Handig! 5 apps voor een duurzamer leven
Appreview

Handig! 5 apps voor een duurzamer leven

15-10-2019 09:11 Laatste update: 17:45

Nina Verberne

Je kan vaker de trein pakken, zonnepanelen op je dak monteren of regelmatig een vegetarische dag inplannen: duurzaam doen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kijk maar naar deze 5 apps die een bewuste keuze wel heel makkelijk maken.

1. Too Good To Go

De app Too Good To Go zet zich in tegen voedselverspilling. Al het eten dat bij een supermarkt, restaurant of hotel overblijft, kun je voor een klein bedrag ophalen via Too Good To Go. Je reserveert via de app een zogenaamde ‘magic box’. Het is dus nog een verrassing wat er daadwerkelijk in de box zit - want dat is natuurlijk geheel afhankelijk van wat er die dag overblijft. En dat allemaal voor een scherpe prijs. Je moet er dan wel rekening mee houden dat er producten in je magic box zitten die allemaal bijna over datum zijn en dus snel genuttigd moeten worden. 

Prijs: De app is gratis. Voor een Magic Box betaal je rond de 4 euro.
Beschikbaar voor: Android & iOS
Pluspunten: Er zijn inmiddels superveel partijen die aangesloten zijn bij de app, waardoor het aanbod ook steeds groter wordt en de boxen gevarieerder. Van brood bij de bakker, tot een reeks over datum producten van je supermarkt op de hoek. Zelfs juice bars en bloemisten doen tegenwoordig mee. De prijzen variëren van 3,99 tot 4,99 voor een flinke reeks producten.
Minpunten: Je moet wel flexibel zijn met het ophalen van de producten. Veel magic boxen kun je pas laat ophalen bij een supermarkt zodat je pas laat op de dag eet. Bij een bakker of juice bar kan je vaak ’s middags de box ophalen en als je dan werkt, is dat dus helaas niet voor jou mogelijk.
Waar voor je geld: Ja, de magic boxen bevatten vaak mooie en lekkere producten.

2. Beat the microbead

Steeds meer cosmeticaproducten bevatten zogenaamde plastic microbeads, van die minuscule plastic bolletjes. Deze microplastics komen via de waterzuivering in het water terecht en vormen een milieubedreiging voor onze zeeën en oceanen. En als je weleens vis eet, zou ’t zomaar kunnen dat jij dat plastic dus zelf ook weer binnenkrijgt. Omdat het nogal lastig is om met het blote oog te zien of een verzorgingsproduct microbeads bevat, is er deze app. Je kunt met de app de barcode scannen om te kijken of deze microplastic bevat.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is ontzettend makkelijk in gebruik. Je opent ‘m, scant de barcode en weet direct of het een goed product is. Daarnaast zit er ook een zoekfunctie in waarbij je direct antwoord op je vraag krijgt. 
Minpunten: De database is incompleet. Als ik bijvoorbeeld mijn shampoo scan, herkent-ie deze niet. Jammer! 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

3. Refresh & Go

Roep je ook dat je graag wat zou willen verduurzamen? Dan helpt deze app je dat waar te maken. In 52 eenvoudige stappen vergroen je je huis en je gewoontes. De app zorgt ervoor dat je meer gaat doen in je huishouden dan alleen je afval scheiden. Zo krijg je opdrachten waarbij je bijvoorbeeld ouderwetse peertjes vervangt door LED-lampen of de verwarming een paar graden lager zet. Verschillende levels leiden je zo naar een bewuster en groener leven. Je proces wordt bijgehouden in de app, zodat het een beetje een game-gevoel geeft. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: Android.
Pluspunten: De app vertelt je bij elke stap die je maakt, wat voor een impact deze verandering heeft op de wereld. Hierdoor wordt je steeds bewuster van de keuzes die je maakt in je leven. 
Minpunten: De app is volledig in het Engels. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

4. Eerlijk winkelen

Wil je op zoek naar duurzame kleding, maar weet je niet waar je moet zoeken? Dan is deze app een hele fijne om te hebben. Je krijgt namelijk een overzichtelijke kaart te zien met knoopjes en smileys waarbij je direct kunt zien waar er duurzame kleding wordt verkocht of waar je met een gerust hart een broodje kan eten. De app heeft vier icoontjes waaraan je precies kunt zien wat waar zit: fairtrade, biologisch, tweedehands en overig. Zo kan je met je portemonnee je groene hart laten spreken.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Behalve een kaart kun je ook nog een lijst bekijken met meer informatie over de betreffende winkels. Zo weet je precies wat ze daar verkopen en of het voor jou de moeite waard is om te bezoeken. 
Minpunten: Als je eenmaal in één stad zit, kun je niet gemakkelijk naar een andere stad toe op het kaartje. Hiervoor moet je bovenaan switchen tussen steden. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

5. Ecosia

Van Ecosia heb je misschien al weleens gehoord. Het is een zoekmachine waarmee voor iedere zoekopdracht een boom wordt gepland, een soort bewuste Google -  hoewel het lang niet zo compleet is. Maar 80% van de inkomsten die deze browser verdient met reclames gaat naar het goede doel. Zo kun jij met een simpele zoekopdracht iets moois doen voor de wereld. Dus waarom zou je niet geregeld kijken of je jouw antwoord kunt vinden via zoekmachine Ecosia? 

Prijs: Gratis.  
Beschikbaar voor: Android & iOS
Pluspunten: Het wereldwijde web doorzoeken én iets goeds doen voor de wereld, Ecosia laat zien dat het kan. En iedere maand laten ze zien waar het geld dat opgehaald wordt precies naar toe gaat. 
Minpunten: Als je zoekt via Ecosia krijg je niet super veel hits te zien, waardoor je zoekopdrachten niet altijd werken. Hierdoor ben je toch wel snel geneigd om weer terug te gaan naar bijvoorbeeld Google. Inmiddels is de zoekmachine wel een stuk beter geworden als ik het bijvoorbeeld vergelijk met vorig jaar.
Waar voor je geld: Zeker de moeite waard om te proberen of jij Ecosia prettig vindt. 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.