat op gevonden.

Voortaan stel je gewoon een wachtwoord, pincode of patroon in, maar kan Face Unlock als extra optie toevoegen. De nieuwe feature heer Smart Lock en controleert automatisch bij het ontgrendelen of jij het bent. Je merkt er dus niets van dat het apparaat je gezicht scant. Als 'ie je herkent, kun je 'm direct ontgrendelen. Word je niet herkend? Dan moet je alsnog je normale beveiligingsmethode gebruiken.

In de praktijk werkt Smart Lock enorm snel en gemakkelijk, waardoor het unlocken met je gezicht voor het eerst in vier jaar écht handig wordt.

3. Material Design

Het nieuwe design van Android 5.0 Lollipop is de grootste verandering voor Android sinds Ice Cream Sandwich. Het Material Design kenmerkt zich door felle kleuren, een ronde actieknop, schaduwen en een meer 'natuurlijke interface'. Zo wil Google het idee van een digitaal bureau doorvoeren, waarbij dingen op elkaar liggen, waar je spullen weg kunt zetten en kunt verschuiven en ga zo maar door.

Met Material Design moet je het echt 'voelen' als je ergens op drukt, en de vervolgactie logisch vinden. Daarmee zorgt Lollipop ervoor dat Android door het gebruik van nieuwe animaties en iconen opeens heel logisch en overzichtelijk aanvoelt. Een knappe prestatie van Google.

4. Meer multitasken

Het multitaskvenster van Android is in Lollipop een carrousel van vensters. Hier worden voortaan ook de tabbladen van de Chrome-app getoond, zodat je sneller kunt wisselen tussen een specifieke website en app. Naar verloop van tijd worden Chrome en andere Google-diensten hier geïntegreerd.


Zo kun je bijvoorbeeld een extra Google Maps-venster in het multitaskoverzicht krijgen als je op je desktop een adres opzoekt. Je pakt je smartphone en kunt direct naar het adres navigeren via het multitasksysteem. Handig, maar het kan nog wel een tijdje duren voordat dit beschikbaar komt.

5. Prioriteitsmeldingen

Android 5.0 werkt voortaan ook met prioriteitsmeldingen. Zo kun je aangeven welke apps je belangrijk genoeg vindt om je te storen. Wil je alleen inkomende oproepen en WhatsApp-berichten ontvangen? Dan stel je dat in. Handig voor als je even geen meldingen van sociale media of nieuws-alerts wilt ontvangen. Ook is er een nieuwe stille modus aanwezig die alle notificaties dempt. Mocht je moeder je graag willen bereiken: haar kun je wel aan de groene lijst toevoegen.

Deze Androids krijgen Lollipop

Google onthult Android Lollipop, Nexus 6 en Nexus 9