Tips

Een chefkok in je telefoon

13 november 2018 17:10

Bijna net zo leuk als de feestdagen zelf: de voorbereidingen. Het bedenken van een geweldig menu bijvoorbeeld, of gewoon lekker een middagje speculaas bakken. Daarom deze week in de review: kookapps. Verbeter je kookskills, zoek alvast de perfecte recepten uit en breng je kinderen de plezier van gezellig samen koken bij.

1.     Youmiam                         

De app Youmiam schotelt je recepten voor op basis van jouw eigen voorkeuren. Als je de app voor het eerst gebruikt, kun je aangeven voor hoeveel mensen je kookt, wat je lekker vindt en wat je absoluut niet lekker vind. Op basis daarvan krijg je allerlei aanbevolen gerechten. Maar je kunt ook een groepje chefs en keukenprinsessen volgen. Heb je zelf nu een recept dat je met iedereen wil delen, kun je dit aan je eigen profiel toevoegen. De app is mega uitgebreid en super handig in gebruik. Zo kun je via het smul-icoontje aangeven waar je die dag trek in hebt, wat je budget is en of je veel tijd hebt. Aan de hand van een paar simpele vragen krijg je een reeks recepten speciaal voor jou. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Super uitgebreide app met heel veel verschillende recepten.
Minpunten: Heb ik niet kunnen vinden.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

2. Kitchen Stories

Een van mijn favoriete kookapps is Kitchen Stories. De afbeeldingen van de gerechten zijn bijzonder mooi, waardoor het water je direct in de mond loopt. Behalve recepten, vind je in de app ook een menu met allerlei kooktips van hoe je een honingmeloen moet snijden tot hoe je tempurabeslag moet maken. Deze tips krijg je in een video met bijbehorende teksten. Fouten maken kan haast niet meer! Ook fijn: in de app kun je je eigen ‘kookboeken’ maken, zo kun je nu alvast voor Kerst of Oud & Nieuw een boek maken met allerlei recepten die je niet wilt vergeten. 

Prijs: Gratis, in-app aankopen.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: De app is ook beschikbaar op desktop en via Apple TV. Zo kun je op groot beeld super smakelijke recepten vinden. Elk recept in de app neemt je stap voor stap door het gerecht heen.
Minpunten: Af en toe verschijnt er een pop-up op je beeldscherm, met de vraag of je de app wilt tippen bij je vrienden. Deze is makkelijk weg te klikken, maar tijdens het koken niet zo handig om te zien.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

3. Thyme: A Kitchen timer for your culinary arts

Een echte keukenprinses weet natuurlijk precies hoelang alles op het vuur staat en hoelang de oven nog moet. Maar als je met heel veel dingen tegelijkertijd bezig bent, kan het zomaar voor komen dat je echt geen idee mee had of je soep nu nog 10 minuten moest of nog 20. Dan is een helpend handje wel zo handig. En zie daar de app Thyme. Hiermee kun 5 dingen tegelijkertijd timen. Zo kun je de oven in de gaten houden en ook de kookpitten. Handig! 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS 
Pluspunten: De app is super gemakkelijk in gebruik.
Minpunten: Een tweede oven timer zou top zijn!
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

4. Receptenmaker

De app Receptenmaker zit boordevol recepten. Je vindt er recepten uit de Allerhande en Jumbo en daarbovenop vind je nog snelle recepten die je binnen 15 minuten kunt klaarmaken, eenvoudige recepten met maximaal zes ingrediënten, populaire recepten en is er een 'random' functie, waar je je mee laat verrassen. Vind je nu in een recept een woord waarvan je nog nooit hebt gehoord, bijvoorbeeld ‘arroseren’ of ‘barderen’, dan kan je terecht bij het woordenboek onder het menu Kooktechnieken. Scheelt je weer een bliksembezoekje aan Google! In de app vind je ook de seizoenskalender, mijn persoonlijk favoriet zodat je weet welke groente en fruit maar ook vis en wild je wanneer het beste kunt eten. Wist jij bijvoorbeeld dat je in november heel goed een kiwi kunt eten? Ideaal om je gasten een feestlijk diner voor te schotelen. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: De seizoenskalender! Ideaal om zo snel te zien welke groentes, fruit en vis je het beste op welk moment kunt kopen.
Minpunten: De gerechten zelf zijn een tikkeltje saai als je het vergelijkt met de andere apps. Qua beeld en stappenplannen.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

5. CoChef

De app CoChef is nieuwer dan nieuw en is nog in ontwikkeling. Maar omdat het concept zo leuk is, wilde ik 'm toch vast testen. Hij is speciaal voor kinderen en ouders gemaakt. En ideaal om je broertje, zusje, neefje, nichtje, dochter of zoon kennis te laten maken in de keuken met alle ingrediënten die er zijn. De app neemt je stap voor stap door het bereiden van een gerecht heen. De taken worden onderling verdeeld en bij iedere stap zit een duidelijke uitleg van de gebruikte kooktechnieken. Alles helemaal kindvriendelijk!

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS, alleen voor iPad.
Pluspunten: Als je lekker voor jezelf en anderen kan koken, heb je daar je leven lang plezier van. Dat kan je dus maar beter al vroeg leren. En samen koken met je kleintje is natuurlijk hartstikke leuk! 
Minpunten: De app staat nog in de kinderschoenen want is nét gelanceerd. Er staat daarom momenteel nog maar één gerecht in, maar daar gaat in de toekomst verandering in komen. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.