Een relatietherapeut in je achterzak
Appreview

Een relatietherapeut in je achterzak

10-09-2019 10:01 Laatste update: 13-09-2019 07:17

Nina Verberne

Hoe mooi het ook begint, veel relaties stranden op een gegeven moment toch. Vrijdag (de 13e!) is de Dag van de Scheiding. Daarom deze week 5 apps die dat kunnen helpen voorkomen - en als het toch zo ver komt, kunnen helpen de breuk zo pijnloos mogelijk te maken.

1. Couple

De app ‘Couple’ zorgt ervoor dat je dichter naar elkaar toe groeit. Dat je band sterker wordt en littekens binnen de relatie geheeld worden. Het is dan ook van belang dat je partner de app ook downloadt zodat je samen kunt werken aan je relatie. Beiden geef je in de app aan welke punten je wilt verbeteren en daarna ga je aan de hand van (meestal kleine) opdrachten aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan: elkaar bedanken voor de dingen die je in elkaar waardeert tot het geven van een écht goede zoen. Klaar met een opdracht? Dan geef je dit in de app aan. Daarnaast houdt-ie ook bij wanneer jullie jubileum is en hoe lang jullie bij elkaar zijn. Kan je daar in ieder geval geen ruzie over krijgen.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Een mooi vormgegeven app waarin je samen met kleine opdrachtjes op een positieve manier kunt werken aan je relatie .
Minpunten: De app is volledig in het Engels.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

2. ReGain

De app ‘ReGain’ zorgt ervoor dat je met een frisse blik naar je relatie kijkt. Je kunt als koppel de app downloaden of als individu. Daarna geef je aan wat je aan je relatie wil verbeteren, bijvoorbeeld de communicatie tussen jullie tweeën of je seksleven. Vervolgens krijg je vragen over de therapeut: wil je dat het een man of vrouw is, conservatief of juist een vrije geest. Voor de sessies betaal je een flink bedrag, maar je kunt het vrijblijvend één week uitproberen. Je kan via jouw persoonlijke chatgroep met iemand praten op ieder moment van de dag. Verder kun je een wekelijks een Skype- of telefoongesprek inplannen met je aangewezen therapeut. Vind je de therapeut geen match met jou? Dan kun je dit ook aangeven in de app. Je kunt de sessies beëindigen wanneer jij wilt. 

Prijs: Het inschrijven is gratis. Maar voor een wekelijkse sessie betaal je 54 euro. Je kunt betalen met creditcard, ApplePay of PayPal. 
Beschikbaar voor: iOS & Desktop.
Pluspunten: Het is een laag drempelige manier om via een app therapie te krijgen die ervoor kan zorgen dat je relatie beter wordt. Dat je samen met iemand kan kijken naar de issues binnen je relatie. 
Minpunten: De app is volledig in het Engels en in dit geval is het best lastig als je je gevoelens niet zo goed kunt uiten. 
Waar voor je geld: In dit geval niet volledig getest en geheel afhankelijk van je eigen ervaring.

3. We Did It

De app ‘We Did It’ moet je per se met zijn tweeën invullen. Beiden kun je in verschillende categorieën aangeven hoe tevreden je bent: van je seksleven tot hoe de klusjes in huis zijn verdeeld. Je vult allebei de quiz in en vervolgens geef je aan aan op welke punten je wilt focussen in de relatie. Vervolgens kun je verschillende taken of opdrachten toevoegen aan jullie 'powerweek'. Deze opdrachten moeten ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld beter communiceert of het huishouden eerlijker verdeelt. Op deze manier werk je dus aan je relatie met simpele opdrachten. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Een simpele manier om elkaar nog beter te leren kennen. Als je beiden de app heel eerlijk in vult kun je aan de hand van positieve opdrachten dichter tot elkaar groeien en de communicatie met elkaar verbeteren. De app maak je bewuster van je relatie.
Minpunten: De app voelt een beetje gedateerd en als je op een item klikt, kan het soms even duren voordat-ie reageert.  
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

4. KIT - Keep in Touch

Mocht het toch tot een echtscheiding komen, dan is het voor iedereen van belang dat het contact goed blijft - met name voor de kinderen. Daarom ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit Antwerpen de app KIT, Keep in Touch. De app bestaat in twee versies: een voor ouders en een voor kinderen en jongeren. Ben je de eerste van je gezin die de app aanmaakt, dan krijg je een code waarmee iedereen zich kan aanmelden. De app bevat een kalender waarin de ex-partners en de kinderen afspraken kunnen toevoegen, voor zichzelf of voor een ander gezinslid. In één oogopslag wordt ieders planning duidelijk: van doktersafspraken tot  vakantieregeling tot sportwedstrijden. Het prikbord maakt het makkelijk om berichten en foto’s met elkaar te delen, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in het leven van de anderen. Een checklist en een chatfunctie maken de app compleet. Daarnaast vind je ook informatie over uit elkaar gaan en wat daar allemaal bij komt kijken. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Een compleet en duidelijk overzicht voor zowel ouders als kind. Alles staat op één plek gebundeld zodat er geen miscommunicatie kan ontstaan. 
Minpunten: Jammer dat je de activiteiten op de kalender niet kunt synchroniseren met de kalender-app in je telefoon. Dit zou het nog makkelijker maken.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

5. Villa Pinedo, My Buddy

De My Buddy App van Villa Pinedo (een community site voor kinderen van gescheiden ouders) biedt een luisterend oor en geeft advies aan jongeren wiens ouders in scheiding liggen. Deze buddy heeft een training gevolgd om te kunnen helpen en heeft zelf ook ouders die gescheiden zijn. Zo kunnen jullie ervaringen over de scheiding uitwisselen. Je kunt jouw Buddy vertellen wat er in je hoofd en hart omgaat. Maar ook de ouders zelf kunnen er terecht voor advies en het delen van ervaringen. In de app vind je een forum waar iedereen vragen en ervaringen met elkaar kan delen, een plek om een-op-een te chatten, advies voor ouders en informatieve filmpjes. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De buddy's zijn zelf nog jong en zaten ooit in een vergelijkbare situatie waardoor ze de kinderen extra goed kunnen begeleiden en een luisterend oor kunnen bieden. De buddy's weten waar ze het over hebben. 
Minpunten: Je moet een account aanmaken voordat je gebruik kunt maken van het forum of de informatieve filmpjes. Gelukkig kun je dit ook vrijblijvend op de website vinden. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.