Apps voor natuurliefhebbers: 5 x flora en fauna spotten
Appreview

Apps voor natuurliefhebbers: 5 x flora en fauna spotten

27-08-2019 11:00 Laatste update: 31-08-2019 13:50

Nina Verberne

De paden op, de lanen in, met je telefoon op zak. Want met deze apps leer je bomen van elkaar te onderscheiden, herken je dat ene leuke zangvogeltje moeiteloos en kan je op jacht naar de meest bijzondere insecten.

1. Birds 2

Dankzij deze app hoef je geen zware boeken mee te sjouwen. De app Birds 2 geeft je direct een overzicht met vogels, maar je kunt ook zoeken op locatie. Zo vind je aan de kust vaak andere soorten dan in de stad. Wanneer je een vogel hebt gevonden, kun je erop klikken en krijg je alle informatie over het beestje, van geluiden en karaktereigenschappen tot uiterlijke kenmerken en leefgewoontes. Daarnaast kun je in de app ook hulp inroepen van andere vogelspotters. Dit doe je door het menu links in de app, 'online consultation'. Hier upload je een foto en kunnen andere vogelspotters je helpen, en jij hen. Hierdoor kun je mensen van over de hele wereld helpen met het spotten van de juiste vogel.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Behalve het opzoeken van vogels, kun je ook je kennis testen in de app. Op deze manier kun je straks nog beter vogels spotten. 
Minpunten: De app is volledig in het Engels, jammer dat er geen vertalingen worden gedaan. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

2. PlantSnap

Moet je bij het spotten van vogels nog zelf de app induiken om het juiste exemplaar te vinden, bij PlantSnap wordt het je een stuk gemakkelijker gemaakt. PlantSnap is namelijk net als Shazam, alleen dan niet voor het vinden van liedjes, maar voor het herkennen van planten. Dit doe je door zelf een foto te maken van de plant. De app geeft je vervolgens een aantal soorten waarmee deze matcht. Kies de juiste match en je krijgt direct allerlei informatie over de plant. 

Prijs: Gratis. Voor de Premium-versie betaal je 1,99 euro per maand Of eenmalig 16,99. Hiermee krijg je toegang tot alle mogelijkheden in de app. Waarbij je via het 'Exploreren'-gedeelte kunt kijken welke planten door allemaal andere mensen zijn gemaakt. 
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Plant gevonden? Dan kan je deze via Amazon direct bestellen.
Minpunten: Ik mis in de app een gedeelte hoe je de plant kunt verzorgen. Er staat behoorlijk veel informatie over de oorsprong van de plant en allemaal andere handige details. Maar dit is wel een gemiste kans.
Waar voor je geld: Je hebt genoeg aan de gratis versie, waarmee je door 't maken van foto's de planten kan herkennen. Heel fijn! 

3. Hortus

Hortus is de meest uitgebreide plantengids-app die er is. In de app staan 12828 planten met informatie over de plant. Denk aan: type plant, hoogte, bloeitijd, bloeikleur, bladkleur, standplaats, grondsoort, wintergroen, winterhard en pH bodem. Daarnaast trekt de app de foto's van Google dus zie je direct ook hoe de plant eruit ziet - hierover doet-ie soms wel een tijdje aangezien de plantenbibliotheek nogal groot is. 

Prijs: Gratis. Voor 1,09 euro kun je de bloeikalender aanschaffen.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Je kunt in de app zoeken naar kenmerken van een plant, als je bijvoorbeeld specifiek een plant wil die het goed doet in de schaduw, die winterhard is of een bepaalde grootte heeft. 
Minpunten: Het laden van de afbeeldingen duurt behoorlijk lang.
Waar voor je geld: Ja, als je een goed onderhouden tuin wilt, is deze functie wel fijn om erbij te kopen.

4. Dierenzoeker

Zie je een dier in je huis of tuin en heb je geen idee wat het is, dan biedt deze app uitkomst. In de app geef je aan wat voor kenmerken het onbekende beestje heeft. Denk hierbij aan kleur, kop, lichaam, grootte, of-ie poten of vleugels heeft en welk seizoen je 'm hebt gespot. Vervolgens rollen hier een aantal beesten uit waarbij je kan achterhalen wat je hebt gezien. Als je op het dier klikt, krijg je nog meer informatie over het uiterlijk, gedrag, waar en wanneer het beestje voorkomt, bij welke diergroep het hoort en op welke andere beesten het lijkt. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is voor iedere leeftijd aantrekkelijk, doordat hij gebruiksvriendelijk is en met handige icoontjes werkt. 
Minpunten: De app richt zich op dieren die in Nederland voorkomen. Op safari heb je er dus weinig aan! 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

5. Wadvogels

Het waddengebied is een fijne plek om veel vogels te spotten. Vogelbescherming Nederland heeft daarom een app gemaakt waarmee je op een leuke manier vogels snel kunt herkennen. In de app vind je 180 vogelsoorten. Je beantwoordt vier vragen: hoe groot is de vogel, welk silhouet heeft-ie, hoe ziet zijn snavel eruit en wat voor kleuren heeft-ie? Zo kom je er snel achter welke vogel je voor je hebt. Zo ontdek je de enorme vogelrijkdom van het waddengebied en leer je al die steltlopers, ganzen en andere soorten uit elkaar te houden en herkennen.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Dat je als leek in vier stappen toch vrij snel kunt vinden welke vogel je gezien hebt. 
Minpunten: De app loopt soms vast en sluit vervolgens automatisch af, waardoor je weer opnieuw moet beginnen. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

6. Seek

iNaturalist, een online social platform voor enthousiaste liefhebbers van flora en fauna, heeft de app Seek uitgebracht. Deze app identificeert planten, bloemen en dieren door foto’s te beoordelen met kunstmatige intelligentie. Ook hierbij maak je dus een foto van het beest, de plant of bloem en rolt er een antwoord uit. Daarnaast kun je via de app (als je je locatie aanzet) zien welke dieren er bij je in de buurt te vinden zijn. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Leuk aan de app is dat je kunt zien welke schimmels, amfibieën, vissen, reptielen, weekdieren, zoogdieren, planten en spinachtigen bij jou in de buurt te vinden zijn. Daarnaast kun je deelnemen aan uitdagingen om iets goeds te doen voor je omgeving. 
Minpunten: Persoonlijk vind ik de informatie die de app geeft een beetje summier. Daarnaast moet het echt een extreem duidelijke foto zijn, wil je het juiste antwoord krijgen.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.