© Nintendo

Vergeleken: Nintendo Switch Online versus Xbox Live en PSN

De eerste glimp van de Switch hebben we al opgevangen in een introfilmpje van Nintendo

Wat krijg je?

Vergeleken: Nintendo Switch Online versus Xbox Live en PSN

11-05-2018 06:17 Laatste update: 07:31

Nintendo maakte deze week de prijzen voor het online lidmaatschap voor de Nintendo Switch bekend. De kosten zijn veel lager dan bij de PlayStation 4 en Xbox One, maar het gebodene is ook beperkter.

Dit zijn de prijzen van de Online Service van de Nintendo Switch:

Individueel lidmaatschap:

  • Een maand (30 dagen): € 3,99
  • Drie maanden (90 dagen): € 7,99
  • Twaalf maanden (365 dagen): € 19,99

Familielidmaatschap: (twaalf maanden/365 dagen): € 34,99

Deze laatste optie is interessant voor vrienden, want hier zijn acht accounts aan te koppelen. Deze acht accounts hoeven zich niet op hetzelfde adres te bevinden. Reken maar uit hoeveel een groep hiermee onderling kan besparen.

Cloud Saves en NES-games

Naast de mogelijk om online te gamen tegen anderen – wil je in september Mario Kart 8 Deluxe, Mario Tennis Aces of Splatoon 2 tegen anderen online spelen, dan moet je lid worden, nu is dat nog gratis – krijg je ook toegang tot 20 klassieke NES-games en beschik je over cloud saves.

Dat laatste is een fijne gedachte. Mocht je Switch defect raken, ben je niet die 200 uur Breath of the Wild-gameplay kwijt. Die 20 NES-games is een leuk aardigheidje, maar veel Nintendo fans zullen die games al meerdere keren gespeeld hebben. Geinig: voor het eerst kunnen spelers deze klassiekers online spelen. Afhankelijk van de titel, kunnen spelers met en tegen elkaar, of om beurten spelen.

PSN en Xbox Live zijn uitgebreider

Zet je het lidmaatschapsgeld van de Nintendo Switch af tegen de prijzen van Microsofts Xbox en Sony's PlayStation, dan klinkt het zeer voordelig. Voor PSN en Xbox Live betalen gamers 60 euro per jaar. Echter, voor die zes tientjes krijgen ze veel meer terug.

Om te beginnen bieden PSN en Xbox Live veel uitgebreidere online omgevingen om te communiceren, toernooien op te zetten en koppelingen te maken met social media. Ondersteuning van apps van derden zoals Netflix en YouTube schitteren bij de Switch vooralsnog door afwezigheid. Typisch Nintendo om hier pas veel later iets mee te gaan doen.

Ook zo knullig: de mogelijkheid om elkaar uit te nodigen voor een multiplayer potje en communicatie met andere spelers daarover, kan alleen via de smartphone-app die Nintendo vorig jaar lanceerde. Tja. 

Volledige gratis games

Het belangrijkste verschil; zowel PlayStation 3-, PlayStation 4- en PS Vita gamers, als Xbox 360- of Xbox One-bezitters krijgen iedere maand (!) twee of drie volledig gratis games om te downloaden. En dat zijn geen opgewarmde kliekjes uit vervolgen tijden.

Zo kunnen Xbox One-bezitters in mei bijvoorbeeld voor nop Metal Gear Solid V: The Phantom Pain en Assassin’ s Creed: Syndicate binnen hengelen. Beide games zijn tweeënhalf jaar oud, maar dat is een stuk recenter dan het 30 jaar oude Super Mario Bros. 3 die bij de lancering van de Switch Online Service gratis te spelen is.

Kortom: Nintendo’s online-dienst kost een stuk minder, maar je krijgt ook een stuk minder. Al kan dat met de loop der tijd natuurlijk nog veranderen.