Een speeltuin in je telefoon
Appreview

Een speeltuin in je telefoon

23-05-2019 07:42 Laatste update: 24-05-2019 17:17

Nina Verberne

Even je reflexen testen, je algemene kennis aanscherpen, of gewoon puur voor het vermaak: never a dull moment met deze leuke games voor op je smartphone.

1. Laps Fuse

In dit spel draait het allemaal om getallen. Maar geen paniek: deze cijfers doen geen beroep op jouw wiskundeknobbel. Het komt in dit spel aan op razendsnelle reflexen. Je moet namelijk open plekken proberen te vullen met genummerde ballen. Telkens als een roterende bal de top van het rooster passeert, gaat er een ronde vanaf. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Je kan namelijk niet zomaar de ballen in de lege ruimtes laten vallen, je moet de nummers matchen met hun tegenhanger. Plaats je drie ballen of meer naast elkaar op het rooster dan wordt de bal verdubbelt. Hierdoor komen er weer plekjes vrij en natuurlijk scoor je daar punten mee.

Prijs: Gratis. Voor verschillende bedragen van 2,29 tot 54,99 euro kun je muntjes kopen waarmee je jezelf extra levens geeft.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Bij ieder spelletje dat je speelt kun je jezelf blijven uitdagen door getallen zo strategisch mogelijk neer te zetten.
Minpunten: Jammer dat de app in het Engels is.
Waar voor je geld: Ik zou geen muntjes kopen voor deze bedragen.

2.Trivia Crack

Test je algemene kennis met deze app. Iedere keer dat je het spel gaat spelen, mag je aan het wiel draaien zodat er een categorie wordt bepaald om je kennis in te testen. Je krijgt vervolgens nog een subcategorie voorgeschoteld, van geografie tot wetenschap, van kunst tot geschiedenis. Daarna krijg je een bijbehorende vraag, geef je zo snel mogelijk het antwoord en begint het riedeltje weer opnieuw. De triviathon die in de app staat, vind ik het leukste om te spelen omdat je dan vragen kunt blijven beantwoorden. Anders begin je telkens opnieuw totdat je alle subcategorieën compleet hebt. 

Prijs: Gratis, maar dan krijg je wel een app met de benodigde dosis reclame erin. Wil je hiervan af? Dan betaal je 3,49 euro. Of je betaalt een x-bedrag om levens te kopen (iets dat ik niet aanraad!)
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De triviathons zijn het leukst omdat je dan non-stop vragen kunt beantwoorden. Af? Dan begin je opnieuw.
Minpunten: De app werkt niet altijd even soepel waardoor je al snel je geduld verliest.  Als je in de klassieke versie door je levens heen bent, moet je nieuwe levens kopen of je moet een aantal uur wachten tot er een nieuw leven beschikbaar is.
Waar voor je geld: Ja, al zou ik niet de muntjes kopen.

3. Wat ben ik?

Een van mijn favorieten spellen aller tijden blijft toch wel ‘wat of wie ben ik’. In plaats van post-its op je voorhoofd te plakken, houd je deze keer je smartphone voor je voorhoofd. Aan jou de taak om te raden wie je bent door allemaal gesloten vragen te stellen: ‘Ben ik actrice?’, ‘Heb ik blond haar?’, ‘Ben ik Nederlands?’, ‘Zing ik?’ enzovoorts. Bij ieder geraden woord kantel je jouw smartphone naar voren. En heb je geen idee wie je bent, kantel je je smartphone naar boven. Op deze manier pass je ‘m en kun je doorgaan met raden. Probeer zoveel mogelijk karakters, objecten, liedjes of dieren te raden om een zo hoog mogelijke score te krijgen.

Prijs: Gratis. Voor 7,99 euro ontgrendel je alle categorieën.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Superveel verschillende categorieën, waardoor het spel leuk blijft.
Minpunten: De Amerikaanse-versie filmt ook de spelers die tegenover je zitten. Stiekem jammer dat deze versie dat niet doet, want het is hilarisch om achteraf naar te kijken!
Waar voor je geld: Ja! 

4. Leap Day

Een spelletje in 8-bit stijl dat je iedere dag verrast, zo kun je Leap Day het beste omschrijven. Iedere dag krijg je een nieuwe spel om te spelen. De spellen doen je denken aan de jaren '90 door het 8-bit uiterlijk waarin je vrij statisch fruit, munten en andere objecten moet scoren door er met je poppetje tegenaan te springen. De levels beginnen vrij makkelijk, maar hoe verder je komt, hoe lastiger het wordt en des te sneller je af bent...

Prijs: Gratis. De app heeft wel in-app aankopen, voor 4,49 euro koop je de premium-versie.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Iedere dag een nieuw spel. Daarnaast werd het spel in 2016 al een keer bekroond door Apple als beste spel van het jaar.
Minpunten: Dat je bij ieder checkpoint wordt gebombardeerd om de premium versie te kopen. 
Waar voor je geld: Dat zeker wel.

5. Dumb Ways to Die deel 3

Je hebt misschien ooit wel eens van dit spel gehoord. Dumb Ways to Die was een campagne van Metro Trains in Australië om veiligheid rondom het spoor te promoten. De commercial met hierin kleurrijke karakters die op de domst mogelijk manier aan hun eind kwamen, ging viral. Binnen de kortste keren was er een bijbehorend spel, waarin je de karakters moest behoeden voor hun domme fouten. Ook deze keer moet je ervoor zorgen dat bepaalde karakters in bepaalde gevaarlijke situaties niet doodgaan. Het spel zit bomvol mini-spelletjes waarin je zoveel mogelijk punten moet scoren om naar een volgend level te komen. Van kanoën op een meer en niet uit de bocht te vliegen, tot snowboarden en niet van de piste af te vliegen. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Het spelletje blijft er gewoon hartstikke leuk uitzien, maar ik moet wel zeggen dat deel 3 ontzettend lastig is. Erg ver komen is vrij lastig, maar doordat je toch muntjes scoort kun je weer allerlei levels 'kopen'. 
Minpunten: Jammer is wel dat Dumb Ways to Die nu gebruikmaakt van advertenties in de app. De hoeveelheid video’s die tussen de spelletjes doorkomen is echt hoog. En erg vervelend. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.