Zo bouw je een slimme spiegel
DIY-project

Zo bouw je een slimme spiegel

03-09-2018 06:28 Laatste update: 06:32

Rutger had behoefte aan een permanente monitor voor treintijden in de keuken. Dus bouwde hij een slimme spiegel. Hij legt uit hoe je dat doet.

Wie wel eens in een fancy hotel is geweest, heeft het wel eens gezien: een monitor achter een spiegel. Een fraaie manier om een paar nieuwsheadlines te laten zien of de vertrektijden van het openbaar vervoer in de buurt.

Wie zelf zo'n slimme spiegel wil bouwen, hoeft geen groot genie of nerd te zijn. Michael Teeuw heeft namelijk een open-source, modulair platform voor smart mirrors gebouwd. Wie de instructies volgt, kan probleemloos een slimme spiegel installeren. Zo ook ik, die ooit in 2000 voor het laatst een computerterminal zag waar je commando's moet intypen.

Naast de basis Smart Mirror kun je eindeloos veel add-ons vinden met Buienradar-info, Nederlandse treintijden, kalender-integratie en zelfs de mogelijkheid om Google Assistent of Amazon Alexa toe te voegen aan je spiegeltje.

Een niet zo slimme spiegel in het Conservatorium Hotel

Wat heb je nodig? 

Om te beginnen mag dit op je verlanglijstje:

  • Monitor
  • Raspberry Pi met voeding en SD-kaart
  • HDMI-kabel
  • Confrontatiespiegel
  • Opbouwdoos

De maat van de monitor bepaalt de minimum maat van je spiegel. Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn spiegel een keer zo groot te maken als mijn monitor, zodat het een wat chiquer object wordt, ik meer ruimte heb om hem echt als spiegel te gebruiken én om me meer ruimte te geven om mijn Raspberry Pi en snoeren kwijt te raken. Let bij de monitor op een paar dingen:

  • Zitten alle aansluitingen op handige plekken? Een voedingssnoer die op de achterkant gemonteerd heeft, zorgt ervoor dat je spiegel veel te diep wordt. Het liefst heb je alle aansluitingen aan één kant én in de richting waar je het spul kwijt wil. 
  • Hoeveel lichtopbrengst heeft de monitor. Vooral als je hem in een lichte ruimte hangt, kan een te lage lichtopbrengst problematisch zijn. Mijn AOC i2475PXQU heeft een lichtopbrengst van 250 cd/m2 en dat blijkt niet optimaal te zijn. Genoeg voor een donkere gang, te weinig voor een kamer waar de zon op staat. 
  • Een monitor met ingebouwde speakers is handig als je wil dat je spiegel geluid wil maken. Bijvoorbeeld als je Alexa wil laten praten. 

De Raspberry Pi is een goedkoop mini-computertje. Om er mee te werken heb je een toetsenbord en muis nodig. Dus het is handig als je die nog hebt liggen. Is de boel eenmaal ingesteld, dan kun je vanaf een andere computer de boel besturen met VNC of (hardcore!) via de terminal. 

De Confrontatiespiegel (Two-way mirror) was met €170 het duurste component. Er zijn ook folieversies te krijgen, maar die worden nooit zo strak als een glazen spiegel. Je kunt dit bestellen bij elke glashandel. 

De opbouwdoos heb ik toegevoegd omdat ik niet én een snoer van de monitor én een snoer van de Raspberry Pi uit de spiegel wil hebben lopen. Die krijgen op één plek voeding in de opbouwdoos.

Het uit elkaar halen van de spiegel is de eerste stap. Dat is een belangrijke overwinning op jezelf: een net nieuw binnengekomen apparaat uit elkaar halen. Ik heb de voet er af gehaald en de randen en achterkant. Zo kan het scherm meteen tegen de spiegel aan liggen en krijg je geen rare dubbele lijnen. Waar ik niet over nagedacht had, was dat er ook bediening op de spiegel zit. De knopjes zaten gelukkig aan een snoertje, waardoor ik deze later een plek in de lijst kon geven.

Vervolgens maakte ik (samen met Middendorp sr.) een lijst waar de spiegel precies in viel en de monitor op zijn beurt weer de helft van bedekte. Onder de monitor kwam een houten plaat, zodat de spiegelfunctie ook daar werkte en op die plaat werden de Raspberry Pi en de opbouwdoos geplaatst. Een oud strijkijzersnoer kwam de stroom brengen in de opbouwdoos, waar ik de monitorkabel aansloot en een stopcontactje voor de Raspberry Pi-adapter fabriekte. Ik had een beetje gehoopt dat de USB-uitgang van de monitor ook stroom kon geven aan de Raspberry Pi, maar helaas doen de USB-poorten van de monitor niets als je niet eerst een USB-snoer aansluit op een computer. Jammer. 

Monitor op spiegel

Frame voor spiegel en monitor

Als laatste moet de Smart Mirror-software nog geinstalleerd worden. Dat kan door een stukje tekst te kopiëren en plakken on je Raspberry Pi. Dat ziet er bijzonder ingewikkeld uit, maar als je gewoon doet wat er staat, gaat het allemaal vlekkeloos en voel je je een held achter het toetsenbord. 

Standaard is er een klok, een kalender, een weersvoorspelling, een newsfeed en een random setje complimenten die je te zien krijgt. 

Je kunt het echter zo gek maken als je wilt. Zo is er gezichtsherkenning te installeren (moet je wel een cameraatje in of op je spiegel plaatsen), voice assistants, Google Fit-informatie, real-time trackers, vliegtijden of een Buienradar-kaart. De modules worden gebouwd door gebruikers over de hele wereld en met een beetje instructie krijg je dat zo aan de praat. 

Zelf koos ik voor een klok van de tijd in Nederland, Perth en Los Angeles, mijn Apple-agenda, wat er nu afspeelt op de Sonos, wie er gebeld heeft, treintijden, weersvoorspelling en buienradar. Op dagen dat ik vast naar andere plekken moet reizen verschijnen de snelste routes via Google Maps in beeld. Op andere dagen zijn die niet te zien. 

Een MagicMirror is een bijzonder leuk DIY-project voor wie een beetje handig is. Denk erom dat de hele constructie zwaar wordt en dat je de spiegel dus degelijk aan de muur hangt. De kosten lagen in mijn geval zo rond de €400.