Vakantietip: Fiets je eigen stadskunst met Strava
Figure biking

Vakantietip: Fiets je eigen stadskunst met Strava

13-08-2019 16:40 Laatste update: 16:40

Zo maak je met de fiets-app Strava coole street art om te delen met je wielrenbuddies.

Strava is de meest populaire app om je sportieve fietsprestaties bij te houden. Maar leuker dan je maximumsnelheid delen, is het delen van door jezelf bij elkaar gefietste kunstwerk.

Street art staat eigenlijk voor clandestiene kunst in de openbare ruimte, maar het woord past haast nog beter bij de met de Strava-app te maken kunst. Het is namelijk de straat zelf die kunst wordt, doordat jij met je gps een stratenpatroon in Strava tekent.

Een fiets, de Strava-app en de stad zijn de ingrediënten om plaatjes op stadsformaat te tekenen. Voordat je vertrekt, zoek je op de kaart naar herkenbare patronen die je kunt overtrekken met je gps. Stephen Lund wist in zijn woonplaats Victoria al een giraffe te tekenen, je een gelukkig nieuwjaar te wensen, en dino's, Darth Vader en de David van Leonardo daVinci op de kaart te zetten. Inmiddels heeft hij op zijn fiets 300 kunstwerkjes van ongeveer 70 kilometer lengte bij elkaar getekend.

Vals spelen

“Ik heb wel geleerd dat GPS-tracking geen erase-knop heeft. Een verkeerde afslag of een slechte ontvangst en je kunt weer opnieuw beginnen,” verzucht Lund. Als het echt nodig is, speelt hij een beetje vals door Strava op pauze te zetten. “Ik zie dat net als dat een fotograaf Photoshop gebruikt om zijn werk zo mooi mogelijk te maken.” 

Meer dan tekenen

Gaandeweg realiseer je je dat het niet meer om het fietsen gaat, en ook niet om het plaatje als resultaat. Tekenen met Strava maakt je een urban explorer, die fietst waar hij anders nooit zou fietsen. “Het is een reis van routes zoeken, probleemoplossen en je eigen omgeving met andere ogen zien.”

Niet nieuw

Apple promoot deze maand de Strava city sized art, maar het fenomeen is natuurlijk niet nieuw. In 2005 rende een team van Bright tijdens de Museumn8 met een GPS door de stad om “Bright” op de kaart te zetten. We faalden keihard, maar dat lag natuurlijk aan het materiaal.

In 2011 lanceerden Willempje Vrins en Leonieke Verhoog de hardloop-app Figure running die speciaal ontwikkeld is om al sportend met GPS te tekenen.