Ik heb zonnepanelen, wat moet ik nu doen?
Controleren

Ik heb zonnepanelen, wat moet ik nu doen?

11-04-2019 12:00 Laatste update: 13:05

Omdat er in Nederland geen goede wet- en regelgeving is voor het aanleggen van zonnepanelen, bestaat er in veel gevallen risico op brand.

RTL Nieuws heeft een inventarisatie van TNO in handen, waarin beschreven wordt dat zonnepanelen vooral in brand vliegen door slechte verbindingen van stekkers waarmee de panelen met elkaar verbonden zijn.

Het onderzoek naar brandincidenten met zonnepaneelinstallaties laat verder zien dat zonnepanelen die in het dak zijn verwerkt, zogenaamde in-daksystemen, relatief veel vaker in de brand vliegen dan panelen die boven op de dakpannen zijn gemonteerd.

RTL Nieuws geeft antwoord op de vijf belangrijkste vragen:

1. Ik heb zo'n in-dak systeem, moet ik ergens bang voor zijn?

Niet direct. In 2018 zijn er 170.000 zonnepaneelinstallaties op of bij woningen aangelegd. In diezelfde periode zijn er 23 brandincidenten met zonnepanelen bij woningen geweest. Er is dus een kleine kans dat het mis gaat. Maar het gaat verhoudingsgewijs wel vaker mis met zogenaamde in-daksystemen. Bij in-dak liggen de zonnepanelen niet op de dakpannen, maar zijn ze direct op de dakisolatie gemonteerd.

2. Hoe kan ik op mijn dak controleren of mijn systeem goed is aangelegd?

Vraag de installateur, de projectontwikkelaar die de installatie heeft aangelegd of de woningbouwcorporatie die verantwoordelijk is, of de zonnepanelen juist zijn aangelegd. Vraag er dan vooral naar of er gebruik gemaakt is van één soort merk stekkers waarmee de panelen aan elkaar verbonden zijn. Vraag ook of het personeel dat de installatie heeft aangelegd wel vakbekwaam is.

3. Hoe kan ik problemen voorkomen?

4. Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen laten nakijken?

Officieel zijn daar geen regels voor. Brandexperts pleiten voor een wettelijke periodieke APK-keuring. Daarnaast adviseren ze vlak voordat de zonnepaneelinstallatie wordt opgeleverd, het te laten keuren door een onafhankelijke specialist. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die met een warmtecamera onder aan een drone over je huis vliegen. Ze kunnen dan zien of er plekken in de installatie zijn, die erg heet worden en een risico vormen.

5. Hoe kan ik weten of zonnepaneelbedrijven goed werk leveren? Ofwel: bestaat er een keurmerk?

Ja, er zijn keurmerken. Vakbekwame installateurs zijn volgens de brancheverenigingen Techniek Nederland en Holland Solar te vinden op www.qbisnl.nl en www.zonnekeur.nl. Maar TNO is wel kritisch op het Zonnekeur, omdat slechts één persoon bij een bedrijf aan de eisen van het keurmerk hoeft te voldoen. Dat kan betekenen dat de monteurs die de installatie aanleggen niet werken volgens de richtlijnen van het keurmerk.