© Andreas Eldh / Flickr

De 5 leukste woordspelletjes op je telefoon
Appreview

De 5 leukste woordspelletjes op je telefoon

31-10-2018 11:26 Laatste update: 02-12-2018 16:55

Nina Verberne

Het is de week van de woordenschat. Het is belangrijk je goed uit te kunnen drukken natuurlijk, maar een beetje spelen met taal is ook gewoon ontzettend leuk. Aan deze 5 woorden-apps heb je wat.

1. Spelltower Nederland

Spelltower is een beetje een mix van scrabble, woordzoeker en Tetris. De bedoeling is om woorden weg te strepen. Hoe langer of ingewikkelder het woord, des te meer punten je krijgt. Maar ieder woord dat je vindt, wordt weggestreept en daardoor wordt het steeds lastiger om een woord te vormen. Een zeer vermakelijk spel om op deze manier je woordenschat te vergroten. 

Prijs: 3,49 euro
Beschikbaar op: iOS
Pluspunten: Je vindt 5 verschillende spelletjes in Spelltower waardoor je niet zo snel verveeld raakt. Zo kan je strijden tegen de tijd of komt er telkens een rij letters bij en moet je zorgen dat deze de bovenkant niet raakt. 
Minpunten: Als je in eerste instantie voor de makkelijke korte woordjes gaat, ben je best snel klaar met het spel
Waar voor je geld: Ja, zeer vermakelijk en extra leuk want je kunt met meerdere mensen tegelijkertijd spelen. Dus de strijd met elkaar aangaan.

2. Alphabear 2

In de tweede Alphabear-game is het de uitdaging om zo lang mogelijk woorden te maken met de letters die op het speelveld liggen. Een sterke Engelse woordenschat is geen overbodige luxe, aangezien alle woorden die je maakt in het Engels moeten zijn. Wanneer je een succesvol woord neerlegt, verdwijnen alle letters en worden de beren groter. Grotere beren staat gelijk aan een hogere score. Een beregezellige puzzelgame dus, die ook nog eens vol woordgrappen zit.

Prijs: Gratis, in-app aankopen. Voor 5,49 euro kun je de reclames verwijderen en voor 4,49 euro kun je een ‘honey maximizer’ krijgen, waarmee je nieuwe levels kunt unlocken. 
Beschikbaar op: iOS & Android
Pluspunten: Ieder woord dat je invult, kun je dubbel checken in het woordenboek. Zo leer je vanzelf woorden en de daarbij behorende betekenis. 
Minpunten: Het spel is in het Engels. Dat hoeft niet per se een minpunt te zijn, maar als je daar moeite mee hebt, kan het nogal lastig zijn om een level te halen. 
Waar voor je geld: Persoonlijk vind ik de advertenties in deze app niet heel erg storend en ik vind het onzin om te betalen voor extra credits. Dus ik zou daar geen gebruik van maken. 

3. Antoniemen en synoniemen

Wil je jouw Engelse kennis een beetje opkrikken? Dan is de app Antoniemen en synoniemen een leuke variant. In de app krijg je telkens een reeks letters te zien, die je in de juiste volgorde moet zetten die bij het woord horen die de app je voorschotelt. Zo krijg je bijvoorbeeld de vraag wat een synoniem is van ‘kind’ met de letters ‘ceni’. Aan jou de beurt om ze te slippen tot er ‘nice’ staat. Je hebt drie verschillende niveaus waarmee je jouw kennis kunt opkrikken. 

Prijs: Gratis
Beschikbaar op: iOS & Android
Pluspunten: Je Engelse woordenschat gaat er flink op vooruit. 
Minpunten: De app mag wel in een 2018-jasje worden gestoken. Daarnaast is-ie nogal traag en zijn de reclames tussendoor behoorlijk irritant.  
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

4. Wordfeud

Als we het hebben over woordenschat apps, dan mag Wordfeud absoluut niet ontbreken. Wordfeud is het digitale Scrabble.  Het werkt precies als het klassieke Scrabble, maar dan speel je op afstand. En als je wil, kan je spelen met mensen uit hee Nederland of zelfs, in het Engels, uit de hele wereld. Omdat er ook een chatfunctie is, kan dat hartstikke gezellig zijn. Hou je het liever gewoon bij je vrienden, dan daag je hen gewoon uit voor een potje. Nostalgisch en toch fris: met een beetje geluk heb je 'quatsch' op je letterplankje liggen en kan je het ook nog op 3 x woordwaarde kwijt. Je zou er bijna Bingo! van roepen, maar dat is weer een ander spelletje.

Prijs: Gratis, in-app aankopen van 3,49 euro om de advertenties te verwijderen.
Beschikbaar op: iOS & Android
Pluspunten: Tegen andere mensen spelen.
Minpunten: De app bestaat al een tijdje, dus in sommige gevallen moet je de mensen om je heen weer enthousiasmeren om de app weer te downloaden en om te spelen. Je kunt ook tegen onbekenden spelen, maar het duurt soms vrij lang voordat er een match gevonden is. 
Waar voor je geld: Als je geregeld per ongeluk op de reclamebalk onderin tikt, is het fijn dat je die kan verwijderen door 3,49 euro te betalen. 

5. Wordbrain

Wordbrain is eigenlijk vrij simpel. Je krijgt een x-aantal letters en moet hiermee een woord maken. Soms zie je het niet helemaal, maar omdat je eindeloos kunt proberen, kun je alles volgordes proberen tot je het juiste woord hebt gevonden. Hoe verder je in het spel komt, hoe ingewikkelder het wordt. Je komt op deze manier al spelenderwijs woorden tegen waarvan je misschien nog nooit eerder hebt gehoord. 

Prijs: Gratis. In-app aankopen om reclames te verwijderen. 
Beschikbaar op: iOS & Android
Pluspunten: Je leert je een hoop nieuwe woorden.
Minpunten: Doordat je vrij makkelijk begint, ben je al snel geneigd om te stoppen omdat de uitdaging ontbreekt. 
Waar voor je geld: Ja, geen reclames! 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.