Zo voorkom je dat sportapps tonen waar je woont
Check de instellingen

Zo voorkom je dat sportapps tonen waar je woont

09-07-2018 17:15 Laatste update: 10-07-2018 06:42

Wil je niet dat fitness-apps je gegevens delen met de buitenwereld? Zo stel je de apps in om je privacy te beschermen.

Wie Erben Wennemars wil vinden via fitnesstracker Strava, hoeft niet zo vreselijk zijn best te doen. De oud-topschaatser en sportcommentator deelt zijn trainingen namelijk via de populaire sport-app. En als je hem daar vindt, is ook zijn thuisadres makkelijk te achterhalen want daar beginnen en eindigen zijn meeste trainingen.

Wennemars vindt dat overigens helemaal niet erg en heeft geen last gehad van pottenkijkers die zo zijn adres achterhaalden. "Als je hier in Dalfsen aan mensen vraagt: waar woont Erben, dan wijzen zij gewoon naar mijn huis. En in interviews zeg ik ook al jaren dat ik naast de schaatsbaan in Dalfsen woon", zegt Wennemars tegen RTL Z.

Sterker nog: Wennemars is juist blij met de app. Hij vindt het leuk om zijn ervaringen te delen om zo te laten zien dat hij fit en gezond is. Daarnaast hoopt hij dat het anderen helpt om in beweging te komen. "Het kan een stimulans zijn voor mensen die niet zo intrinsiek gemotiveerd zijn. Misschien is het dan wel een stok achter de deur als je ziet dat je een tijdje niets gedaan hebt."

Ministerie geen fan

Maar niet iedereen is blij met de functie in de apps. Het ministerie van de Defensie bijvoorbeeld is minder fan van personeel die sport- en fitnessapps gebruiken op hun diensttelefoons. Het ministerie maakte dat tijdelijk onmogelijk, als een reactie op het nieuws dat via de app van sport en fitnessapp Polar heel makkelijk persoonlijke informatie te achterhalen viel.

Eerder dit jaar bleek ook al dat het via sportapp Strava heel makkelijk was om de namen en adressen van duizenden militairen te vinden, aan de hand van hun hardlooproutes.

'Je kunt het zelf aanpassen'

Maar wat nou als mensen nu wel ineens op de stoep staan omdat ze een handtekening willen van Wennemars? "Je kunt het delen van je gegevens gewoon uitzetten. Het is een probleem wat geen probleem is, omdat je het zelf kunt aanpassen", zegt hij nuchter.

Maar hoe moeilijk is het om fitnessapps te gebruiken zonder dat je al je gegevens deelt met anderen? We zetten het voor de populairste apps op een rij, want het is redelijk eenvoudig om de apps zo in te stellen dat niet iedereen weet waar je woont.

Strava

Als je Strava gebruikt voor een training, kun je bij iedere activiteit aangeven of je dat wil delen met anderen of niet. De standaardinstelling is dat je die gegevens wel deelt.

Stel dat je dat niet wil, dan kun je met één druk op de knop je trainingen verborgen houden voor anderen. Als je dit aanpast naar de wat strengere optie, dan zijn de routes van je activiteit bijvoorbeeld allemaal afgeschermd maar wordt ook je naam anoniem gehouden voor andere sporters die niet ingelogd zijn.

Overigens is het in Strava ook mogelijk om een zogenaamde privacyzone in te stellen. Als je die instelt rond bijvoorbeeld je huisadres, wordt het begin en of het einde ervan, verborgen voor andere gebruikers die jouw routes bekijken. Dat is in te stellen tot 1 kilometer en kun je hier doen

Polar

De activiteiten van mensen die sporthorloges of fitnesstrackers van Polar gebruiken, delen die niet standaard met andere gebruikers. Datzelfde geldt voor mensen die de app Polar Beat gebruiken op hun smartphone. Daar moet je als gebruiker dus echt zelf voor kiezen.

De instellingen bij Polar staan nu standaard op de strengste stand. Dat betekent dat je profiel niet te vinden is maar ook je trainingssessies niet te vinden zijn voor anderen. Of deze instellingen zijn veranderd door het nieuws van deze week, is onduidelijk.

Polar reageerde niet direct op een verzoek om commentaar, maar het bedrijf stelde vrijdag in een persbericht dat data van gebruikers pas te achterhalen was nadat de gebruiker zelf instelde dat er data gedeeld mocht worden.

Als je de instellingen wil veranderen, kan dat via de privacy-instellingen op de website van Polar of via het instellingen-menu in de app.

Garmin

Navigatiebedrijf Garmin maakt ook sporthorloges die je training kunnen bijhouden. Op de profielpagina kunnen andere gebruikers een aantal gegevens zien, waaronder je persoonlijke records, hoe ver je in totaal hebt gelopen en wat voor horloge je gebruikt. Dat staat standaard aangevinkt, maar kun je via de instellingen op de website ook uitschakelen.

Ook bij Garmin is het mogelijk om een bepaald gebied rondom je startpunt af te schermen voor andere gebruikers. Zelf kun je dan wel je hele activiteit bekijken, van begin tot eind, maar anderen zien alleen de rest van je loopje of fietstocht.

Runkeeper

De standaardinstelling van sportapp Runkeeper is dat je activiteiten door iedereen kunnen worden bekeken. Als anderen je zoeken op naam kunnen zij bijvoorbeeld zien hoe vaak je hebt gesport, maar ook hoe ver, hoe lang en hoe snel.

Datzelfde geldt voor zogenaamde fitness reports (hoe fit ben je?), achtergrondactiviteiten, wat je hebt gegeten (als je dat bijhoudt via de app) en hoe je slaapt (ook als je dat bijhoudt).

De route die je hebt afgelegd is alleen door je vrienden te bekijken. Je lichaamsmetingen (gewicht, lengte) en of je diabetes hebt, is alleen voor jou zichtbaar. Al deze instellingen zijn aan te passen via de instellingen op de website of in de app.

Endomondo

Bij Endomondo worden je activiteiten standaard alleen gedeeld met vrienden die ook de app gebruiken.

Wil je dat aanpassen, dan kan dat in de privacy-instellingen van de app, of op de website. Daar kun je jouw profiel en al je trainingen vindbaar maken voor iedereen, alleen voor je vrienden of helemaal afschermen.