De 13 handigste functies van iOS 13
Top 13

De 13 handigste functies van iOS 13

19-09-2019 14:01 Laatste update: 20-09-2019 10:05

Apple heeft donderdag de update naar iOS 13 gelanceerd. Het systeem bevat een donkere modus, vernieuwde apps voor Foto's en Herinneringen en de game-dienst Apple Arcade. Maar er is meer. Bright zet de 13 fijnste nieuwe functies op een rij.

Apple licht altijd een aantal nieuwe functies uit, bij iOS 13 staat de Donkere Modus bovenaan. De hele interface van de iPhone (en iPad) wordt automatisch donker als het buiten donker wordt, of handmatig als de gebruiker op een knopje drukt. Alles kleurt mee: de achtergrond, alle systeem-apps en ook veel apps van derden doen al direct automatisch mee. Handig, en zeker nieuwere iPhones met oled-schermen zijn zo minder een zaklamp.

Ook game-abonnement Apple Arcade is een fijne toevoeging aan iOS, maar het systeem bevat nog veel meer nieuwe functies, soms klein maar fijn, die zeker de moeite waard zijn.

Volumeschakelaar

Een gevalletje eindelijk: als het volume wordt aangepast met de knopjes aan de zijkant, komt de indicator niet meer midden in het scherm te staan. Jarenlang een doorn in het oog van iedereen die daarna een paar seconden zijn video niet kon zien.

Nu schuift de indicator links op het scherm eventjes in beeld, veel subtieler. Tip: dat balkje is ook met je vinger of duim te bedienen, om het volume nog sneller bij te stellen.

Gehoor in de Gezondheid-app

De Gezondheid-app houdt voortaan bij hoe lang en hoe hard gebruikers naar muziek luisteren via hun koptelefoon. Als gebruikers op een te hoog volume of te langdurig luisteren, zal de app waarschuwen voor gevaar op gehoorbeschadiging.

De functie werkt vooralsnog alleen met AirPods, Beats-koptelefoons en de bijgeleverde Apple-oordopjes. Van andere koptelefoons heeft Apple het decibelniveau op bepaalde volumes niet gemeten. Wie een Apple Watch heeft, ziet in overzicht ook het volume van zijn omgeving, bijvoorbeeld tijdens een concert of festival.

Nederlands voorspellend toetsenbord

Toetsenborden van andere makers hadden het al jaren, het standaard toetsenbord ook: zichtbare woordvoorspelling in het Nederlands. Begin met typen, en je ziet bovenaan suggesties van het woord dat je waarschijnlijk typt. Het toetsenbord leert van je gebruik, en laat steeds betere suggesties zien.

Ook fijn: emoji staan ook in het lijstje. Tik je 'blij', dan krijg je drie blije emoji te zien. Tik je avocado, dan zie je de avocado-emoji. iOS 13 voegt ook swipe-toetsenborden toe, maar die werken helaas nog niet in het Nederlands.

Betere privacyfuncties

Hier hoef je zelf niks voor te doen: iOS 13 gaat nog beter om met de locatiedata van gebruikers. Apps vragen maar wat graag op waar de gebruiker zich bevindt. iOS gaf gebruikers als de optie om hun locatie altijd, alleen bij gebruik of helemaal niet met apps te delen.

In iOS 13 komt daar de optie bij om de locatie eenmalig te delen. Bij elke volgende keer zal de app het opnieuw moeten vragen aan de gebruiker. iOS 13 geeft ook een overzicht van apps die juist altijd bij de locatie van de gebruiker kunnen. Op een kaartje is dan precies te zien waar, wanneer en voor hoe lang de locatie werd bijgehouden, en gebruikers kunnen de deling in hetzelfde scherm meteen uitschakelen.

Vernieuwde CarPlay

Het uiterlijk van CarPlay is in iOS 13 behoorlijk veranderd, vooral het dashboard. Je kan nu meerdere apps tegelijk bekijken en bedienen. Zo zie je links in beeld bijvoorbeeld Apple Maps, rechtsboven de volgende routebeschrijving, daaronder de bediening van je muziek of podcast, en daar weer onder je agenda of een handige koppeling, zoals het openen van de elektrische garagedeur.

Dat overzicht is handiger en veiliger, want je hoeft bijvoorbeeld niet meer te wisselen tussen je navigatie en je podcast-app om even terug te spoelen. De donkere modus van iOS 13 werkt ook in CarPlay, en bij sommige automerken zelfs gekoppeld aan het autolicht. Zet je de koplampen van je auto aan, dan gaat de interface op donker. En eindelijk: een aangesloten telefoon is door de bijrijder nog te gebruiken, zonder dat het scherm in de alles spiegelt. Wel zo fijn als een passagier even een ander nummer op wil zetten.

Batterij slimmer opladen

Deze functie staat standaard aan in iOS 13, en is gemaakt om de batterij minder te laten slijten. Accu's houden er namelijk niet van als ze langdurig met 100 procent lading aan de lader blijven zitten. Maar iedereen laadt zijn telefoon 's nachts, en dan is dat al snel het geval.

iOS 13 leert van het ritme van de gebruiker, en zorgt ervoor dat de iPhone 's nachts niet helemaal tot 100 procent laadt. Vlak voor de gebruiker wakker wordt, wordt het laatste beetje bijgeladen. Zo kan de accu een stukje langer mee voor hij aan vervanging toe is. De functie zit in de batterij-instellingen, onder het kopje 'Batterijconditie'.

Sneller kopiëren, plakken en herstellen

Tot nu toe moest je met je iPhone schudden om een verwijderd stuk tekst terug te toveren. Gedoe, en iOS 13 doet het iets simpeler. Veeg met drie vingers horizontaal over het toetsenbord om te herstellen. Een tik met drie vingers haalt bovenaan het scherm een klein menuutje tevoorschijn, met functies zoals herstellen, plakken en kopiëren.

Memoji als sticker in andere apps

Memoji zijn erg leuk: een emoji maar dan met een cartoon-versie van je eigen gezicht. Alleen kan je ze alleen in iMessage gebruiken. Niet meer: in iOS 13 kun je je eigen Memoji ook in bijvoorbeeld WhatsApp versturen, gewoon als sticker. Ze staan waar je ze zou verwachten: in het emoji-toetsenbord.

NFC-tag ondersteuning

Deze functie zit pas in iOS 13.1, even wachten tot 30 september nog. Maar dan kunnen iPhones eindelijk meer gebruik maken van de ingebouwde NFC-scanner. Die wordt tot nu toe alleen ingezet voor Apple Pay, maar straks kunnen ook NFC-tags worden gebruikt.

Dat gebeurt via de Siri Opdrachten-app. Gebruikers kunnen dan een reeks handelingen aan het scannen van zo'n tag toewijzen. Scan bijvoorbeeld een tag als je thuis komt om een HomeKit-scène te starten en de lichten in een bepaalde stand te zetten, of scan een tag om een bepaalde muziekplaylist te starten. Dat werkt met alle soorten NFC-tags, die goedkoop online te bestellen zijn. Op termijn kunnen iPhones ook de NFC-tags in bijvoorbeeld paspoorten scannen, bijvoorbeeld handig om overheidszaken thuis te regelen.

Safari-tabs automatisch sluiten

Hand opsteken: wie heeft er ook tientallen tabs openstaan in Safari? In iOS 13 kan Safari automatisch tabs sluiten die al een tijdje niet zijn gebruikt. Je kan kiezen voor automatisch sluiten na een dag, een week of een maand. De functie is te vinden in de instellingen van Safari.

Lange screenshots in Safari

Nog een Safari-functie: het maken van een screenshot van een hele pagina. Vaak zijn websites een stuk langer dan op een screenshot past. Er waren wel apps om dat op te lossen, maar deze ingebouwde methode werkt veel handiger. Maak in Safari een screenshot, en kies bovenaan voor 'Paginavullend'. Dan maakt Safari een hele lange screenshot, die als PDF-bestand wordt opgeslagen.

Onbekende telefoontjes stilhouden

Wie niet dol is op onbekende bellers kon zijn telefoon al de hele dag op Niet Storen zetten; dan komen alleen de favorieten door, maar worden ook alle andere notificaties stilgehouden. Deze functie is handiger: alle bellers en notificaties komen door, behalve als er een onbekende belt. Die wordt direct naar de voicemail gestuurd, en verschijnt als gemiste oproep in de Telefoon-app. iOS bekijkt ook of het onbekende nummer ooit in een e-mailtje voorbij is gekomen, dan gaat de telefoon wel over.

Nieuw databeheer

In iOS 13 ben je zelf de baas over hoeveel data je verbruikt. Heb je een onbeperkte bundel? Dan kun je de beperking uitschakelen en zelfs de grootste apps via 4G downloaden.

Ben je juist bijna door je databundel heen? Schakel dan de databesparingsmodus in, in de instellingen van Mobiel netwerk. Als die functie is ingeschakeld, gaan apps minder data binnenhalen zolang de iPhone niet met wifi is verbonden. Een beetje zoals de batterijbesparende modus dus, maar dan alleen voor data.

Eerste Nederlandse review van de iPhone 11 en 11 Pro

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's