Calorieën tellen met apps
Appreview

Calorieën tellen met apps

10-01-2019 19:39 Laatste update: 11-01-2019 14:32

Nina Verberne

Het nieuwe jaar is van start gegaan en vaak gaat dat gepaard met een nieuwe levensstijl. Doel: één of twee kilootjes minder. Een mooi streven, zo voordat de lente begint. Maar welke calorieënteller kan je hierbij nu het beste helpen? Alle voor- en nadelen op een rij.

1. Calorieën- en voedingstracker Food

De app Food heeft de meeste recensies in de App Store en ook het meeste aantal sterren. Maar wat maakt deze app nu zo fijn? Voordat je hem kunt gebruiken, moet je inloggen met bijvoorbeeld je Facebook-account, of een speciaal account aanmaken. Vervolgens geef je aan hoe groot je bent, hoeveel je weegt en of je man of vrouw bent. Ook beantwoord je wat lifestylevragen, zoals wat voor een type werk je doet en of je veel beweegt. Dan wordt je doel bepaald: aan de hand daarvan krijg je een voedingsplan. Daarin staat hoeveel calorieën je per dag mag eten en hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten. Aan jou de taak om er niet overheen te gaan en dit in balans te houden.

Ook fijn: je kunt de app koppelen aan Virtuagym en hierin thuis work-outs doen. Als je beide apps combineert, krijg je een mooi overzicht en weet je precies of je tijdens je work-out wat meer mag eten. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kunt producten scannen waardoor je ze supersnel kunt toevoegen in de app.
Minpunten:  Je hebt een account nodig voor de app, iets wat ik niet per se nodig vind.
Waar voor je geld:  Niet van toepassing.

2. Yazio

Yazio won in 2017 de prijs van Apple als beste app, maar wordt dit anno 2019 nog waargemaakt? Ook voor Yazio hoor je eerst wat gegevens in te vullen, zoals gewicht, lengte en doel. Je krijg behoorlijk wat informatie tot je als je de app voor het eerst gebruikt. Je moet dus even de tijd nemen om de app in te richten zodat je er goed gebruik van kunt maken. Zo houdt de app naast je eten ook je waterinname bij en kun je er een uitgebreid maaltijdplan aan toevoegen – hiervoor moet je wel betalen. In de app vind je verder receptsuggesties, een pluspunt omdat je op deze manier precies het aanbevolen aantal calorieën kunt eten. Een ander fijn punt is dat je je waterinname kunt toevoegen door tegen je telefoon te praten. Ook wordt het aantal stappen geteld dat je op een dag zet. Al met al dus een complete app.

Prijs: Gratis. Je kunt Pro worden, voor een jaar betaal je dan 22,49 euro. Je krijgt toegang tot recepten en kunt je eigen maaltijdplan samenstellen.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De stappen die je dagelijks zet, worden aan je aantal calorieën toegevoegd als je jouw account koppelt met de Gezondheid-app. Zo weet je precies wat je op een dag mag eten.
Minpunten: Je moet een apart account aanmaken. De plaatjes bij de producten komen niet overeen met het daadwerkelijke product.
Waar voor je geld:  Ja.

3. Fitatu

Net als de andere calorieëntrackers vraagt Fitatu eerst om je standaardgegevens: leeftijd, lengte, gewicht en streefgewicht. Vervolgens krijg je een scherm te zien waarin je per eetmoment kunt bijhouden wat je eet. Je kunt het zelf opzoeken in de database of foto's scannen van de producten. Onderaan de app – relatief klein –zie je hoe het staat met je innames en of de vetten, eiwitten en koolhydraten in balans zijn. Het toevoegen van de items gaat een beetje moeizaam doordat je nog een keer op het toegevoegde product moet tikken als je de hoeveelheid wilt aanpassen. Bij andere apps gaat dit veel soepeler. Wanneer je kiest voor Fitatu Flex (betaald) krijg je een menu voorgeschoteld ,en dat is dan wel weer handig. 

Prijs: Gratis. Je kunt de app wel koppelen aan Fitatu Flex, die adviseert je hoe je jouw dagdoel kunt bereiken zodat je zelf niet meer hoeft te rekenen of je wel aan je eiwitten komt. Dit kost 2,38 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Hoewel het vrij klein onderaan in de app staat, zie je door de kleurtjes wel direct of je vetten, eiwitten en koolhydraten in balans zijn en of je al boven het aantal calorieën zit. Als je hier vervolgens op tikt, krijg je een mooi overzicht van verzadigde vetten, dierlijke  of plantaardige eiwitten, enzovoorts.
Minpunten: Ook voor deze app heb je een account nodig. Je kunt deze aanmaken met je Facebook-account. Ik vind het toevoegen van de producten niet zo fijn werken. Zo kun je iets aanvinken, maar is het niet direct duidelijk of het is toegevoegd. Het aanpassen van de porties werkt ook minder fijn.
Waar voor je geld: Ja.

4. Slank App

Slank is eigenlijk een visuele variant van alle bovenstaande apps: het toevoegen van wat je op een dag gegeten hebt, kun je doen door op afbeeldingen in de app te tikken. Hoewel het best prettig werkt om aan de hand van afbeeldingen je eten toe te voegen, staat niet alles in de app en dat is wel jammer. Het idee is leuk, maar omdat ik al snel geen kaascrackers vind, is dit dan ook een app die ik direct weer verwijder. Eet je veel standaarddingen zoals volkorenbrood, aardappels en groente, dan is de app wel een aanrader. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Invoeren aan de hand van afbeeldingen gaat supersnel. Je hebt geen account nodig.
Minpunten: Niet alles wat je in de supermarkt vindt, staat in de app. Jammer.
Waar voor je geld:  Niet van toepassing.

5. Lifesum

Ook voor Lifesum moet je een account aanmaken of inloggen met Facebook. Naast lengte, gewicht en streefgewicht kun je nog een tandje verder gaan door ook je taille-, borst- en armomtrek in te vullen. Hiervoor heb je wel een premium-account nodig. Per eetmoment kun je snel invullen wat je gegeten hebt. Hoeveelheden zijn in een handomdraai aan te passen. De app ziet er mooi uit en als je het scherm omlaag trekt, krijg je een overzicht van je eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarnaast krijg je te zien hoeveel calorieën je nog mag eten op een dag. Er zijn allerlei recepten waarmee je je doelen nog sneller haalt. Tegen betaling zijn er ook nog diëten met recepten voor jouw voorkeuren. 

Prijs: Gratis. Premium-account van 2,58 euro voor 12 maanden.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Mooie app. De diëten die in de betaalde versie staan, zijn mooi en overzichtelijk.
Minpunten: Voor de recepten moet je betalen, bij de Yazio is dit niet het geval.
Waar voor je geld: Ja.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.