Apps die helpen helpen
Appreview

Apps die helpen helpen

13-08-2019 06:30 Laatste update: 13:45

Nina Verberne

Voor iemand zorgen is zo'n beetje het mooiste en belangrijkste wat je voor een ander kan betekenen. Of dat nou als mantelzorger voor een familielid is, bij een noodgeval voor een vreemde op straat, of je er je beroep van hebt gemaakt. Deze apps helpen verzorgers zorgen.

1. Fello

De app Fello is eigenlijk een app waar een soort van WhatsApp-groep en agenda-app samen komen. Via de app organiseer je eenvoudig zorg en aandacht voor je ouders of opa en oma. Wie kan wanneer met je vader of opa naar de dokter? Gaat er zondag een broer of zus bij je moeder of oma op de koffie? Je stemt het precies af met familie, vrienden, buren en vrijwilligers, allemaal vanuit één agenda met bijpassende groeps-app. Extra fijn is dat je afspraken kunt herhalen.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is superoverzichtelijk en fijn vormgegeven. Je ziet precies wanneer wie waar is en of er nog gaatjes moeten worden ingevuld. De app is gemaakt door uitvaartonderneming DELA, maar dit komt verder helemaal niet terug in de app. 
Minpunten: De agenda-feature en dan vooral het weekoverzicht mag wat mij betreft wel een tikkeltje groter.
Waar voor je geld:  Niet van toepassing. 

2. Dementiegame

Dit spel speelt zich af in de fictieve stad Dimentia, waar iedere inwoner op een of andere manier te maken krijgt met dementie. Door het spelen van de verschillende levels leer je de inwoners kennen en krijg je niet alleen meer inzicht in het ziektebeeld maar krijg je ook tips over de hoe je hier het best mee kunt omgaan. Doordat je in de schoenen van de mantelzorger staat, heb je een grote invloed op hoe de persoon met dementie zich voelt. Aan jou de taak om de juiste keuzes te maken. In de bibliotheek van de app kun je snel en eenvoudig toegang krijgen tot verschillende informatiebronnen mocht je hulp nodig hebben.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De situaties speel je aan de hand van quizvragen, die je meer inzicht geven in hoe het is om iemand met dementie in je omgeving te hebben.
Minpunten: Voordat je aan de app kunt beginnen, moet je behoorlijk wat gegevens invullen. Dat gaat helaas niet zo makkelijk. Je moet je telefoon kantelen en het invullen gaat via een speciale balk, wat het allemaal erg ingewikkeld maakt. Ik zou je daarom ook aanraden om deze app niet op je telefoon te gebruiken, maar eerder op je tablet of iPad.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

3. Reanimatie app

De Reanimatie app geeft je overal waar je bent informatie over een hartaanval en wat je moet doen. Daarnaast kun je via de app direct 112 bellen, wat prettig kan zijn in geval van nood en paniek. De app geeft met duidelijke animaties en een begeleidende voice-over aan wat je precies moet doen mocht er een noodgeval bij jou in de buurt zijn. Een extreem handige app om op je telefoon te hebben. Verder kun je in de app je kennis van reanimatie trainen, een quiz spelen en burgerhulpverlener worden. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Doordat je bij de animaties een voice-over hebt (zelfs als je geluid uit staat) kun jij je volledig focussen op het slachtoffer. Je hoeft dus niet per se op je telefoon te kijken, maar kunt luisteren naar welke stappen je direct moet doorlopen.
Minpunten: Ik mis in de app een overzicht waar je een AED bij jou in de buurt kan vinden. Of de mogelijkheid om te doneren of een AED aan te vragen voor bij jou in de buurt. Gemiste kans.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

4. FK app

Deze app is vooral fijn als je wilt weten wat de functie is van bepaalde medicijnen. Alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen en hun eigenschappen staan in de FK app. Dat maakt het een praktische app voor iedere zorgprofessional. FK is simpel van opzet. De hoeveelheid informatie in de app is enorm. Daarom is de goede zoekfunctie heel prettig, je kunt zoeken op stofnaam, merknaam of gewoon de alfabetische lijst gebruiken. Daarnaast heb je niet per se internet nodig om de app te gebruiken, wat fijn is als je veel in het ziekenhuis bent.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Een volledig naslagwerk van alle medicijnen die er in ons land zijn. De app wordt iedere twee maanden geüpdatet.
Minpunten: Bij ieder medicijn vindt je wat de bijwerkingen zijn, maar niet op de lange termijn. Dit zou wel een mooie aanvulling zijn voor de app.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

5. BuurtApp

Een handige app waarin buurtbewoners elkaar kunnen helpen met alledaagse activiteiten. Denk aan het meenemen van boodschappen, de hond uitlaten, een boor uitlenen of misschien gewoon om gezellig een praatje met elkaar te maken. Je kunt de app op verschillende niveaus gebruiken: straat, wijk of stad of dorp. Hierdoor ben je goed op de hoogte van wat er speelt en of iemand in je buurt misschien hulp nodig heeft.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Behalve dat je via deze app precies weet wat er in je buurt speelt, zorgt het ook voor een samenhorigheidsgevoel en kun je er de buurt veiliger mee maken. Jammer dat de app in Nederland niet zo populair is.
Minpunten: De app is een goed idee, helaas is de uitvoering iets minder. Zo blijkt al bij de registratie dat de app nog niet optimaal werkt: het is zelfs al bést lastig om je omgeving te selecteren.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.