Zo werk je veilig op de wifi van koffietentjes
Tips

Zo werk je veilig op de wifi van koffietentjes

18-06-2018 17:11 Laatste update: 17:31

Vier tips voor zzp'ers die veilig willen werken op openbare wifi-netwerken.

Urenlang werken ze met latte macchiato's in koffietentjes: zzp'ers. Hun hele (zakelijke) leven staat op de laptop, die dag in dag uit verbinding maakt met openbare wifi-netwerken. Maar dat is niet zonder risico: we vragen hacker Rickey Gevers hoe je veilig met deze netwerken verbindt.

Gevers liet recentelijk zien hoe hij de smartphone van Lieke van Lexmond (die van de aanval op de hoogte was) hackte. Zijn tactiek: een gevaarlijk wifi-netwerk aanmaken waarmee hij op verschillende manieren op de apparaten van Van Lexmond kon inbreken. Hij is dan ook dé expert om te vragen op welke manieren je je tegen dit soort hackaanvallen kunt beschermen. Hieronder zijn vier tips.

Wees niet bang en installeer updates

De kans dat een hacker jou met een gevaarlijk wifi-netwerk wil aanvallen, is heel klein. Dat zijn zeer gerichte aanvallen die vooral voorkomen bij risicogroepen, zoals advocaten, journalisten en politici. Criminele hackers schieten juist vaak met hagel in de hoop wat te raken, zoals met phishing-mails en het verspreiden van ransomware. Dus denk niet bij elk openbaar wifi-netwerk dat je direct kan worden gehackt.

Het is wel belangrijk dat je de updates voor je apparaten installeert, of dat nu je telefoon of laptop is. Updates dichten beveiligingslekken waarmee hackers toegang tot jouw apparaten kunnen krijgen.

Maak je eigen hotspot

De veiligste manier om in een koffietentje online te gaan is door een eigen wifi-hotspot te creëren. Dat kan op zowel Android als iOS. Je verbindt dan met een vertrouwd wifi-netwerk en maakt gebruik van je eigen, veilige 4G-verbinding. 

Vraag wat het juiste wifi-netwerk is

Als hackers een aanval via een wifi-netwerk uitvoeren, doen ze dat meestal door een eigen gevaarlijk wifi-netwerk te maken. Soms geven ze dit wifi-netwerk een bekende naam, zoals Free Starbucks WiFi of McDonalds WiFi. Vraag aan de medewerker van het bedrijf wat het juiste wifi-netwerk is en verbind daarmee.

Let daarna goed op bij het eventuele inlogscherm dat je te zien krijgt. Wordt er gevraagd om een app, software of certificaat te installeren? Pas dan op. Kijk ook uit met het inloggen met je e-mailadres, Google- of Facebook-account. Cybercriminelen misbruiken dit om je een phishingpagina te tonen en zo je wachtwoord te ontfutselen. 

Als laatste is het belangrijk om te onthouden dat zowel openbare als met een wachtwoord beveiligde wifi-netwerken gevaarlijk kunnen zijn.

Gebruik een VPN

Zodra je met een vreemd wifi-netwerk verbindt, is het verstandig om een vpn-verbinding in te schakelen. Met een vpn-verbinding bouw je een digitale muur om je internetverbinding heen. Op die manier wordt het voor cybercriminelen zeer lastig om je bijvoorbeeld een nepwebsite voor te schotelen en je daarmee te misleiden.

Van de betaalde VPN-diensten zijn de gemakkelijkste en veiligste opties Private Internet AccessNordVPN en Freedome, die respectievelijk 3, 5 en 6 euro per maand kosten. Gebruik geen gratis VPN-dienst: deze diensten blijken vaak jouw privégegevens door te verkopen.

Wees wijs met wifi op openbare plekken: