Eropuit! En de route vind je hier
Appreview

Eropuit! En de route vind je hier

09-04-2019 19:20 Laatste update: 12-04-2019 19:35

Nina Verberne

Heb je zin om dit weekend op avontuur te gaan? Of het nou met de benenwagen is, op de fiets of misschien wel kanoënd: ons land heeft waanzinnig veel mooie plekken om te ontdekken. Deze apps laten je de mooiste routes zien en zorgen ervoor dat je niet verdwaalt.

1. Route.nl

In de Route.nl app vind je maar liefst 125.000 fiets- en wandelroutes door de Benelux. Je kunt je eigen routes maken en bewaren in de app. De app biedt verder handige informatie bij routes zoals de afstand, de duur, hoeveel calorieën je verbrandt en genoeg informatie over de route zelf. Ook kun je iedere route vooraf downloaden zodat wanneer je geen internet of een slechte verbinding hebt, toch je weg kunt vinden.

Prijs: Gratis, voor 9,99 euro per jaar heb je een Premium-account waarmee je gesproken navigatie krijgt.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Via de website Route.nl kun je zelf routes maken en je kunt met de QR-code scanner nog extra routes toevoegen aan de app.
Minpunten: Je móet een account aanmaken, wil je gebruik maken van de app.
Waar voor je geld: Als je het fijn vindt om gesproken navigatie te krijgen, is het slim om een premium-account aan te maken. Het kost je eenmalig 9,99 euro en dat is naar mijn mening een prima bedrag.

2. ViewRanger

Een andere app om te navigeren tijdens het wandelen en fietsen of om zelf routes te maken, is de app ViewRanger. Je kunt met de app kaartlezen, bijhouden welke route je hebt afgelegd en hiervan zelf een zogenaamde track maken. Of je stippelt zelf je routes vooraf uit, hoewel dat in deze app niet heel soepel gaat. Veel interessanter vind ik de routes die andere mensen hebben aangemaakt, want dat biedt weer fijne inspiratie.

Prijs: Gratis, voor 9,99 euro per jaar heb je een Premium-account waarmee je gesproken navigatie krijgt. Of je kunt 3,99 per maand kiezen - al zou ik direct voor het jaarlijkse abonnement gaan.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Iedereen kan zelf een route aanmaken in de app. Hierbij kan de persoon aangeven of het een makkelijke of moeilijke route is. Daarnaast kun je als je een route gaat lopen, zelf bijhouden hoe lang jij er over doet en ‘m ook weer ‘tracken’ in je eigen profiel.
Minpunten: De app is in het Engels. Daarnaast vind ik het niet de meest gebruiksvriendelijke app.
Waar voor je geld: Nee, de app is te ingewikkeld in gebruik. 

3. Beleef Routes

Als je gaat fietsen of wandelen, is het vaak wel zo leuk om onderweg ook iets te ontdekken in plaats van ‘gewoon’ maar te lopen of wandelen. Dat kan met deze app! Onderweg krijg je automatisch allerlei extra’s. Leuke weetjes, anekdotes, informatie over de natuur of geschiedenis, een quiz of een spelletje. In tekst, foto’s of zelfs een filmpje. Zodra je bij een hoogtepunt in de buurt komt, geeft je telefoon een melding. Voor deze belevenissen heb je geen internet nodig, maar het is wel slim om voordat je op pad gaat alvast je route thuis te downloaden.

Prijs: In de app vind je gratis routes of routes waar je 1,09 euro voor betaald.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Leuk dat de app zowel in de stad als in de natuur 'beleef routes' heeft.
Minpunten: De app oogt een beetje gedateerd.
Waar voor je geld: Ja.

4. Natuurroutes

Laat je verrassen in de natuur met de Natuurroutes app en luister naar de wonderlijke verhalen van onze boswachters. De app biedt meer dan 300 wandel-, fiets- en zelfs kanoroutes door heel Nederland. De app is super overzichtelijk: je vult in wat voor een route je wil en waar. Vervolgens krijg je een overzichtje te zien van alles wat er in die buurt beschikbaar is. Aan jou de keuze welke je van tevoren wilt downloaden.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: In de app vind je ook speciale routes, zoals bijvoorbeeld een route voor kinderen of een extra lange.
Minpunten: Doordat de routes gebruik maken van gps gaat de batterij van je telefoon vrij snel leeg. Het is daarom slim om op pad te gaan met een volle batterij.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

5. Anchor Pointer

Anchor Pointer is een app die opvalt tussen alle navigatie-apps die er zijn. In de app vind je namelijk geen kaart terug, maar toch zorgt de app ervoor dat je de weg weet te vinden. Aan de hand van een kompas en ankers zie je precies welke kant je op moet. Of dat nu op de fiets is of wandelend. Op plekken waar je geregeld komt, kun je zelf een anker plaatsen met bijbehorende naam. Zo maak jij je eigen kaart met herkenningspunten. Geregeld je auto kwijt? Ook hiervoor kan je de app gebruiken, zodat je ‘m snel terugvindt.

Prijs: 4,99 euro.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Een handige functie van Anchor is het vinden van je vrienden die de app ook gebruikt. Als je elkaar zoekt, worden jullie kompassen op elkaar afgestemd. Zo zie je precies hoe ver je van elkaar verwijdert bent. Ideaal op een festival of straks in de drukte van Koningsdag.
Minpunten: Je kunt pas een anker plaatsen als je op de plek van bestemming bent. Helaas kan je geen ankers vooruit plaatsen en er dan naar toe navigeren, dat vind ik wel een groot gemis.
Waar voor je geld: Als je van avontuur houdt wel, maar anders zou ik toch voor een navigatie app met kaarten gaan! 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.