Slim speelgoed vaak onveilig: hier moet je op letten
Tips over smart toys

Slim speelgoed vaak onveilig: hier moet je op letten

30-05-2018 15:08 Laatste update: 15:23

Barbies die afluisteren en smartwatches die je locatie met de hele wereld delen: het is slecht gesteld met de veiligheid van slim speelgoed, vindt securityexpert Mary-Jo de Leeuw. Ze vertelt waar je als ouder op moet letten.

Wat is slim speelgoed?

"Slim speelgoed is speelgoed dat wordt verbonden via het internet of bluetooth. In slim speelgoed zit vaak een microfoon, camera of gps-tracker verwerkt. Bekende voorbeelden zijn een teddybeer waarmee je kan praten en een kinderhorloge waarmee je spelletjes kan spelen of je locatie bij kan houden."

Is al het slimme speelgoed kwetsbaar voor hackers?

"Jazeker! Voor alles dat is verbonden met het internet geldt dat het kwetsbaar is voor kwaadwillenden. Slim speelgoed is vaak uitgerust met sensoren, microfoons en camera’s die allemaal door software worden aangestuurd. Hoe meer software, hoe meer potentiële kwetsbaarheden."

Is het erg als de gegevens van mijn kind op straat komen te liggen?

"Ja, dat is het zeker. Er is een aantal dingen dat dan kan gebeuren, denk bijvoorbeeld aan chantage. Ook wordt met gegevens van anderen regelmatig identiteitsfraude gepleegd. Met de gegevens van jouw kind kunnen anderen dan makkelijker leningen afsluiten waardoor jouw kind schulden achter zijn of haar naam heeft staan. En wellicht met BKR-noteringen en deurwaarders tot gevolg."

Waar moet ik als ouder op letten?

"Veel slim speelgoed verzamelt (onnodig) data zoals namen, woonplaatsen, geboortedata, gebruikersnamen en wachtwoorden. Het is dan ook verstandig om gegevens te verstrekken die niet echt zijn wanneer je een gebruikersaccount moet aanmaken. Want waarom zou je aan onbekenden vertellen waar je woont en waar de sleutel ligt van jouw voordeur? Dat is namelijk wat we online wel doen."

"Dit geldt overigens ook voor informatie die überhaupt via apps wordt verzameld. Is slim speelgoed uitgerust met een camera of microfoon? Controleer dan wat daar de bedoeling van is. Wie krijgt er toegang tot die gegevens en waar worden de gegevens opgeslagen?"

Kan ik controleren of het connected speelgoed van mijn kind veilig is?

"Nee, het is helaas niet mogelijk om te controleren of connected toys veilig zijn. Er zijn wel een paar dingen waar je misschien beter niet aan kunt beginnen, zoals speelgoed dat is uitgerust met een bluetooth-verbinding en niet met een wachtwoord of pincode. Zorg er ook altijd voor dat je gebruiktmaakt van een veilige wifi-verbinding."

Als ik het niet vertrouw, wat moet ik dan doen?

"Voor een alternatief kiezen! Daarnaast is er echt niets mis met een ouderwets bordspel of lekker buiten spelen."

Security-tips voor slim speelgoed:

Maak altijd een nepprofiel aan als je een profiel moet aanmaken om met het speelgoed te kunnen spelen. Een gebruikersnaam bevat bij voorkeur niet jouw echte naam.

Deel geen informatie zoals geboortedatum een woonplaats. Ook onschuldig lijkende informatie zoals wat jouw kind leuk vindt om te doen of het liefste eet, kan je beter niet online delen.

Voor het gebruik van een profielfoto kun je ook de foto van je huisdier nemen.

Controleer of er gebruik wordt gemaakt van een wachtwoord of pincode voor het spelen met het slimme speelgoed.

Houd een kind in de gaten en weet wat er gebeurt met het speelgoed.

Zet het speelgoed helemaal uit wanneer een kind klaar is met spelen. Dus niet op standby.

Lees altijd even de gebruikersvoorwaarden en de privacystatement van de fabrikant. Taaie kost, maar dan weet je gelijk of het bedrijf daadwerkelijk aandacht besteedt aan de online veiligheid van het product.