Met deze 5 tips is je iPhone veel beter beveiligd
iOS 12

Met deze 5 tips is je iPhone veel beter beveiligd

18-09-2018 09:26 Laatste update: 12:48

Apple bracht gisteren iOS 12 uit, het nieuwste besturingssysteem voor iPhones en iPads. In iOS 12 zitten allerlei beveiligingsopties verstopt, en door deze vijf tips te volgen is jouw apparaat voortaan veel beter beveiligd.

Schakel 'usb-accessoires' uit

Eén van de nieuwe veiligheidsopties in iOS 12 is de mogelijkheid om usb-accessoires te blokkeren als jouw iPhone of iPad langer dan een uur niet is ontgrendeld. Op die manier kunnen kwaadwillenden niet een apparaatje aansluiten waarmee ze jouw pincode kraken en vervolgens bij jouw data komen. 

Eerst je iPhone ontgrendelen om een accessoire aan te sluiten.

De optie is goed verstopt in iOS 12. Je vindt hem door naar Instellingen > Touch ID/Face ID & toegangscode te gaan en daar naar beneden te scrollen. Je komt dan bij Toegang bij vergrendeling, en onderaan vind je USB-accessoires. Zorg ervoor dat dit knopje staat uitgevinkt, en dus niet groen kleurt. 

De volgende keer dat je langer dan een uur je telefoon niet hebt ontgrendeld en bijvoorbeeld je iPhone op je computer wil aansluiten, moet je eerst je telefoon ontgrendelen voordat het apparaat met je computer verbindt. 

Automatische updates

Eén van de belangrijkste manieren om jezelf te beschermen tegen hackers is het updaten van je apparaten. Met elke update dicht Apple lekken in het systeem die hackers toegang gaven tot jouw apparaat. 

Zo hoef je nooit meer te denken aan updates!

Omdat we niet allemaal constant denken aan het updaten van onze iPhones en iPads, heeft Apple de mogelijkheid ingebouwd om automatisch updates te installeren. Dit is met name handig voor kleinere iOS-updates, die eens in de zoveel weken verschijnen. 

Je schakelt automatische updates in via Instellingen > Algemeen > Software-update > Automatische updates

Gebruik sterke, unieke wachtwoorden

iOS 12 biedt de mogelijkheid om voor elke app of website een sterk wachtwoorden te maken en deze veilig op te slaan in jouw iCloud. De volgende keer dat je wilt inloggen voert je toetsenbord automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Je vindt deze optie via Instellingen > Wachtwoorden en accounts > Wachtwoorden, waar je al jouw opgeslagen wachtwoorden kunt bekijken en aanpassen.

Eenvoudig je wachtwoorden invoeren vanaf het toetsenbord.

Ook password managers - apps die wachtwoorden maken en opslaan - kunnen gebruikmaken van deze invoerfunctie van iOS 12. Ga naar Instellingen > Wachtwoorden en accounts > Vul automatisch in en selecteer hier je password manager. Op dit moment ondersteunen 1Password, LastPass en Dashlane deze functie. 

De volgende keer dat je ergens inlogt toont het toetsenbord de inloggegevens die in je password manager zijn opgeslagen. Ook kunnen password managers automatisch sterke wachtwoorden maken en opslaan. 

Zo maak je veilige wachtwoorden zonder gedoe

Tweestapsverificatie 

Het is belangrijk om jouw iCloud goed te beveiligen. In iCloud kun je naast je wachtwoorden namelijk ook je foto's, contactpersonen en chatgesprekken bewaren. Reden genoeg om dit goed achter slot en grendel te zetten, en dat doe je met tweestapsverificatie. 

Bij tweestapsverificatie moet je na het inloggen met je e-mail en wachtwoord ook een code invoeren die op één van je Apple-apparaten verschijnt. Stel: een hacker steelt jouw wachtwoord en wilt inloggen op jouw iCloud. Dan moet hij ook nog toegang hebben tot de code die op jouw iPhone, iPad of Macbook verschijnt. 

Tweestapsverificatie maakt het voor hackers veel lastiger om bij jou in te breken.

Je kunt tweestapsverificatie inschakelen door naar Instellingen > Jouw naam (helemaal bovenaan) > Wachtwoord en beveiliging te gaan en daar Twee-factor-authenticatie in te schakelen en de stappen te doorlopen. 

Neem een zescijferige (of langere) pincode 

Jarenlang was een viercijferige code de standaard bij Apple-apparaten. Maar viercijferige pincodes kunnen relatief eenvoudig worden gekraakt. Door een zescijferige pincode te gebruiken wordt het voor een kwaadwillende veel lastiger om in te breken in jouw iPhone of iPad. 

Het is 2018: tijd voor een zescijferige of langere pincode.

Sinds iOS 9 is de standaard zes cijfers, maar veel mensen gebruiken nog steeds een viercijferige pincode. Je kunt dit veranderen door naar Instellingen > Touch ID/Face ID & toegangscode > Wijzig toegangscode te gaan en vervolgens Toegangscodeopties te selecteren. 

Hier vind je de keuze om een zescijferige of aangepaste numerieke code te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld ook tien cijfers gebruiken, of juist een wachtwoord. Voor laatstgenoemde selecteer je de aangepaste alfanumerieke code.