Apps waar je op kunt bouwen
Appreview

Apps waar je op kunt bouwen

17-09-2019 11:01 Laatste update: 24-09-2019 18:27

Nina Verberne

Ben je van plan je hele huis te verbouwen? Of heb je nog een lijst met van die klusjes die je toch écht een keer wil aanpakken? Of je nou een muur wil verven, gordijnen moet ophangen of toe bent aan nieuwe meubels: deze apps helpen je een handje.

1. Skil DIY

De app Skil is misschien wel je redder in klusnood. Hier vind je alles om de klus te klaren, zoals stap voor stap klusplannen en heldere uitleg over gereedschap. Wil je weten hoe je een laminaatvloer leg of behang verwijdert? Hoe je een douchekraan vervangt of de zolder isoleert. De app biedt je uitgebreide stappenplannen met plaatjes en een lijstje met alles wat je nodig hebt om je klus te klaren. Een soort van klussen voor dummies, alleen dan in app vorm.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: In de app vind je ook een gyroscoop en een oppervlakte calculator. Handig! Daarnaast kun je ook op alfabetische volgorde zoeken als je een bepaalde klus zoekt. 
Minpunten: Ondanks dat de plaatjes en uitleg superfijn zijn, zou een uitleg video ook wel prettig zijn geweest. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

2. Flexa Visualizer

Als je het niet gewend bent, kan het best spannend zijn om de muren in je huis van een kleurtje te voorzien. Want een zwarte muur, is dat nu wel zo slim? Of is zachtroze niet te vrouwelijk? Of misschien staat die 'ull ocean-kleur muur toch niet zo mooi bij je velvet groene bank. De app van Flexa helpt je een handje, door een foto te maken of je camera van je telefoon op de muur te richten die je wilt voorzien van een kleurtje. De app laat je precies zien hoe het eruit komt te zien en je kunt tussendoor nog switchen van kleur ook. Misschien dat de kleur turquoise holiday beter staat. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: In de app vind je allerlei extra's als inspiratievideo’s voor toffe kleurcombinaties of speciale technieken. 
Minpunten: In dit geval krijg je alleen kleuren van Flexa te zien. Daarnaast is het natuurlijk ook geheel afhankelijk van de kwaliteit van de foto of je camera, waardoor je niet altijd een reëel beeld van het eindresultaat krijgt.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

3. Houzz

Met de app Houzz kan je eigenlijk álles voor je huis doen. Van het zoeken van een aannemer tot het vinden van een interieurstylist - helaas alleen niet voor de Nederlandse markt. Maar de app staat ook bomvol inspiratieplaatjes die je kunt bewaren of waar je praktische vragen over kunt stellen. Want: hoe kun je nu bijvoorbeeld het beste een glazen trap in je huis maken of waar kan je die ene roze velvet poef vinden? 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is ideaal om inspiratie in op te doen. Zo kun je voor bepaalde ‘Do it Yourselves’ bouwtekeningen vinden en er zijn natuurlijk heel veel mooie plaatjes. 
Minpunten: Een groot nadeel van deze app, is dat die volledig in het Engels is en zich op de Amerikaanse markt richt. Kortom: een Nederlandse aannemer of loodgieter via deze app vinden, zit er niet in. Maar ook het shop-gedeelte is in deze app voor ons, Nederlanders, waardeloos omdat je wordt doorgestuurd naar buitenlandse webshops en je dus uiteindelijk blauw zult betalen aan verzendkosten. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

4. Planner 5D

Met Planner 5D kun je jouw eigen huis visualiseren door middel van een 3D plattegrond. Je kunt op deze manier je huis vormgeven. Weten of je het mooi is om een muur weg te halen? Probeer het met deze app uit. Om een plattegrond van je huis te maken, moet je wel even puzzelen. Het is niet super makkelijk gemaakt om items te draaien, daarnaast is het ook best een priegel werk om het op je telefoon te doen. Ik raad je dan ook aan om het te downloaden op je PC of op een grotere tablet.

Prijs: Gratis, maar wil je toegang tot alle functies van de app dan kun je maandelijks 4,99 euro betalen of jaarlijks een abonnement afsluiten voor 19,99 euro. Je ontgrendelt dan de volledige catalogus waarbij je toegang krijgt tot meer dan 45000 items. 
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kan een goed idee krijgen van wat er allemaal mogelijk is en wat het effect dan is op jouw huis.
Minpunten: Het is inspirerend, maar natuurlijk geen écht bouwplan. Daar heb je toch een aannemer of architect voor nodig.
Waar voor je geld: Voor 4,99 euro per maand kan het een fijne app zijn waar je tijdens een verbouwing of verhuizing wel flink wat plezier van kunt hebben.

5. Meten (en Waterpas)

Een top-app die al op je iPhone en op bepaalde Android telefoons staat is: Meten (of Measure). Daarmee kun je iets opmeten zonder dat je een meetlint nodig hebt. De app maakt gebruik van augmented reality en maakt een schatting van de meting. Eerst richt je je camera op het ene uiteinde van de te meten afstand. Door op je beeldscherm te tikken, pin je als ware je meetlint vast tot de plek tot het andere uiteinde. Ideaal als je geen meetlint bij de hand hebt en toch een ongeveer schatting wilt hebben van bijvoorbeeld je kozijn. Op je iPhone vind je ook de waterpas in de app en die is weer ideaal als je een kastje of schilderij waterpas wilt ophangen.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS (standaard op je iPhone) en Android (mocht het niet op je telefoon staan, kun je het hier downloaden).
Pluspunten: Zo goed als altijd bij je. 
Minpunten: De waardes worden door de app geschat, van een 100% nauwkeurige meting kun je dus van deze app niet uitgaan. Wel komen de waardes heel dicht in de buurt, dus voor een schatting zit je prima.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.