Train je brain
Appreview

Train je brain

09-05-2019 09:23 Laatste update: 10-05-2019 16:38

Nina Verberne

Oei, de eindexamens gaan deze week van start. Of je er nou zelf aan gaat beginnen deze week, of dat je geheugen sowieso wel een opfrisbeurt kan gebruiken: deze apps geven je brein een flinke work-out waardoor je beter wordt in onthouden en je hersenen gezond houdt.

1. Memorado

Voordat je je brein gaat trainen met deze app, moet je eerst aangeven waar je beter in wil worden. Wil je namen beter onthouden? Of wil je nieuwe onderwerpen sneller begrijpen? Wil je onder druk weinig fouten maken of wil je je hoofdreken vaardigheden verbeteren? De app Memorado zit bomvol spellen waarmee je op allerlei verschillende manieren je hersenen kunt trainen. Daarnaast zorgt de app ook voor ontspanning doordat er verschillende mindfullness opties in de app zitten. Denk aan het inkleuren van een mandala of een aantal minuten rustig worden met rustgevende muziek. Daardoor is het een super volledige app voor braintraining!

Prijs: Eerste 7 dagen gratis, daarna betaal je 9,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je hoeft geen account aan te maken en de spelletjes zijn behalve leuk ook nog eens uitdagend. Daarnaast kun je verschillende niveaus uitspelen waardoor je jezelf kunt blijven uitdagen.
Minpunten: De prijs. Ik vind het een behoorlijk dure app.
Waar voor je geld: Een eenmalig bedrag van 9,99 voor de gehele app zou ik passender vinden bij deze app.

2. Peak

Net als bij Memorado geef je bij Peak ook de eerste keer aan welke vaardigheden jij wilt verbeteren. Je kunt je geheugen trainen, je woordenschat vergroten, je concentratie een boost geven, probleemoplossend denken of je perceptie en verwerking van emoties trainen. Dit allemaal aan de hand van korte spelletjes. Extra fijn aan Peak is het beginscherm waarin iedere dag een speciaal programma voor je klaarstaat om je hersenen te laten kraken. Niet genoeg? Dan kun je nog extra spellen spelen. 

Prijs: Gratis. Wil je geen reclames of een uitgebreider account waarbij je toegang krijgt to meer spellen? Dan betaal je 9,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Een superoverzichtelijke app. Iedere dag krijg je een gameprogramma voorgeschoteld waardoor je gemotiveerd blijft om je skills te verbeteren. En je kunt je statistieken inzien, zo weet je precies waar je krachten liggen.
Minpunten: Sommige spelletjes gaan een beetje sloom. Dan wil je eigenlijk op je beeldscherm kunnen tikken om het spelletje te versnellen.
Waar voor je geld: Ook deze app vind ik voor een maandelijks bedrag best prijzig. De gratis versie is voor mij dan ook prima.

3. Lumosity

Lumosity heeft in samenwerking met een team van veertig universitaire onderzoekers wereldwijd een app gemaakt bomvol verschillende work-outs voor je hersenen. Die zijn soms best uitdagend. Zo lijkt het spelletje waarbij je een gekleurde trein naar het matchende station moet begeleiden makkelijker dan het is, want voor je het weet moet je alweer een wissel omzetten om een andere kleur trein te leiden naar zijn station. Maar ook het onthouden van patronen ziet er makkelijker uit totdat je er weer een extra tegeltje bij krijgt om te onthouden. 

Prijs: Gratis. Je kunt nog meer spellen ontgrendelen door 11,99 per maand te betalen.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Voordat je aan je spel begint, moet je aangeven hoe je je voelt. Het schijnt namelijk zo te zijn dat hoe je je voelt, invloed heeft op je hersenen. Door deze details in te vullen, zal de app van je leren en hierop de spellen aanpassen om zo het beste uit jezelf te halen. 
Minpunten: Ook hierbij zijn er spelletjes die nogal langzaam verlopen. Het zou fijn zijn om deze op de een of andere manier te kunnen versnellen. Daarnaast zijn de taalspelletjes in het Engels, wat het soms toch wel lastiger maakt.
Waar voor je geld: Ook bij deze zou ik voor de gratis versie gaan. 

4. Elevate

Elevate biedt je toegang tot 35+ spellen die allemaal in het Engels zijn. Vooral je taalvaardigheid wordt in het begin van de app op de proef gesteld. De app is erg mooi vormgegeven en helpt je tijdens het spelen. Zo verandert de achtergrond van de app bijvoorbeeld van ‘dag’ in ‘nacht’ naarmate de timer verloopt zonder dat je hiervan stress krijgt. Ook geeft de app je direct uitleg wanneer je iets verkeerd doet, waardoor je ervan kunt leren.

Prijs: 7,99 euro per maand of eenmalig 45,95 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De spellen zijn erg interessant om te spelen. Zo merk je al spelenderwijs dat je je skills aan het verbeteren bent. Ook kun je notificaties instellen zodat je iedere dag een reminder krijgt om je hersenen te trainen.
Minpunten: De app is volledig in het Engels, zo ook de taalopdrachten, wat de app best lastig maakt. Maar je traint wel weer je Engelse vaardigheden dus dat is dan wel weer een pluspunt.
Waar voor je geld: Voor al deze trainers geld dat de prijs behoorlijk hoog is. Daar staat tegenover dat er veel tijd en moeite in is gestoken. Het is veel geld, maar daar staat wel wat moois tegenover.

5. Iconica

Je algemene kennis gaat een flinke boost krijgen van de app Iconica. Iconica is een soort van Triviant. Je krijgt een afbeelding te zien van een beroemdheid, merk, filmtitel of een product. Aan jou om het juiste woord te maken met de letters die onder de afbeelding staan. Behalve dat je moet nadenken over wat er op de afbeelding staat, wordt je ook nog uitgedaagd om het woord juist te spellen. 

Prijs: Gratis. Door eenmalig 2,29 euro te betalen verwijder je de reclame in de app en koop je aantal hints voor als je niet verder komt. 
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Er zijn zeven niveaus in de app met 20 afbeeldingen. Deze kan je pas ontgrendelen als je een deel van de vorige niveaus hebt opgelost.
Minpunten: De advertenties die je sporadisch voorgeschoteld krijgt terwijl je net een naam ging invullen. Heel vervelend.
Waar voor je geld: Absoluut, je verwijdert hiermee de advertenties en dat is een stuk fijner spelen.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.