Anti-pest-apps
Week tegen pesten

Anti-pest-apps

25-09-2019 07:09 Laatste update: 08:41

Nina Verberne

Deze week zetten we ons allemaal massaal in tegen pesten. Want ondanks dat we allemaal weten dat het niet oké is, gebeurt het helaas toch nog veel te vaak. Op school, op werk, maar ook online. Deze apps en sites houden een oogje in 't zeil, geven je tips en zetten je aan het denken.

1. Boomerang Parental Control

Boomerang is een app die ouder en kind allebei op hun telefoon installeren. In de app kun je aangeven hoe lang je kind online mag zijn en welke leeftijdsgrens je wilt aanhouden. Daarnaast kun je aangeven welke apps je niet geschikt vindt voor je kind, deze worden dan verwijderd van het apparaat. Zo blijkt dat veel kinderen worden gepest aan de hand van apps waarmee ze bijvoorbeeld neppe WhatsApp-gesprekken kunnen voeren, stemmen kunnen veranderen of elkaar anoniem kunnen uitschelden. Het is handig om te zien of je kind met dit soort apps in aanraking komt. Daarnaast houdt Parental Control ook een oogje in het zeil wat betreft bepaalde onaardige woorden. Je kan dit in de app zelf aangeven. Als ouder krijg je dan een seintje als er een woord wordt gebruikt dat jij als ouder niet oké vindt.

Prijs: Je kunt de app twee weken gratis uitproberen, daarna betaal je eenmalig rond de 30 euro en heb je een jaar toegang tot de app.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kunt precies zien van welke apps je kind gebruik maakt. Daarnaast kun je bij de uitgebreidere Android-versie ook een notificatie krijgen wanneer iemand een nummer toevoegt dat je niet kent en kan je zien waar je kind zich bevindt dankzij een gps-optie.
Minpunten: De app is volledig in het Engels, maar de functie waarbij woorden worden gemonitord kun je als ouder zelf personaliseren, waardoor je een seintje kan krijgen bij bepaalde Nederlandse woorden.
Waar voor je geld: Ja, voor het blokkeren van bepaalde apps en websites is het een handige app.  

2. Zapp Heldengame

Het spel Zapp Heldengame is geen app, maar heel leuk en toepasselijk. Het is een spel dat je eigenlijk met de klas moet spelen om elkaar op een nieuwe manier te leren kennen. Maar je kan het ook met een groepje kinderen doen en een ouder erbij als spelcoach en in plaats van het digibord te gebruiken, gebruik je dan de televisie. Behalve vragen om elkaar beter te leren kennen, zijn er ook situatiestellingen waarbij kinderen hun mening kunnen geven over stellingen. Is het normaal om te schelden als je boos bent? Mag je grapjes maken over iemands uiterlijk? Er zijn steeds twee antwoordmogelijkheden. Door met elkaar te praten over de antwoorden, kun je elkaar op nieuwe ideeën brengen en samen afspraken maken. Dit allemaal op een leuke speelse manier.

Prijs: Gratis. 
Beschikbaar voor: Desktop of speel het via je smart televisie.
Pluspunten: Het heldencontract dat je aan het eind van het spel krijgt. Hierin zet je de afspraken die je hebt gemaakt met elkaar.  
Minpunten: Je moet met een groepje zijn, wil je het op een speelse manier spelen.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

3. Meldknop

Schrikbarend veel mensen krijgen te maken met pestgedrag, zeker online. Stel je voor dat iemand foto's of filmpjes bewerkt met jouw beeltenis, of misschien word je bedreigd via social media, of gediscrimineerd. Maar wat moet je nu doen als dit gebeurt? Door op de plug-in Meldknop te klikken, kun je direct actie ondernemen. De plug-in geeft je, wanneer iets vervelend gebeurt, tips over hoe je het beste kunt handelen. En je kan ook een melding doen bij Pestweb. Een medewerker van Pestweb kijkt dan samen met jou hoe jullie het pesten kunnen stoppen. 

Prijs: De plug-in is gratis te downloaden voor je browser.
Beschikbaar voor: Chrome & Internet Explorer
Pluspunten: Mocht je in een vervelende situatie zitten, heb je deze informatie snel bij de hand, zodat je direct en juist kunt handelen. 
Minpunten: Een app versie zou prettig zijn, al werkt de mobiele website prima. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

4. ReThink

De app ReThink is een toetsenbord dat je installeert op je telefoon. Op het moment dat je deze app gebruikt en een woord typt waarmee je een ander kunt kwetsen - denk bijvoorbeeld aan het woord ‘bitch’- laat de app je extra nadenken of je het wel écht wilt versturen. Op deze manier sta je iets langer stil bij kwetsende woorden en hopelijk weerhoudt dat een potentiële pester om dat berichtje te typen. Dat is slim, want kinderen en tieners beseffen niet altijd dat zodra een aanstootgevend bericht is verzonden, de schade is aangericht en dat je dat niet meer ongedaan kan maken.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Een super simpele app die veel effect kan hebben. 
Minpunten: De app werkt helaas alleen op Engelse woorden, daar is best gemakkelijk omheen te werken.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

5. Bark

Een app om in de gaten te houden is ‘Bark’. Bark installeer je op de telefoon van je kind, maar ook op je eigen telefoon. De app houdt op de achtergrond de activiteiten van je kind in de gaten. Wanneer Bark iets signalen voor iets opmerkelijks opvangt - cyberpesten, 18+-content, grooming, zelfmoordgedachten en meer - krijg je als ouder een seintje. De app biedt verder nog advies hoe je het beste met je kind over deze zaken kunt praten. Het enige nadeel: momenteel kan de app alleen nog maar Engelse teksten scannen waardoor het helaas nog niet werkt in Nederland. 

Prijs: Als gezin betaal je 9 dollar per maand.
Beschikbaar voor: Android
Pluspunten: Op deze manier houd je op de achtergrond een oogje in het zeil. De app zelf adviseert overigens wel dat je met je kinderen moet praten over de app, en niet in het geheim hun gedrag monitort. 
Minpunten: De app is momenteel alleen voor Android beschikbaar en scant dus alleen de Engelse taal.
Waar voor je geld: Ja.  

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.