Ridder spelen langs de Maas

Weekendtip: route langs Romeinse plekken

1 september 2019 18:10

Beeld het je even in: Romeinse legers marcheren langs de Maas bij Nijmegen. De grens van het Romeinse Rijk loopt dwars door Nederland. De 200 kilometer tellende Limes-route kun je fietsen, scooteren of e-biken.

Zo’n leidraad laat je Nederlandse plekken zien die je anders nooit zou vinden. Zomaar midden in de natuur, of een Vinex-wijk, duikt er ineens een stukje uit die heldhaftige historie op, zoals forten, wegen, havens en schepen. "De Romeinen zijn de grondleggers van onze beschaving.”, zegt Joep Naber van Wandelnet, een van de initiatiefnemers. "Deze routes laten je op verschillende plekken in de Romeinse tijd stappen.', voegt Josan Meijer van de provincie Gelderland toe.

De Limesroute volgt de grens van het Romeinse Rijk van Katwijk tot Nijmegen. De tocht brengt je langs ruim veertig historisch belangrijke plekken zoals het oude fort ‘Nigrum Pullum’ (Zwammerdam), Castellum Hoge Woerd (De Meern) en Museum Het Valkhof (Nijmegen).

De langeafstandsfietsroute van 200 kilometer is in zes deelroutes opgeknipt. Voor wandelaars is er het Limes pad lange-afstand-wandelpad (LAW) van 275 kilometer, opgedeeld in etappes van vijf kilometer. Bij de ANWB zijn gps-tracks van de wandel- en fietsroutes te downloaden.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Getest: 'Dit is echt een heerlijke e-bike'