Vind de liefde in je smartphone
Appreview

Vind de liefde in je smartphone

23-07-2019 07:30 Laatste update: 17:25

Nina Verberne

Je liefde online vinden, is tegenwoordig helemaal niet meer gek. Er zijn zelf zoveel apps voor dat het lastig kan zijn te bepalen welke het beste bij jou past. Dus zetten wij een aantal op een rij - alleen een passende date regelen moet je zelf nog even doen.

1. Happn

De slogan 'Find the people you've crossed paths with', verraadt eigenlijk al hoe de app werkt: je komt op deze app de mensen tegen bij wie je in de buurt was, of misschien nog wel bent. Wie weet wel iemand die ook op het terras zit of op dezelfde bus staat te wachten. Allereerst maak je een profiel aan. Hierop zet je foto’s van jezelf en vertel je of je op zoek bent naar een man of vrouw. Daarnaast vertel je nog wat over jezelf. Vervolgens is het aan jou om aan te geven wie je wel ziet zitten. Chatten gaat pas als je elkaar beide liket. Per ongeluk iemand geliked die je toch niet ziet zitten? Dan kun je op de drie stippels tikken en kiezen voor 'niet geïnteresseerd'. Ook kun je iemand blokkeren in de chatfunctie als je er écht geen zin in hebt. Als extraatje kun je zogenoemde Hellos inzetten, een soort van superlikes. Hiermee kan je echt iemands aandacht trekken.

Prijs: Gratis. Er zijn in de app wel aankopen mogelijk waaronder dus ze zogenoemde ‘hellos’. 
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Vind je het lastig om jezelf uit te drukken? Dan kan je ook nog je favoriete Spotify-nummers toevoegen aan je profiel. Wie weet heb je wel een leuke muziekmatch en kan je zelfs iemand tegenkomen bij hetzelfde concert of festival.
Minpunten: Je moet je locatievoorzieningen aanzetten in de app. Hierdoor geef je je privacy op en slokt Happn behoorlijk wat batterij.
Waar voor je geld: De in-app aankopen zijn duur en onnodig.

2. Tinder

De meest populaire datingapp is nog altijd Tinder. Het idee is simpel: je maakt een profiel aan en vervolgens kan het swipen beginnen. Lijkt iemand je leuk, dan swipe je naar rechts, ben je niet geïnteresseerd, swipe je naar links. Een match ontstaat als beide personen naar rechts hebben geswipet. Dan kan het chatten beginnen en wie weet ga je straks wel op date. 

Prijs: Je kunt je profiel upgraden naar Tinder Plus (3 euro per maand), hiermee krijg je beschikking over extra mogelijkheden waaronder het ongedaan maken van een swipe naar links. Je kan je locatie aanpassen: ideaal als je alvast wilt kijken wat er rondloopt op je vakantiebestemming en je kan onbeperkt liken. In de gratis versie zit hier een limiet op. Daarnaast is er een 'super like': mocht iemand je hebben weggeswipet, kan je toch aan deze persoon laten weten dat je geïnteresseerd bent. Er bestaat inmiddels ook Tinder Gold (16 euro per maand) en hiermee krijg je een overzicht van alle mensen die je hebben geliket. 
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: In mijn vriendengroep zitten wel een heel aantal koppels die elkaar kennen van Tinder. Het is dus zéker mogelijk om de liefde te vinden via Tinder. Daarnaast kan je iedere dag een ‘super like’ uitdelen. Hiermee kan je iemand laten weten dat je hem of haar net wat leuker vindt dan de rest.
Minpunten: Inmiddels staat Tinder meer bekend als een eenmalige hook-up service dan een serieuze datingapp. Dat is wel jammer. Daarnaast sturen de app aan de lopende band notificaties van mensen die je hebben geliket,, maar zodra je op de app zit, zijn er geen matches zichtbaar.
Waar voor je geld: Als je een actieve Tinderaar bent is de 3 euro per maand een prima bedrag. Persoonlijk zou ik geen 16 euro betalen voor een app als Tinder, maar voor dat bedrag eerder naar een iets serieuzere datingsite gaan zoals Lexa of Pepper.

3. Bumble

Bij Bumble ligt de bal volledig in de handen van de vrouwen. Iets wat het voor mannen iets minder interessant maakt (heb ik van verschillende mannelijke bronnen gehoord). Bumble lijkt op Tinder. Je ziet een foto en swipet naar rechts wanneer je iemand ziet zitten en naar links als het niets voor jou is. Heb je een match? Dan is het aan de vrouw om de eerste move te maken. De man heeft vervolgens 24 uur de tijd om te reageren. Reageer je niet, dan heb je pech: weg match! Tenzij je een bedrag betaalt, dan krijg je nog een tweede kans of kun je tijd rekken. 

Behalve voor dates is Bumble er ook voor het vinden van nieuwe vrienden of om te netwerken. 

Prijs: Gratis. Voor 9,99 euro kun je zien wie interesse in je heeft, verleng je het tijdslimiet van 24 uur en geef je een tweede kans (just in case!). Ook kan je onbeperkt filters inzetten, ideaal als je op zoek bent naar een bepaald type. Daarnaast kun je ‘coins’ kopen voor 1,99 euro. Hiermee word je tijdelijk in de spotlight gezet. Meer mensen in je buurt krijgen je dan te zien.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Dat je naast het vinden van de liefde van je leven, in dezelfde app ook vrienden of misschien wel een baan kunt vinden. In de Verenigde Staten is Bumble een serieuze speler in de netwerkmarkt. Hier in Nederland zitten de meeste mensen nog op LinkedIn, maar wie weet slaat Bumble ook hier aan. Daarnaast is de app voor een serieuzere doelgroep dan bijvoorbeeld Happn of Tinder.
Minpunten: De app is vooral populair in de randstad, waardoor het aanbod nog wat beperkt is. Daarnaast móet je binnen 24 uur reageren. 
Waar voor je geld: Eenmalig 9,99 euro betalen vind ik nog wel kunnen. De 1,99 euro om jezelf in de spotlight te zetten, vind ik dan weer net wat te veel geld voor de functionaliteit. 

4. Paiq

De app Paiq pakt het net wat anders aan dan de rest. In deze app draait het namelijk niet om looks. Bij Paiq ga je elkaar eerst leren kennen. Dit gebeurt aan de hand van een match-systeem en het beantwoorden van een aantal vragen. Deze vragen vul je in door ze te ranken met 1 tot 5 sterren. Denk aan afstand, leeftijd, lengte, opleidingsniveau en interesses. De website schotelt je direct na je ingevulde lijst een match voor. Je krijgt de foto dan nog niet te zien. Eerst moet je elkaar leren kennen door met elkaar te chatten. Hoe langer je in gesprek bent met iemand, des te meer je te zien krijgt van de foto. Kortom: compleet het tegenovergestelde van Tinder... Om het systeem een goed beeld te laten krijgen van je voorkeuren kun je wel foto’s beoordelen om te zien op wat voor type je valt.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Een unieke manier om iemand te leren kennen.
Minpunten: Ik vind de vragen die je moet invullen nogal mager. Zo wordt er gevraagd naar je geloof, of je drinkt, rookt en wat je opleidingsniveau is. Ik mis bij zo’n unieke app toch wel wat meer diepgang qua vragen, zeker als je aan de hand van deze 'vragenlijst' wordt gematcht. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

5. Inner Circle

Bij Inner Circle wordt je alleen toegelaten als iemand je aandraagt, voorheen was het een nogal exclusieve app en zou je zelfs door een comité beoordeeld worden. Maar inmiddels kan je iedereen aandragen. De app werkt vrijwel hetzelfde als de meeste dating apps. Zo kun je iedereen die je wel ziet zitten liken. Maar in tegenstelling tot de andere apps, kan je bij Inner Circle wel direct chatten, ook al heb je (nog) geen match. Die functie kan je wel uitschakelen, als je niet wil dat zomaar iedereen tegen je aan kan gaan praten. Je kunt daarnaast zien wie er op je profiel heeft gekeken, dus iemand stiekem stalken zit er niet in.

Prijs: Gratis (als je vrienden aandraagt, zie hieronder). Of je betaalt een membership voor 19,99 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Bij Inner Circle hoef je niet per se een match te zijn wil je met iemand kunnen chatten.
Minpunten: Voordat je een beetje fatsoenlijk gebruik kunt maken van de app, moet je eerst een paar vrienden aandragen. Doe je dat niet, dan krijg je niet te zien welke aantrekkelijke vrijgezel je een digitale knipoog stuurt. Tenzij je betaalt... Jammer.
Waar voor je geld: De app voelt een beetje alsof iemand je mee uit eten vraagt om je vervolgens je eigen rekening laten te betalen. Voordat je aan de slag kan, moet je dokken óf mensen uitnodigen.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.