Luisterboeken: 5 apps om lekker te luisteren
Appreview

Luisterboeken: 5 apps om lekker te luisteren

03-05-2019 03:05 Laatste update: 06-05-2019 08:22

Nina Verberne

Deze week is de Week van het Luisterboek. Geniet op de fiets, in de auto, bij de afwas of straks tijdens je vakantie met deze luisterapps en laat je superontspannen voorlezen.

1. Storytel

Gek op boeken maar te weinig tijd om ze echt te lezen? Dan is Storytel iets voor jou. Storytel is een app waarmee je naar luisterboeken kunt luisteren, waar en wanneer je maar wilt. Of je nu onderweg bent, onder de douche staat aan het koken bent of in bed ligt. Jij kiest een boek uit en luistert het wanneer je wil. Van kinderboeken tot misdaadboeken tot literatuur, in het Engels en in het Nederlands. Er staan wel duizenden luisterboeken in de app. Het is supermakkelijk in gebruik, waardoor je snel een boek vindt dat de moeite waard is om naar te luisteren.

Prijs: De eerste 14 dagen kun je gratis gebruik maken van de app. Daarna betaal je voor een abonnement 9,99 per maand en heb je keuze uit duizenden luisterboeken.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kunt de boeken offline luisteren wat fijn is om data te besparen. Ook kun je de voorlees snelheid van het boek aanpassen.
Minpunten: Soms spreekt een titel je ontzettend aan, maar vind je de stem van de persoon die het boek voorleest niet zo fijn. 
Waar voor je geld: Ja.

2. Trees

VPRO en Human doken samen de interactieve onderzoeksjournalistiek in en kwamen met Trees. De app is een soort van podcast waarbij drie jonge journalisten wekelijks een reportage maken rondom items die jongvolwassenen aanspreken. Denk aan burn-outs, privacy en anticonceptie. Extra leuk is dat je wordt uitgenodigd om mee te denken en je mening te geven. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kunt zelf reageren aan de hand van quizjes in de app. Daarnaast zijn de onderwerpen hartstikke interessant (eigenlijk voor iedere leeftijd) en zijn de onderzoeksvragen erg interessant.
Minpunten: Het is jammer dat je de app niet offline kunt gebruiken waardoor het je altijd behoorlijk wat data kost om te luisteren. Daarnaast zijn er maar 7 afleveringen, meer zou leuk zijn.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

3. LuisterBieb

De LuisterBieb telt honderden luisterboeken. Van romans tot talencursussen, van thrillers tot kinderboeken. Alle luisterboeken hebben in de app een label. Boeken met een grijs label zijn gratis. Oranje is premium, die kun je luisteren als je een bibliotheekpasje van een echte bieb hebt. En boeken met een wit label worden tijdelijk gepromoot. Je kunt 10 premium luisterboeken maximaal voor een periode van 3 weken op je boekenplank hebben. Daarna moet je ze - net zoals in een normale bibliotheek - weer verlengen. Om naar een boek te luisteren, download je deze als je op een wifi-verbinding zit.

Prijs: Gratis. Je krijgt extra toegang tot boeken als je lid bent van de bibliotheek.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Van ieder boek kun je van te voren luisteren waar het over gaat, zodat je precies weet of je het boek iets voor je is of niet. 
Minpunten: Doordat alles in de app er precies hetzelfde uitziet, vind ik de app nogal onoverzichtelijk.
Waar voor je geld: Ja.

4. Snelwegsprookjes

Zit je geregeld met je kids in de auto? Dan is Snelwegsprookjes de allerleukste app die er is. Het leuke aan deze app is dat deze interactief is: hij stemt af op objecten langs de snelweg, het tijdstip, het weer en het overige verkeer. Daardoor speelt de buitenwereld een actieve rol in de luisterverhalen. Om de sprookjes te laten inspelen op de omgeving zijn de snelwegen hiervoor speciaal in kaart gebracht, met een focus op elementen als tunnels, masten, borden en molens. Daarnaast past ieder verhaal zich automatisch aan op de route zodat de snelweg tot leven komt.

Er zijn in totaal 4 interactieve luisterverhalen die op de achterbank beluisterd en bekeken kunnen worden: Joekeltje, De waarschuwertjes, Turbo Gerrit en Commandant Shteinpoist en kapitein Tic.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is interactief en dat maakt 'm zo leuk. Komt er een viaduct aan? Dan moet je bukken! Zo wordt een autoritje voor kinderen een leuke ervaring.
Minpunten: De Android-versie werkt minder goed als die van de iPhone. Je kunt zien dat de app in eerste instantie voor iOS is gebouwd, waardoor niet alles vlekkeloos werkt op Android. Jammer! Daarnaast moet je jouw auto-audiosysteem wel kunnen connecten met je telefoon anders werkt het niet.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

5. Pocket Cast

De app Pocket Cast bundelt verschillende podcasts series in een app. De app is heel prettig vormgegeven waardoor je binnen de kortste keren een interessante serie hebt gevonden om naar te luisteren. Gebruik je de app op meerdere apparaten, dan slaat de app op waar je bent gebleven zodat je, als je van je telefoon overschakelt naar je tablet, gewoon verder kunt blijven luisteren. Je vindt er podcasts van grote websites, maar ook van deejays of televisiekanalen. Voor ieder wat wils met het gigantische aanbod in deze app.

Prijs: 4,49 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kunt intro’s overslaan als je daar geen zin in hebt. Ook kun je zelf je eigen favoriete podcasts cureren of mensen volgen die dezelfde smaak hebben. Scheelt je weer zoeken naar interessante podcasts. 
Minpunten: De app had voorheen de mogelijkheid om afgespeeld te worden met Chromecast, maar die hebben ze er onlangs uitgehaald. Erg jammer!
Waar voor je geld: Absoluut de moeite waard.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.